Czy warto kupić grilla z kuchenką boczną i rożnem? Jakie funkcje dodatkowe do grilla wybrać?
Grill gazowy Broil King jest w stanie w pełni zastąpić gotowanie w domowej kuchni, dzięki czemu możesz przygotować cały posiłek w ogrodzie wraz z rodziną na świeżym powietrzu. Grill gazowy z rożnem, a do tego przystawka do grilla w postaci bocznej kuchni – to najlepszy wybór!
Każdy grill Broil King posiada żeliwny ruszt oraz zamykaną pokrywę, dzięki czemu można na nim przygotować wiele różnorodnych dań, zaczynając od przystawek i kończąc na deserach takich jak grillowane banany czy ananasy. Wiele z nich przygotujesz wykorzystując szeroką gamę akcesoriów, natomiast są potrawy które wymagają przystawki do grilla, czyli kuchenki bocznej oraz zestawu rożna. Z tego względu wybrane modele Broil King posiadają funkcje dodatkowe właśnie w postaci wcześniej wspomnianych przystawek do grilla. Modele z końcówką _90 posiadają kuchenkę boczną i zestaw rożna. Dwie ostatnie cyfry _40 oznaczają wersję grilla z kuchenką boczną, natomiast _20 oznacza brak dodatkowych funkcji.

Np. Monarch 390 posiada kuchenkę boczną i rożno, Monarch 340 posiada kuchenkę boczną, Monarch 320 nie posiada dodatkowych funkcji.

Na kuchence bocznej można ugotować zupę lub ją odgrzać. Wielu klientów którzy posiadają urządzenia z tą funkcją mówi nam, że lubią wykorzystywać kuchenkę boczną do smażenia np. schabowych, ponieważ nie pozostawiają nieprzyjemnych zapachów w domu. Robiąc przyjęcie lub niedzielny obiad na grillu można również wykorzystać kuchenkę do zagotowania wody na herbatę lub zrobienie kawy w kawiarce typu Moka Express. Robiąc to na grillu zostaniesz wraz z gośćmi w ogrodzie.
Na kuchence bocznej można zrobić również sosy do grillowanych potraw lub odgrzać gotowe z butelki. Podgrzanie sosu jest kluczowe, ponieważ nakładając zimny sos na ciepłe mięso doznaje ono szoku termicznego, kurczy się i twardnieje. Wpływa to również na wycieknięcie soków i tłuszczu z mięsa, co powoduje wysuszenie.

Kuchenka boczna przyda sie również do przygotowania grzybów z cebulką do steków, jajecznicy czy warzywnego Ratatouille.
Dla osób posiadających kuchnie indukcyjne, w przypadku braku prądu kuchenka boczna w grillu może posłużyć jako rozwiązanie awaryjne.
Wszystkie modele z zestawem rożna obrotowego posiadają kuchenkę boczną. Jest to najlepsze rozwiązanie do grillowania większych kawałków mięsa oraz dla osób, które wybierają bezobsługową formę grillowania. Wystarczy nadziać kurczaka, kaczkę lub pieczeń z karkówki na pręt włożyć ją do grilla, uruchomić silnik elektryczny oraz dedykowany palnik umieszczony z tyłu grilla i zamknąć pokrywę. Mięso piecze się samo, poprzez bezpośrednie opiekanie płomieniem z palnika. Wykorzystując takie rozwiązanie uzyskujemy chrupiącą skórkę, równomiernie wypieczoną potrawę, która jest niesamowicie soczysta. Soki i tłuszcz w mięsie krążą nieustanie, dzięki czemu pozostają w mięsie, co czyni mięso wilgotnym i delikatnym. Zasadę działania można porównać do łyżki z miodem. Należy nią kręcić aby utrzymać jak największą ilość miodu, po zatrzymaniu łyżki miód zaczyna z niej ociekać.

Piekąc kurczaka na rożnie uzyskamy piękną złocistą i chrupiącą skórkę. Dla wzmocnienia efektu można pokryć kurczaka miodem w końcowej fazie pieczenia. Ponieważ w Broil Kingu myślimy o wygodzie użytkowania i staramy się abyś za każdym razem otrzymywał/a doskonałe rezultaty, piekąc np. dużego indyka, gdy odpadnie mu skrzydełko i zahaczy o piekarnik grilla, silnik wyczuje opór i zacznie kręcić się w drugą stronę. Z tego względu pieczenie na rożnie nie wymaga wiele uwagi i dostarcza doskonałych rezultatów. Jest również bardzo efektowne, ponieważ płomień z tyłu piekarnika wygląda zjawiskowo.

Na rożnie można piec również mniejsze kawałki mięsa oraz warzyw wykorzystując do tego specjalne kosze, które mocujemy na pręcie.

Kupując grilla na lata warto wybrać wersję z dodatkowymi funkcjami ponieważ nie można ich dodać w późniejszym okresie. Zarówno kuchenka boczna jak i rożno posiadają dodatkowe palniki oraz dedykowane pokrętła na panelu sterowania. Wprawdzie do grilla można dokupić rożno, natomiast nie można dodać palnika, które jest kluczowym elementem pieczenia tą metodą. Bezpośredni płomień, w porównaniu do pieczenia konwekcyjnego wykorzystując palniki główne w znaczący sposób wpływa na rezultaty, które uzyskasz.