- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Polędwiczki wieprzowe z grilla z karczochami
Polędwiczki wieprzowe z grilla z karczochami
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadPoziom trudności:
ŚredniPolędwiczki wieprzowe to jedne z najbardziej cenionych gatunków mięsa wieprzowego. Polędwiczki wieprzowe z grilla są delikatne i soczyste. Nadziane marynowanymi karczochami oraz marynowane w ziołowej oliwie mają wyjątkowy smak. Jest to przepis, który zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa. Polędwica wieprzowa z grilla możesz podać z grillowanymi warzywami, pieczywem lub ulubionym sosem. Polecamy wypróbować prosty przepis na argeńtyński sos chimichurri, potrzebne składniki oraz sposób przygotowania znajdziesz w przepisie.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRILLA - SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze ok 1 kg
- ½ słoiczka marynowanych karczochów
- 100 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
do podania - opcjonalnie
- pieczywo, sos chimichurri
Składniki na sos chimichurii do mięs z grilla
- 1 duży pęczek pietruszki
- 2 gałązki oregano
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 1 papryczka chilli
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Nadziewanie i marynowanie polędwiczek wieprzowych na grilla
Oczyszczoną z błon polędwiczkę natnij wzdłuż i nadziej ją karczochami. Zwiąż nadziane mięso sznurkiem wędliniarskim (bawełniana nić) lub zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane polędwiczki przełóż do miski, wlej oliwę, wrzuć porwane gałązki rozmarynu i tymianku. Dodaj sól, pieprz i posiekane ząbki czosnku. Następnie wymieszaj, wetrzyj marynatę w mięso i odstaw przynajmniej na 2-3 godziny.
Grillowanie polędwiczek wieprzowych
Sposób podania dania jest bardzo ważny. Dania spożywamy nie tylko degustując je ustami, ale również poprzez zapach i wygląd. Dlatego dzielimy się sposbem na uzyskanie pięknego, ciągłego diamentowego wzrou na całej polędwiczce. Zapewni on również rónomierne wysmażenie całej polędwicy.
Przed grillowaniem wyciągnij wcześniej mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Rozgrzej grill do 250°C i przykręć pokrętła palników do pozycji pomiędzy medium a low. Pokryj ruszt olejem.
Wyobraź sobie, że przekrój polędwiczki jest trójkątem i będziemy grillować każdą z trzech stron trójkąta polędwiczki. Połóż polędwiczki na ruszcie pod kątem 45° lub na godzinie 10:00.
Polędwiczki na ruszcie toczymy, nie podnosimy ich z rusztu. W ten sposób uzyskasz piękną ciągłą kratkę.
Polędwiczki wieprzowe należy obracać co 3 minuty. Czyli grillować łącznie 9 minut.
Następnie polędwiczki przełóż o 180° na godzinę 14:00 i grilluj kolejne 9 minut, obracając na ruszcie co 3 minuty. Łączny czas grillowania to 18 minut. Polędwiczkę przełóż na deskę, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
Podawanie polędwiczek wieprzowych
Po tym czasie możesz pokroić faszerowaną polędwiczkę wieprzową na grube plastry i serwować z dodatkami. Nasza polędwiczka jest podana na grillowanym pieczywie z sosem chimichurri. Sos wspaniale uzupełnia smak mięsa, jest bardzo prosty do zrobienia i pasuje do wielu grillowanych mięs i warzyw.
Jak zrobić sos chimichurri?
Sos możesz zrobić na dwa sposoby: drobno posiekać wszystkie składniki i wymieszać z octem, oliwą i solą lub wrzucić składniki na sos do blendera i w kilka sekund przygotować gładki sos. Na zdjęciach zobaczysz pierwszą wersję czyli sos w którym wyczuwalne i widoczne są poszczególne składniki sosu. W kuchni Tex-Mex można spotkać wersję z limonką, kolendrą czy kuminem - sami zdecydujcie która opcja jest dla Was najsmaczniejsza.
Potrzebne składniki
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRILLA - SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze ok 1 kg
- ½ słoiczka marynowanych karczochów
- 100 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
do podania - opcjonalnie
- pieczywo, sos chimichurri
Składniki na sos chimichurii do mięs z grilla
- 1 duży pęczek pietruszki
- 2 gałązki oregano
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 1 papryczka chilli
- ½ łyżeczki soli