Konserwacja rusztów - jaki olej wybrać?

Żeliwo jest fantastycznym materiałem do wykonania rusztów do grilla. Ruszty wykonane z tego materiału mają dużą pojemność cieplną dzięki czemu rozgrzane, doskonale utrzymują temperaturę. Pozwalają na obrócenie mięsa w tym samym miejscu na ruszcie kilkukrotnie i uzyskanie skwierczenia. Żeliwo rozprowadza temperaturę równomiernie, dzięki czemu grillowanie jest prostsze i wygodniejsze. Ten materiał jest wysokowęglowym stopem żelaza z węglem. Powoduje to naturalną skłonność do rdzewienia. Z tego względu ruszty Broil King pokryte są emalią porcelanową która częściowo zabezpiecza ruszt przed rdzą. Powłoka jest przepuszczalna, aby pozwolić rusztom oddychać, gdy ulegają rozszerzeniu i skurczeniu w skutek rozgrzewania i chłodzenia. Ponieważ powłoka jest oddychająca, podatna jest na utlenianie i rdzę, jeśli nie jest stale konserwowana. Nieustannie pracujemy nad powłoką o mniejszej przepuszczalności oraz elastyczności która wytrzyma rozszerzanie i kurczenie materiału, aby poprawić odporność na utlenianie i rdzewienie, a jednocześnie pozwalającą na oddychanie rusztu.

Ponieważ ruszty z żeliwa wymagają ciągłej konserwacji w celu zwiększenia ich wydajności, długowieczności oraz wygody użytkowania. Warstwa oleju zabezpiecza ruszt przed rdzewieniem i stwarza powłokę która zapobiega potrawy przed przywieraniem do rusztu. Z tego względu najlepiej używać oleju z wysokim punktem dymienia. Ponieważ, zabezpiecza ruszt na dłużej. 
 
Ruszty powinny być pokrywane olejem przed i po grillowaniu. Ruszty będą funkcjonować lepiej jeżeli będziemy grillować często. 
 
Poruszając kwestię wyboru oleju, polecamy zwykły olej rzepakowy ze względu na jego powszechną dostępność w każdym domu. Natomiast z naukowego punktu widzenia najlepszy jest olej gorczycowy, olej arachidowy (wyciskany na gorąco, rafinowany), olej kokosowy i olej słonecznikowy (rafinowany).
 

Tabela temperatur dymienia

Rodzaj oleju Punkt dymienia w °C
Olej gorczycowy 254
Olej z orzechów laskowych 221
Olej z pestek winogron 216
Olej z nasion bawełny 216
Olej migdałowy 216
Łój (wołowina) 215
Olej rzepakowy tłoczony 211
Olej makadamia 210
Oliwa (z oliwek), wysokiej jakości (niska kwasowość) Extra virgin 207
Olej z orzecha włoskiego częściowo rafinowany 204
Olej rzepakowy rafinowany 204
Olej rycynowy rafinowany 200
Oliwa (z oliwek) Virgin 199
Olej z awokado nierafinowany, Virgin 197
Smalec 192
Oliwa (z oliwek) Extra virgin 191
Margaryna (masło roślinne) 182
Olej kukurydziany nierafinowany 178
Olej sojowy częściowo rafinowany 177
Olej kokosowy Virgin (nierafinowany) 177
Olej sezamowy nierafinowany 177
Olej konopny 165
Olej słonecznikowy, wysoko oleinowy nierafinowany 160
Olej arachidowy nierafinowany 160
Olej z orzecha włoskiego nierafinowany 160
Olej szafranowy częściowo rafinowany 160
Olej sojowy nierafinowany 160
Masło 135
Olej lniany nierafinowany 107
Olej słonecznikowy nierafinowany 107
Olej szafranowy nierafinowany 107

 

Jeśli grill nie będzie używany przez dłuższy okres czasu, grill powinien być wyczyszczony, a ruszty i palniki lekko pokryte olejem w celu przedłużenia ich życia. 
 
Najlepszym sposobem na pokrycie rusztu olejem jest wykorzystanie rozpylacza oleju lub pędzla z silikonowym włosiem. Olej najlepiej nakładać na rozgrzany ruszt w temperaturze około 100°C / 120°C. W tej temperaturze ruszt jest rozgrzany i rozszerzony, dzięki czemu olej wniknie głęboko w strukturę rusztu. 
 
Grille gazowe Broil King cechują się ogromną mocą. Z tego względu polecamy rozgrzewanie ich z pokrętłami w pozycji High / Pow-R-Zone, następnie skręcanie do połowy w celu normalnego grillowania, aby nie przypalać potraw. Jeżeli potrzebujem wysokiej temperatury np. do steków czy pizzy, należy pamiętać, że rozgrzewając grilla do wysokiej temperatury wypalamy powłokę z tłuszczu. Z tego względu po długim grillowaniu w wysokiej temperaturze należy pamiętać o dokładnej konserwacji. 
 
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.