Konserwacja rusztów - jaki olej wybrać?

Żeliwo to doskonały materiał do produkcji rusztów grillowych. Dzięki wysokiej pojemności cieplnej, rozgrzane ruszty żeliwne świetnie utrzymują temperaturę, co umożliwia wielokrotne obracanie mięsa w tym samym miejscu i uzyskanie idealnego efektu skwierczenia. Żeliwo równomiernie rozprowadza ciepło, sprawiając że grillowanie staje się łatwiejsze i bardziej efektywne. Jednakże, żeliwo to stop żelaza o wysokiej zawartości węgla, co czyni je podatnym na rdzewienie.

Aby zminimalizować ten problem, ruszty Broil King pokryte są emalią porcelanową, która stanowi warstwę ochronną przed rdzą. Emalia ta jest przepuszczalna. Pozwala to rusztom "oddychać" w trakcie rozszerzania i kurczenia się pod wpływem zmian temperatury. Jednak ze względu na tę przepuszczalność, powłoka wymaga również regularnej konserwacji. Pozostawiona bez opieki może ulec utlenianiu, co prowadzi do pojawienia się rdzy.

Ruszty z żeliwa wymagają więc ciągłej konserwacji w celu zwiększenia ich wydajności, długowieczności oraz wygody użytkowania. Warstwa oleju zabezpiecza ruszt przed rdzewieniem i stwarza powłokę, która zapobiega przywieraniu potrawy do rusztu. Aby zabezpieczyć ruszt na dłużej, warto używać oleju o wysokim punkcie dymienia.

Ruszty powinny być pokrywane olejem przed i po grillowaniu. Będą funkcjonować lepiej, jeżeli będziemy grillować często. Poruszając kwestię wyboru oleju, polecamy rafinowany olej rzepakowy lub olej ryżowy. Natomiast z naukowego punktu widzenia, ze względu na wysoki punkt dymienia, najlepszy jest olej z awokado (aż 270°C).

Tabela temperatur dymienia roślinnych olejów rafinowanych

RODZAJ OLEJU TYP OLEJU Punkt dymienia w °C
Rafinowany olej roślinny Olej z awokado 270°C
Rafinowany olej roślinny Olej z nasion moreli 257°C
Rafinowany olej roślinny Olej migdałowy 257°C
Rafinowany olej roślinny Olej z gorczycy 254°C
Rafinowany olej roślinny Olej rzepakowy 240°C
Rafinowany olej roślinny Olej kukurydziany 238°C
Rafinowany olej roślinny Olej palmowy 232°C
Rafinowany olej roślinny Olej sojowy 232°C
Rafinowany olej roślinny Olej ryżowy 232°C
Rafinowany olej roślinny Olej sezamowy 229°C
Rafinowany olej roślinny Olej z orzechów ziemnych 225°C
Rafinowany olej roślinny Olej z orzehów laskowych 221°C
Rafinowany olej roślinny Oliwa Pomace 220°C
Rafinowany olej roślinny Olej słonecznikowy 220°C
Rafinowany olej roślinny Olej z pestek winogron 216°C
Rafinowany olej roślinny Tłuszcz kokosowy 205°C
Rafinowany olej roślinny Olej z orzechów włoskich 204°C
Rafinowany olej roślinny Olej rycynowy 200°C

 

Tabela temperatur dymienia roślinnych olejów nierafinowanych

RODZAJ OLEJU TYP OLEJU PUNKT DYMIENIA W °C
Nierafinowany olej roślinny Oliwa (Extra Vergine) 191°C
Nierafinowany olej roślinny Tłuszcz kokosowy 177°C
Nierafinowany olej roślinny Olej kukurydziany 177°C
Nierafinowany olej roślinny Olej sezamowy 177°C
Nierafinowany olej roślinny Olej z orzechów włoskich 165°C
Nierafinowany olej roślinny Olej z pestek dyni 160°C
Nierafinowany olej roślinny Olej konopny 160°C
Nierafinowany olej roślinny Olej sojowy 160°C
Nierafinowany olej roślinny Olej rzepakowy 130°C
Nierafinowany olej roślinny Olej z orzechów pistacjowych 121°C
Nierafinowany olej roślinny Olej słonecznikowy 107°C
Nierafinowany olej roślinny Olej lniany 107°C

Tabela temperatur dymienia tłuszczów zwierzęcych

RODZAJ OLEJU TYP OLEJU PNUKT DYMIENIA W °C
Tłuszcz zwierzęcy Łój wołowy (rafinowany) 220°C
Tłuszcz zwierzęcy Smalec (rafinowany) 218°C
Tłuszcz zwierzęcy Tłuszcz kaczy 205°C
Tłuszcz zwierzęcy Tłuszcz gęsi 205°C
Tłuszcz zwierzęcy Masło klarowane 200°C
Tłuszcz zwierzęcy Smalec 188°C
Tłuszcz zwierzęcy Masło 135°C

* Dane pochodzą ze strony Smażymy - portal gastronomiczny https://smazymy.com/ranking-punktow-dymienia/

Jeśli grill nie będzie używany przez dłuższy czas, powinien być wyczyszczony, a ruszty i palniki lekko pokryte olejem w celu przedłużenia ich życia. 

Najlepszym sposobem na pokrycie rusztu olejem jest wykorzystanie rozpylacza oleju lub pędzla z silikonowym włosiem. Olej najlepiej nakładać na ruszt w temperaturze około 100°C / 120°C. Wówczas ruszt jest rozgrzany i rozszerzony, dzięki czemu olej wniknie głęboko w jego strukturę. Pod wpływem temperatury olej przestaje być olejem i staje się polimerem, czyli substancją o bardzo dużej masie cząsteczkowej i silnych łączeniach molekularnych. 

Grille gazowe Broil King charakteryzują się imponującą mocą, co pozwala na szybkie osiąganie wysokich temperatur. Zalecamy rozpoczynanie procesu grillowania od ustawienia pokręteł na pozycję "High" w celu rozgrzania grilla, a następnie obniżenie mocy do średniego poziomu, aby uniknąć przypalania potraw. W przypadku grillowania w bardzo wysokich temperaturach, na przykład podczas przygotowywania steków czy pizzy, warto pamiętać, że intensywne nagrzewanie wypala warstwę ochronną z tłuszczu. Dlatego po długim grillowaniu na maksymalnej mocy, należy szczególnie zadbać o dokładną konserwację grilla, aby zapewnić jego długotrwałą sprawność.

Przewiń do góry