Konserwacja rusztów - jaki olej wybrać?

Żeliwo jest fantastycznym materiałem do wykonania rusztów do grilla. Ruszty wykonane z tego materiału mają dużą pojemność cieplną dzięki czemu rozgrzane, doskonale utrzymują temperaturę. Pozwalają na obrócenie mięsa w tym samym miejscu na ruszcie kilkukrotnie i uzyskanie skwierczenia. Żeliwo rozprowadza temperaturę równomiernie, dzięki czemu grillowanie jest prostsze i wygodniejsze. Ten materiał jest wysokowęglowym stopem żelaza z węglem. Powoduje to naturalną skłonność do rdzewienia. Z tego względu ruszty Broil King pokryte są emalią porcelanową która częściowo zabezpiecza ruszt przed rdzą. Powłoka jest przepuszczalna, aby pozwolić rusztom oddychać, gdy ulegają rozszerzeniu i skurczeniu w skutek rozgrzewania i chłodzenia. Ponieważ powłoka jest oddychająca, podatna jest na utlenianie i rdzę, jeśli nie jest stale konserwowana. Nieustannie pracujemy nad powłoką o mniejszej przepuszczalności oraz elastyczności która wytrzyma rozszerzanie i kurczenie materiału, aby poprawić odporność na utlenianie i rdzewienie, a jednocześnie pozwalającą na oddychanie rusztu.

Ponieważ ruszty z żeliwa wymagają ciągłej konserwacji w celu zwiększenia ich wydajności, długowieczności oraz wygody użytkowania. Warstwa oleju zabezpiecza ruszt przed rdzewieniem i stwarza powłokę która zapobiega potrawy przed przywieraniem do rusztu. Z tego względu najlepiej używać oleju z wysokim punktem dymienia. Ponieważ, zabezpiecza ruszt na dłużej. 
 
Ruszty powinny być pokrywane olejem przed i po grillowaniu. Ruszty będą funkcjonować lepiej jeżeli będziemy grillować często. 
 
Poruszając kwestię wyboru oleju, polecamy nierafinowany olej rzepakowy lub olej ryżowy. Natomiast z naukowego punktu widzenia najlepszy jest olej z awokado ze względu na wysoki punkt dymienia, az 270°C.
 

Tabela temperatur dymienia roślinnych olejów rafinowanych

Rodzaj oleju Typ oleju Punkt dymienia w °C
Rafinowany olej roślinny        Olej z awokado 270°C
Rafinowany olej roślinny Olej z nasion moreli 257°C
Rafinowany olej roślinny Olej migdałowy 257°C
Rafinowany olej roślinny Olej z gorczycy 254°C
Rafinowany olej roślinny Olej rzepakowy 240°C
Rafinowany olej roślinny Olej kukurydziany 238°C
Rafinowany olej roślinny Olej palmowy 232°C
Rafinowany olej roślinny Olej sojowy 232°C
Rafinowany olej roślinny Olej ryżowy 232°C
Rafinowany olej roślinny Olej sezamowy 229°C
Rafinowany olej roślinny Olej z orzechów ziemnych 225°C
Rafinowany olej roślinny Olej z orzechów laskowych 221°C
Rafinowany olej roślinny Oliwa Pomace  220°C
Rafinowany olej roślinny Olej słonecznikowy 220°C
Rafinowany olej roślinny Olej z pestek winogron 216°C
Rafinowany olej roślinny Tłuszcz kokosowy 205°C
Rafinowany olej roślinny Olej z orzechów włoskich 204°C
Rafinowany olej roślinny Olej ryzynowy 200°C

Tabela temperatur dymienia roślinnych olejów nierafinowanych

Rodzaj oleju Typ oleju Punkt dymienia w °C
Nierafinowany olej roślinny        Oliwa (Extra Vergine) 191°C
Nierafinowany olej roślinny Tłuszcz kokosowy 177°C
Nierafinowany olej roślinny Olej kukurydziany 177°C
Nierafinowany olej roślinny Olej sezamowy 177°C
Nierafinowany olej roślinny Olej z orzechów włoskich 165°C
Nierafinowany olej roślinny Olej z pestek dyni 160°C
Nierafinowany olej roślinny Olej konopny 160°C
Nierafinowany olej roślinny Olej sojowy 160°C
Nierafinowany olej roślinny Olej rzepakowy 130°C
Nierafinowany olej roślinny Olej z orzechów pistacjowych 121°C
Nierafinowany olej roślinny Olej słonecznikowy 107°C
Nierafinowany olej roślinny Olej lniany 107°C

 

Tabela temperatur dymienia tłuszczy zwierzęcych

Rodzaj oleju Typ oleju Punkt dymienia w °C
Tuszcz zwierzęcy       Łój wołowy (rafinowany) 220°C
Tuszcz zwierzęcy Smalec (rafinowany) 218°C
Tuszcz zwierzęcy Tłuszcz kaczy 205°C
Tuszcz zwierzęcy Tłuszcz gęsi 205°C
Tuszcz zwierzęcy Masło klarowane 200°C
Tuszcz zwierzęcy Smalec 188°C
Tuszcz zwierzęcy Masło 135°C

* Dane pochodzą ze strony Smażymy - portal gastronomiczny https://smazymy.com/ranking-punktow-dymienia/

 

Jeśli grill nie będzie używany przez dłuższy okres czasu, grill powinien być wyczyszczony, a ruszty i palniki lekko pokryte olejem w celu przedłużenia ich życia. 
 
Najlepszym sposobem na pokrycie rusztu olejem jest wykorzystanie rozpylacza oleju lub pędzla z silikonowym włosiem. Olej najlepiej nakładać na rozgrzany ruszt w temperaturze około 100°C / 120°C. W tej temperaturze ruszt jest rozgrzany i rozszerzony, dzięki czemu olej wniknie głęboko w strukturę rusztu. Pod wpływem temperatury olej przestaje być olejem i staje się polimerem, czyli substancją o bardzo dużej masie cząsteczkowej i silnych łączeniach molekularnych. 
 
Grille gazowe Broil King cechują się ogromną mocą. Z tego względu polecamy rozgrzewanie ich z pokrętłami w pozycji High / Pow-R-Zone, następnie skręcanie do połowy w celu normalnego grillowania, aby nie przypalać potraw. Jeżeli potrzebujem wysokiej temperatury np. do steków czy pizzy, należy pamiętać, że rozgrzewając grilla do wysokiej temperatury wypalamy powłokę z tłuszczu. Z tego względu po długim grillowaniu w wysokiej temperaturze należy pamiętać o dokładnej konserwacji. 
 
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.