kW w grillach wprowadzają w błąd. Nie daj się złapać!

Porównując ilość kilowatów (kW, kWh) w grillach gazowych warto zrozumieć oznaczenie mocy, aby nie zostać wprowadzonym w błąd. W tym artykule pomożemy Ci zrozumieć kilowaty i wybrać właściwego grilla za pierwszym razem. 

Podobny mit lub sztuczka marketingowa została zastosowana w aparatach fotograficznych. Klienci zostali przekonani, że im więcej megapikseli tym lepszy aparat i zdjęcia. Natomiast producenci ścigali się w umieszczaniu jak największej ilości pikseli w swoich urządzeniach. 

Po czasie przyszło opamiętanie, że same megapiksele nie wypływają bezpośrednio na jakość zdjęć a jeszcze ważniejsza jest optyka. 

Analogiczna sytuacja występuje w przypadku grilli gazowych i parametru kW. W watach mierzonych w tysiącach (stąd przedrostek kilo), wyrażana jest moc palników gazowych. Popularnie uważa się, że im jest ich więcej tym lepiej, ponieważ grill rozgrzeje się szybciej, do wyższej temperatury oraz jak wiadomo “im więcej tym lepiej”. Istnieje również przekonanie, że skoro dwa modele grilli mają tyle samo kWh, będą tak samo dobre. Ale czy na pewno?

W grillach gazowych wykonanych z cienkiej blachy, posiadających lekkie ruszty, małe aromatyzery oraz z dużą ilością otworów w piekarniku potrzebna jest duża ilość kilowatów do osiągnięcia temperatury do grillowania. W tak skonstruowanym grillu gaz przepalany jest bezsensownie, ponieważ grill nie jest w stanie utrzymać temperatury. Duża ilość otworów wprowadza zimne powietrze, a niewielka masa i rozmiar elementów wewnętrznych sprawia, że nie są w stanie akumulować ciepła. W rezultacie wpływa to na większe zużycie gazu i mniej stabilną temperaturę. W wielu przypadkach grille gazowe z większą lub podobną ilością kW, mogą osiągać niższe temperatury i gorzej utrzymywać ciepło od grilli gazowych Broil King, w których zainwestowano w materiał. 

Grille Broil King swoją konstrukcją przypominają termos, który utrzymuje ciepło co wpływa na stabilniejszą temperaturę, mniejsze zużycie gazu, a co za tym idzie niższe koszty użytkowania. 

 Podobieństwo w budowie grilla Broil King do termosu 

  1. Piekarnik w grillu ogrodowym

Piekarnik składający się z pokrywy i dna piekarnika wykonane są grubych odlewów aluminium. Pokrywy w grillach takich jak Monarch i Signet posiadają dodatkowy płaszcz ze stali szlachetnej, którego głównym zadaniem poza walorami estetycznymi jest lepsze utrzymanie temperatury. Widać to w praktyce na umieszczonym poniżej zdjęciu z kamery termowizyjnej. 

 

Zdjęcie grilla z pokrywą ze stalowym płaszczem Broil King, wykonane kamerą termowizyjną.  

 

Pokrywy w grillach gazowych Broil King z serii Crown, Baron, Regal i Imperial posiadają komorową konstrukcję. Dwie warstwy blachy z powietrzem pomiędzy nimi, również świetnie utrzymują temperaturę wewnątrz grilla. 

Zdjęcie grilla ogrodowego z pokrywą komorową Broil King, wykonane kamerą termowizyjną. 

 

Misy piekarników w grillach Broil King są stosunkowo szczelne. Posiadają mało otworów, przez które mogłoby uciekać ciepło w miejsce którego zostanie zassane zimno. Przeczytaj tutaj więcej o efekcie komina w grillu gazowym. 

 

 

 

  1. Masywne dwustronne ruszty w grillu

Kolejnym elementem, który fantastycznie asymiluje ciepło w grillu i bezpośrednio wypływa na jakość grillowania jest ruszt. W grillach Broil King mamy dwa główne typy grillowych rusztów. Super masywne dwustronne ruszty Flav-R-Cast™ z grilli takich jak Baron i lżejszą (w odniesieniu do rynku nadal ciężką) wersję dwustronnego rusztu znanego z serii bez PGT np. Crown. Masywne ruszty potrzebują trochę więcej czasu, aby się nagrzać. Natomiast rozgrzane umożliwiają na obrócenie grubego steka w tym samym miejscu, który będzie skwierczał. Masywny ruszt jest mniej podatny na wychładzanie przy otwieraniu pokrywy.

 

  1. Aromatyzery Flav-R-Wave™ w grillu

Spełniają wiele funkcji, ale jedną z nich jest utrzymanie temperatury.  Znajdują się nad palnikami i dzięki dużemu pokryciu, powierzchni pod rusztem utrzymują ciepło nisko w piekarniku. Dodatkowo ich wielkość oraz grubość powoduje, że rozgrzane długo utrzymują temperaturę. Są kolejną warstwą grilla, która trzyma ciepło wewnątrz piekarnika. 

 

To z czego zrobiony jest grill ma znaczenie

Wiemy już, że wiele elementów grilla gazowego Broil King ma na celu utrzymanie ciepła w grillu lub zatrzymanie go w sobie, ze względu na dużą wagę elementów. Podejście do grilli, skupiające się na inwestowanie w produkt, czyli wkładanie w niego większej ilości stali, żeliwa i aluminium nie jest popularne. Natomiast w Broil King wierzymy, że „material matters”, czyli to z czego zrobiony jest grill ma znaczenie i przekłada się na wygodę grillowania i smak przygotowanych potraw. 

Palniki w grillu ogrodowym

Tym samym przechodzimy do samych palników odpowiadających za kW. W grillach gazowych Broil King z technologią PGT zastosowane są opatentowane palniki Dual-Tube™. Wykonane z grubej stali, pozwalają na otrzymanie wysokiej wydajności, wielu kW, trwałości oraz równomiernego rozprowadzenia temperatury. Dwa rzędy płomieni w każdym z palników, równomiernie rozprowadzają ciepło od lewej do prawej strony grilla, a technologia rury w rurze, pomaga w równomiernym rozprowadzeniu ciepła od przodu do tyłu rusztów. Warto popatrzeć więc jak moc mierzona w kilowatach rozprowadzana jest po powierzchni rusztów. 

Rozprowadzenie mocy w grillu 

W grillu gazowym Broil King Baron 490 o powierzchni rusztu głównego 44 x 65, mamy aż cztery palniki główne. Każdy z nich ma 2 rzędy płomieni co w sumie daje aż 8 linii płomienia. Każdy z palników ma 118 otworów z płomieni, co daje aż 472 źródła ciepła. W ten sposób, równomiernie na całej powierzchni piekarnika rozprowadzane jest 12,4 kW lub 45,000 BTU.

Jak widać moc określona w samych kW nie mówi nic na temat tego jak moc rozprowadzana jest w piekarniku. Ponad to, nie mówi jak jest ona utrzymywana i jakie elementy które odpowiadają za powstawanie smaku jak ruszty czy aromatyzery wykorzystują moc w celu uzyskania najlepszego możliwie smaku. 

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu już wiesz, że kW nie są ważne. Pokazują jedynie mały wycinek dużej historii i bez właściwego kontekstu mogą z łatwością wprowadzić w błąd. 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.