Co łączy szczotkę do grilla i szczoteczkę do zębów?

Czysty grill podobnie jak czyste akcesoria kuchenne i czysty piekarnik są gwarancją udanego i bezpiecznego grillowania.

Czyste ruszty zapobiegają powstawaniu nieprzyjemnego smaku i zapachu, które mogą powstać po pozostałościach z ostatniego grillowania. Czysty grill zapobiega również powstawaniu płomieni na aromatyzerach, zapalaniu się tłuszczu, pojawianiu się pleśni i mchu. Czyszczenie grille jest szybkie i proste, tym bardziej warto to zrobić. 

Utrzymujesz swoją kuchnię w nienagannej czystości, dlaczego nie traktować tak samo grilla? 

Testowane przez lata szczotki do grilli ze stali szlachetnej stały się nieodłącznym przyborem każdego grillującego. Myśląc o szczotce warto zastanowić się nad kilkoma aspektami. Często porównujemy je do szczoteczki do zębów.  Zastanów się czy dbasz o higienę szczotki do zębów podobnie jak szczotki do grilla. Popatrz na swoją szczotkę i zastanów się: Czy włosie w Twojej szczotce jest zużyte i wygięte? Jeżeli posiadasz palstikową szczotkę, czy przytopiła się pod wpływem za wysokiej temperatury? Czy posiada zapieczone nieczystości? Czy wciąż nadaje się do czyszczenia rusztów w grillu? 

Prawidłowe użytkowanie szczotki do grilla polega nie przestrzeganiu pewnych względów bezpieczeństwa. Jedną z ważniejszych części szczotki jest naklejka, która zawiera ostrzeżenie: „Przed użyciem sprawdź szczotkę, jeżeli druciane włosie jest nieodpowiednio przymocowane do szczotki nie używaj jej i natychmiast ją odłóż. Przed grillowaniem upewnij się, że na rusztach nie pozostały kawałki włosia”. Potraktuj to ostrzeżenie poważnie - szczotkę należy wymieniać minimum dwa razy w roku.

Oto kilka skutecznych metod czyszczenia grilli:

Czyszczenie przez wypalalnie (piroliza)

Popiół jest łatwy do usunięcia z grilla, można go zeskrobać do rynny na tłuszcz i usunąć odkurzaczem. Aby wypalić grilla należy ustawić temperaturę na średnio-wysoką i poczekać do rozgrzania urządzenia. Gdy grill przestanie dymić większość nieczystości powinna być wypalona. Wyłącz grilla i otwórz pokrywę aby go ochłodzić. Za pomocą szczotki strąć pozostałe zwęglone kawałki pożywienia, grill prawdopodobnie zacznie dymić, a następnie ponownie zamknij pokrywę i włącz grilla, aby wypalić nowo strącone resztki. Gdy grill przestanie dymić wyłącz go – grill jest gotowy do finalnego wyczyszczenia.

Zdrapywanie (skrobanie)

Czasami proste zdrapywanie czy zeskrobywanie jest tym czego potrzebuje grill. Dym powoduje osiadanie warstw, które wyglądają jak łuszcząca się z biegiem czasu farba na wewnętrznej stronie pokrywy – zdrapywanie jest zatem bardzo dobrym rozwiązaniem. Przed rozpoczęciem czyszczenia należy założyć maskę antypyłową, aby nie wdychać popiołu oraz założyć rękawice do grillowania aby ochronić ręce.  Szczotkujemy obie strony górnej półki oraz rusztów, a następnie piekarnik i palniki. Podczas tego zabiegu możemy przy okazji sprawdzić stan poszczególnych elementów grilla, jak np. palniki i listwa zamocowana na ich początku. Na koniec odkurzamy wszystkie nieczystości, bądź zmiatamy je do rynny na tłuszcz i wyrzucamy do kosza. 

Inne metody

Alternatywą dla szczotek metalowych jest szczotka nylonowa Broil King, która służy do czyszczenia na zimno. Włosie ma większą średnicę i jest niesłychanie twarde przez co szczotka nylonowa ma większą moc czyszczenia niż wiele szczotek z metalowym włosiem. Ostatecznie, w przypadku pozostania kawałków włosia na grillu niebieski kolor jest łatwo zauważalny, co gwarantuje bezpieczne grillowanie. Doskonałym rozwiązaniem jest również drewniany skrobak Broil King. 

Pamiętaj, aby po każdym czyszczeniu grilla pokryć ruszt olejem z wysokim punktem dymienia. 

 

Wybierz szczotkę

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.