6 powodów dlaczego najlepiej grillować z zamkniętą pokrywą

Położenie pokrywy podczas grillowania zależy od osobistych preferencji użytkowników. Jednak jest 6 głównych powodów dlaczego najlepiej wybierać grill zamykany. Poniżej opisujemy dlaczego grill z pokrywą jest tak dobrym wyborem i jak grillować na grillu z pokrywą.

 

Grille z pokrywą i ich plusy:

  1. Szybsze grillowanie

Grillując z zamkniętą pokrywą temperatura w grillu jest wyższa i bardziej stabilna, dzięki temu potrawy pięką się nie tylko od dołu poprzez ciepło palników oraz rozgrzanych rusztów, ale również od góry przez ciepło rozgrzanej pokrywy oraz ciepło konwekcyjne.

  1. Mniejsze zużycie gazu

Grillując z zamkniętą pokrywą, drastycznie ograniczasz zużycie gazu, ponieważ ciepło zatrzymane jest wewnątrz grilla. Grillując z otwartą pokrywą gorące powietrze unosi się do góry i ucieka.

  1. Lepsza kontrola nad temperaturą

Dzięki zamykanej pokrywie kontrola temperatury w grillu gazowym jest dużo prostsza, ponieważ ograniczamy wpływ warunków zewnętrznych, takich jak np. wiatr Jednocześnie możemy utrzymać stałą temperaturę przez długi czas. 

  1. Bardziej soczyste potrawy

Grillując z zamkniętą pokrywą proces pieczenia i smażenia przebiega szybciej, w rezultacie potrawy nie ulegają wysuszeniu. Dodatkowo temperatura oddziaływuje na to co grillujesz, z każdej strony, nie tylko od dołu jak ma to miejsce w przypadku grillowania z otwartą pokrywą. Dzięki temu zamykasz soki wewnątrz, a Twoje potrawy są super soczyste i smaczne. Pamiętaj również, że para wodna, która powstaje podczas grillowania zostaje pod pokrywą i nawilża Twoje smakołyki. 

  1. Intensywniejszy smak grillowanych potraw

Jeżeli wiesz już jak powstaje grillowy smak, to wiesz jak ważny jest dym w grillu. To z dymu powsałego po odparowaniu soków i tłuszczy, który powraca do grillowanego dania bierze się smak, który tak wszyscy kochamy. Dzięki zamykanej pokrywie grillowane dania mają styczoność z dymem przez dłuższy okres, co powoduje, że smak jest bardziej intensywny. 

Jak powstaje grillowy smak

  1. Pieczenie na rożnie

Piekąc na rożnie pokrywa grilla musi być zamknięta. Z otwartą pokrywą nie uzyskacz pożądanej temperatury. Pieczenie na rożnie to w dużej mierze pieczenie konwekcyjne, z tego względu zamykaj pokrywę. 

Jak piec na rożnie

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.