Przepis na czekoladowy fondant z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200°C

Na grillu możesz przygotować nie tylko soczyste mięsa i chrupiące warzywa, ale także wspaniałe desery, które wprost rozpływają się w ustach. Grillowanie słodkości otwiera drzwi do nowych smaków i eksperymentów kulinarnych na świeżym powietrzu. Dzisiejszy przepis na fondant czekoladowy z grilla to idealny sposób, aby odkryć, jak proste może być przygotowanie deserów, które będą kulminacyjnym punktem każdego spotkania. 

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

Czekoladowy fondant z grilla:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 gram dobrej jakościowo czekolady gorzkiej
  • szczypta soli

Dodatkowe składniki:

  • masło do posmarowania miseczek
  • gorzkie kakao do obsypania miseczek
recipe mask

Sposób przygotowania

Fondant czekoladowy - jak zrobić?

Przyrządzanie fondantów rozpocznij od przygotowania naczyń, w których je upieczesz. Mogą to być małe ceramiczne kokilki lub inne żaroodporne miseczki. Za pomocą silikonowego pędzelka wysmaruj je dokładnie masłem i posyp odrobiną kakao. Dzięki temu z łatwością wyciągniesz fondanty po upieczeniu.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka, szczyptę soli, cukier, mąkę oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.
Gotową masę przełóż do trzech, przygotowanych wcześniej miseczek.

Fondant na grillu - pieczenie

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego umieść płytę żeliwną w miejscu dwóch kratek rusztu. Rozgrzej grill do temperatury 200°C, używając jedynie dwóch skrajnych palników. Postaw miseczki na płycie i piecz do momentu, aż wierzch ciasta się zetnie (około 8-10 minut).

Sposób podania

Zdejmij upieczone fondanty z grilla i ostrożnie wyjmij z miseczek na talerz. Udekoruj ulubionymi owocami (idealnie sprawdzą się maliny czy borówki), bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Płynny środek doskonale będzie komponował się z tymi dodatkami. Smacznego!

Potrzebne składniki

Czekoladowy fondant z grilla:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 gram dobrej jakościowo czekolady gorzkiej
  • szczypta soli

Dodatkowe składniki:

  • masło do posmarowania miseczek
  • gorzkie kakao do obsypania miseczek
recipe mask
Przewiń do góry