Konserwacja rusztów - jaki olej wybrać?
Żeliwo jest fantastycznym materiałem do wykonania rusztów do grilla. Ruszty wykonane z tego materiału mają dużą pojemność cieplną dzięki czemu rozgrzane, doskonale utrzymują temperaturę. Pozwalają na obrócenie mięsa w tym samym miejscu na ruszcie kilkukrotnie i uzyskanie skwierczenia. Żeliwo rozprowadza temperaturę równomiernie, dzięki czemu grillowanie jest prostsze i wygodniejsze. Ten materiał jest wysokowęglowym stopem żelaza z węglem. Powoduje to naturalną skłonność do rdzewienia. Z tego względu ruszty Broil King pokryte są emalią porcelanową która częściowo zabezpiecza ruszt przed rdzą. Powłoka jest przepuszczalna, aby pozwolić rusztom oddychać, gdy ulegają rozszerzeniu i skurczeniu w skutek rozgrzewania i chłodzenia. Ponieważ powłoka jest oddychająca, podatna jest na utlenianie i rdzę, jeśli nie jest stale konserwowana. Nieustannie pracujemy nad powłoką o mniejszej przepuszczalności oraz elastyczności która wytrzyma rozszerzanie i kurczenie materiału, aby poprawić odporność na utlenianie i rdzewienie, a jednocześnie pozwalającą na oddychanie rusztu.
Ponieważ ruszty z żeliwa wymagają ciągłej konserwacji w celu zwiększenia ich wydajności, długowieczności oraz wygody użytkowania. Warstwa oleju zabezpiecza ruszt przed rdzewieniem i stwarza powłokę która zapobiega potrawy przed przywieraniem do rusztu. Z tego względu najlepiej używać oleju z wysokim punktem dymienia. Ponieważ, zabezpiecza ruszt na dłużej.
Ruszty powinny być pokrywane olejem przed i po grillowaniu. Ruszty będą funkcjonować lepiej jeżeli będziemy grillować często.
Poruszając kwestię wyboru oleju, polecamy rafinowany olej rzepakowy lub olej ryżowy. Natomiast z naukowego punktu widzenia najlepszy jest olej z awokado ze względu na wysoki punkt dymienia, aż 270°C.
Tabela temperatur dymienia roślinnych olejów rafinowanych
RODZAJ OLEJU | TYP OLEJU | Punkt dymienia w °C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z awokado | 270°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z nasion moreli | 257°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej migdałowy | 257°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z gorczycy | 254°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej rzepakowy | 240°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej kukurydziany | 238°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej palmowy | 232°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej sojowy | 232°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej ryżowy | 232°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej sezamowy | 229°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z orzechów ziemnych | 225°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z orzehów laskowych | 221°C |
Rafinowany olej roślinny | Oliwa Pomace | 220°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej słonecznikowy | 220°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z pestek winogron | 216°C |
Rafinowany olej roślinny | Tłuszcz kokosowy | 205°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej z orzechów włoskich | 204°C |
Rafinowany olej roślinny | Olej rycynowy | 200°C |
Tabela temperatur dymienia roślinnych olejów nierafinowanych
RODZAJ OLEJU | TYP OLEJU | PUNKT DYMIENIA W °C |
Nierafinowany olej roślinny | Oliwa (Extra Vergine) | 191°C |
Nierafinowany olej roślinny | Tłuszcz kokosowy | 177°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej kukurydziany | 177°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej sezamowy | 177°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej z orzechów włoskich | 165°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej z pestek dyni | 160°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej konopny | 160°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej sojowy | 160°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej rzepakowy | 130°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej z orzechów pistacjowych | 121°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej słonecznikowy | 107°C |
Nierafinowany olej roślinny | Olej lniany | 107°C |
Tabela temperatur dymienia tłuszczy zwierzęcych
RODZAJ OLEJU | TYP OLEJU | PNUKT DYMIENIA W °C |
Tłuszcz zwierzęcy | Łój wołowy (rafinowany) | 220°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Smalec (rafinowany) | 218°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Tłuszcz kaczy | 205°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Tłuszcz gęsi | 205°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Masło klarowane | 200°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Smalec | 188°C |
Tłuszcz zwierzęcy | Masło | 135°C |
* Dane pochodzą ze strony Smażymy - portal gastronomiczny https://smazymy.com/ranking-punktow-dymienia/
Jeśli grill nie będzie używany przez dłuższy okres czasu, grill powinien być wyczyszczony, a ruszty i palniki lekko pokryte olejem w celu przedłużenia ich życia.
Najlepszym sposobem na pokrycie rusztu olejem jest wykorzystanie rozpylacza oleju lub pędzla z silikonowym włosiem. Olej najlepiej nakładać na rozgrzany ruszt w temperaturze około 100°C / 120°C. W tej temperaturze ruszt jest rozgrzany i rozszerzony, dzięki czemu olej wniknie głęboko w strukturę rusztu. Pod wpływem temperatury olej przestaje być olejem i staje się polimerem, czyli substancją o bardzo dużej masie cząsteczkowej i silnych łączeniach molekularnych.
Grille gazowe Broil King cechują się ogromną mocą. Z tego względu polecamy rozgrzewanie ich z pokrętłami w pozycji High, następnie skręcanie do połowy w celu normalnego grillowania, aby nie przypalać potraw. Jeżeli potrzebują wysokiej temperatury np. do steków czy pizzy, należy pamiętać, że rozgrzewając grilla do wysokiej temperatury wypalamy powłokę z tłuszczu. Z tego względu po długim grillowaniu w wysokiej temperaturze należy pamiętać o dokładnej konserwacji.