Czy tacki aluminiowe na grilla są bezpieczne?

Chcesz ugrillować pyszne warzywa - faszerowane pieczarki, szparagi, pieczoną paprykę lub cukinię - lub soczyste mięso. Ze względu na wygodę wykorzystujesz przy tym tacki aluminiowe. Ale czy wiedziałeś, że grillowanie na tackach aluminiowych jest niekorzystne i niezdrowe?

Aluminium jest toksyczne

Naukowcy ze Światowej Oranizacji Zdrowia wykazali, że folia aluminiowa jest bardzo szkodliwa i toksyczna dla naszego organizmu. Co więcej, podgrzewanie jej i jedzenie pokarmów, które miały z nią kontakt sprzyja magazynowaniu się aluminium w naszych kościach i mózgu. 

To z kolei ma silny związek z zachorowaniami na różne choroby, w tym Alzhaimera oraz osteoporozę. Prowadzone przez naukowców badania pokazały również, że aluminium może mieć wpływ na nieodwracalne zaburzenia poznawcze i problemy z pamięcią. Nie bez powodu na grillowych tackach aluminiowych napisane jest "Prosimy nie stosować produktów o charakterze kwasowym".

W Polsce panuje przeświadczenie, że grillowanie na tackach aluminiowych jest zdrowe, ponieważ zabezpieczają przed skapywaniem tłuszczu na rozgrzany węgiel, który wtedy wydziela toksyczne substancje.

Dotyczy to jednak wyłącznie grilli węglowych, ponieważ w grillach gazowych nie ma rozgrzanego węgla i ognia. Są jedynie rozgrzane aromatyzery, więc używanie tacki w celu zabezpieczenia przed rakotwórczym węglem nie ma najmniejszego sensu. Natomiast, w przypadku grili węglowych warto zastanowić się czy rak ze smacznej potrawy bez tacki jest straszniejszy od raka, którego zapewni nam tacka aluminiowa.

Tacki aluminiowe blokują powstawanie smaku

Używanie tacek aluminiowych na grillu gazowym jest nie tylko niezdrowe, ale i niekorzystne. O ile na grillu węglowym nie chcemy, aby soki skapywały na rozgrzany węgiel i nie uwalniały substancji rakotwórczych, o tyle na grillu gazowym skapywanie jest pożądane.

Właśnie dzięki spływaniu soków na rozgrzane aromatyzery, które odparowują je z powrotem w przestrzeń rusztu, powstaje smak i aromat grilla. Grillowanie na tackach aluminiowych blokuje ten proces, tak samo jak reakcję maliarda i proces karmelizacji - czyli powstawanie pięknych śladów grillowania - o którym więcej możecie przeczytać tutaj.

Używanie tacek aluminiowych sprawia więc, że użycie grilla jest daremne i równie dobrze można przygotować potrawę w piekarniku. 

Jeżeli cenisz wygodę, tacka do grilla Ci ją zapewni, polecamy  jednak perforowane brytfanny stalowe, które są zdrowe, nie blokują powstawania smaku, dzięki większym otworom umożliwiającym skapywanie, nie zaśmiecają środowiska, są trwałe i co ważne, nie wyginają się przy podnoszeniu.

Zobacz brytfanny do grillowania

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.