Czy korzystanie z węgla drzewnego i brykietu podczas grillowania jest zdrowe?

Niedawno przeprowadzone badania przez mgr Zbigniewa Jelonka, doktoranta z Uniwersytetu Śląskiego, pokazują szkodliwe substancje w próbkach brykietu pochodzące z węgla drzewnego, można w nich znaleźć m.in. związki muta- i kancerogenne, które powstają w wyniku spalania i osiadają na potrawach z grilla, a następnie wraz z nimi dostają się do organizmu człowieka.

Znalezione substancje w dostępnym tanim węglu w Polsce

Dodatki jakie znalazł doktorant Uniwersytetu Śląskiego w brykiecie i węglu to: węgle kopalne, ropa naftowa, koks, szkło, żużel, rdza, metale czy tworzywa sztuczne.

 

 

Warto zwrócić uwagę, że zidentyfikowane wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, występujące w sprawdzanych próbkach stanowią zaledwie niewielki procent obecnych w nich szkodliwych substancji, takich jak związki fenolowe czy aromatyczne pochodne aminowe. Podczas procesu spalania w grillu substancje te mogą przedostawać się do potraw lub być wchłaniane bezpośrednio poprzez drogi oddechowe przez osoby znajdujące się w pobliżu grilla. 

Wyniki badań węgli drzewnych i brykietu do grilla nie są pozytywne, w związku z występowaniem w analizowanych produktach niebezpiecznych związków najbezpieczniej jest korzystać z grilla gazowego – radzi naukowiec.

Do analizy zostały pozyskane próbki z węgla oraz brykietu drzewnego od czołowych producentów i dystrybutorów w Polsce, pochodzące z 14 województw oraz zakupione drogą internetową, jak również dostępne lokalnych w sieciach handlowych i supermarketach.

Węgiel premium Broil King

Lubisz Grillować na węglu i szukasz sprawdzonego węgla? Wybierz WĘGIEL PREMIUM KEG™ 4 KG który nie zawiera żadnych chemikaliów, dodatków ani wypełniaczy.

węgiel Broil King Premium

 

Tekst opracowany na podstawie artykułu opublikowanego na stronie https://www.us.edu.pl/niebezpieczne-zwiazki-w-paliwach-stalych-do-grilla-badania-mgr-zbigniewa-jelonka
 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.