Przepis na pierś z kaczki z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 15 min.

hat

Poziom trudności:

Średni
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

80 / 65
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

250

Przygotowując pierś z kaczki z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem wykorzystamy możliwości jakie daje nam grill gazowy i przygotujemy dwie strefy grillowania. Jedna ze średnio nagrzanymi rusztami, w drugiej części palniki pod rusztami będą ustawione na minimum. Dodatkowo aby kontrolować na bieżąco temperaturę wewnętrzną użyjemy termometru z sondą. Dla dodania drzewnego aromatu wykorzystamy stalową wędzarkę z pelletem.

W przypadku kaczki, USDA rekomenduje temperaturę wewnętrzną 80°C, jednak wiele osób preferuje kaczkę przygotowaną na wzór czerwonego mięsa. Jeżeli należysz do tego grona ściągnij mięso z grilla, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 55°C.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI - KACZKA Z GRILLA

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 4 duże śliwki (dowolna odmiana)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub pikantnej mieszanki przypraw
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka syropu imbirowego
  • gałązka świeżego tymianku
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie grilla oraz skrzynki do wędzenia

Do stalowej skrzynki do wędzenia wsyp 2 garście pelletu i ustaw ją pod zewnętrznym rusztem, po stronie na której będzie strefą z niższą temperaturą. Dwustronne ruszta Broil King obróć na stronę rynienkową. Pamiętając o dwóch strefach ciepła, rozgrzej grill. Dwa palniki ustaw na medium, dwa (w tym ten nad którym stoi wędzarka) na minimum.

Grillowanie piersi z kaczki

Natnij skórę kaczki w romby, nie tnij zbyt głęboko aby nie naciąć mięsa. Dość obficie oprósz solą i pieprzem. Sondę termometru wbij tak, aby jej czubek znajdował się w najgrubszej części piersi. 

Kiedy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250 °C, spryskaj ruszt olejem przy użyciu rozpylacza oleju lub natłuść go silikonowym pędzelkiem. Grillować zaczynamy po stronie z wyższą temperaturą. Połóż piersi kaczki na ruszcie skórą do dołu. Grilluj przez 4 minuty, na bieżąco kontroluj stopień wysmażenia skórki, chcemy uzyskać efekt mocno przypieczonej ale niespalonej skórki. Czas grillowania po tej stronie może się różnić w zależności od ilości tłuszczu. Przekładamy mięso na drugą stronę i grillujemy 3 minut.

Grillowanie piersi z kaczki

Po tym czasie, kiedy nadmiar tłuszczu się wytopi przekładamy kaczkę na ruszt pod którym ustawiona była niższa temperatura, zamykamy pokrywę grilla i grillujemy ją kolejne 5 minut z każdej strony. Na bieżąco kontroluj temperaturę wewnętrzną, ściągnij pierś z rusztu kiedy temperatura osiągnie 65°C i daj jej odpocząć przez 5-10 minut. Zanim pokroisz temperatura wewnętrzna wzrośnie jeszcze 5-10 stopni. Termometr wyciągnij dopiero kiedy mięso odpocznie, inaczej z mięsa wypłyną soki i będzie suche.

Grillowane śliwki do kaczki

W czasie gdy kaczka odpoczywa przygotuj śliwki, usuń pestki i pokrój je w ósemki. Wymieszaj z łyżką oliwy, płatkami chilli i szczyptą soli. Śliwki podpiecz na grillu przez 5 minut, zamknij pokrywę, dzięki temu śliwki zyskają wędzony aromat. Do miski dodaj sok z pomarańczy, oliwę, ocet, syrop imbirowy i tymianek. Przełóż grillowane śliwki i delikatnie wymieszaj.

Serwowanie piersi z kaczki

Kaczkę pokrój w plastry i podawaj z mieszanką ulubionych sałat, śliwkami i lampką czerwonego wina.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI - KACZKA Z GRILLA

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 4 duże śliwki (dowolna odmiana)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub pikantnej mieszanki przypraw
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka syropu imbirowego
  • gałązka świeżego tymianku
recipe mask
Przewiń do góry