Planking - grillowanie na deskach

Wyjątkowym sposobem na grillowanie potraw na grillu jest wykorzystanie desek do grillowania wykonanych z drzewa klonowego oraz cedrowego.

Dania uzyskują w ten sposób wyjątkowy aromat, a Ty jako szef kuchni z łatwością zaskoczysz innych ciekawym sposobem podania. Dym unoszący się z deski umieszczonej bezpośrednio nad palnikiem nadaje potrawie z grilla niezrównanego smaku.

Użycie deski do grillowania jest bajecznie proste:

  1. Namocz deskę przez 30 minut w wodzie, a następnie osusz ją ręcznikiem papierowym.
  2. Rozgrzej grilla z pokrętłami w pozycji POW-R-ZONE przez 10 minut.
  3. Pokryj obie strony deski olejem lub oliwą z oliwek, a następnie umieść na niej mięso, rybę lub ser.
  4. Umieść deskę bezpośrednio na ruszcie i zmniejsz wielkość płomienia na MEDIUM-LOW.
  5. Piecz swoją potrawę do pożądanego efektu.

DOBRA RADA!

Deski cedrowe doskonale pasują do łososia, ale nie obawiaj się wypróbować grillowania innych typów ryb oraz mięs. Natomiast deski klonowe polecamy do wieprzowiny oraz jagnięciny.
Deskę można również wykorzystać do grillowania np. serów pleśniowych. Przygotowując w ten sposób ser, będzie on miał płynną konsystencję wewnątrz. Polecamy spróbować ser pleśniowy z malinami. 

Kolejnym krokiem wtajemniczenia oraz poziomem tworzenia smaku są deski z beczek po winie. Te starannie dobrane kawałki beczek, w których kiedyś przechowywane były wina z najlepszych szczepów winogron z Kanady oraz Stanów Zjednoczonych, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Gamay. Dzięki temu, że przez długi okres były nasączone winem uzyskujemy dodatkowe aromaty potraw podczas grillowania. Wykorzystaj deski z beczki po winie dokładnie w ten sam sposób co deski klonowe oraz cedrowe, opisany powyżej.

Dania grillowane na deskach z beczek będą doskonale komponować się z czerwonym winem.

Kup deskę klonową

Kup deskę cedrową

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.