- Broil King®
- Blog
- Sztuka grillowania
- 6 powodów dlaczego najlepiej grillować z zamkniętą pokrywą
6 powodów dlaczego najlepiej grillować z zamkniętą pokrywą

Michał Piotrów
Specjalista produktowy Broil King
Położenie pokrywy podczas grillowania zależy od osobistych preferencji użytkowników. Jednak jest 6 głównych powodów dlaczego najlepiej wybierać grill zamykany. Poniżej opisujemy dlaczego grill z pokrywą jest tak dobrym wyborem i jak grillować na grillu z pokrywą.
Grille z pokrywą i ich plusy:
-
Szybsze grillowanie
Grillując z zamkniętą pokrywą temperatura w grillu jest wyższa i bardziej stabilna, dzięki temu potrawy pięką się nie tylko od dołu poprzez ciepło palników oraz rozgrzanych rusztów, ale również od góry przez ciepło rozgrzanej pokrywy oraz ciepło konwekcyjne.
-
Mniejsze zużycie gazu
Grillując z zamkniętą pokrywą, drastycznie ograniczasz zużycie gazu, ponieważ ciepło zatrzymane jest wewnątrz grilla. Grillując z otwartą pokrywą gorące powietrze unosi się do góry i ucieka.
-
Lepsza kontrola nad temperaturą
Dzięki zamykanej pokrywie kontrola temperatury w grillu gazowym jest dużo prostsza, ponieważ ograniczamy wpływ warunków zewnętrznych, takich jak np. wiatr Jednocześnie możemy utrzymać stałą temperaturę przez długi czas.
-
Bardziej soczyste potrawy
Grillując z zamkniętą pokrywą proces pieczenia i smażenia przebiega szybciej, w rezultacie potrawy nie ulegają wysuszeniu. Dodatkowo temperatura oddziaływuje na to co grillujesz, z każdej strony, nie tylko od dołu jak ma to miejsce w przypadku grillowania z otwartą pokrywą. Dzięki temu zamykasz soki wewnątrz, a Twoje potrawy są super soczyste i smaczne. Pamiętaj również, że para wodna, która powstaje podczas grillowania zostaje pod pokrywą i nawilża Twoje smakołyki.
-
Intensywniejszy smak grillowanych potraw
Jeżeli wiesz już jak powstaje grillowy smak, to wiesz jak ważny jest dym w grillu. To z dymu powsałego po odparowaniu soków i tłuszczy, który powraca do grillowanego dania bierze się smak, który tak wszyscy kochamy. Dzięki zamykanej pokrywie grillowane dania mają styczoność z dymem przez dłuższy okres, co powoduje, że smak jest bardziej intensywny.
-
Pieczenie na rożnie
Piekąc na rożnie pokrywa grilla musi być zamknięta. Z otwartą pokrywą nie uzyskacz pożądanej temperatury. Pieczenie na rożnie to w dużej mierze pieczenie konwekcyjne, z tego względu zamykaj pokrywę.