Comber jagnięcy z grilla - przepis

Comber jagnięcy to mięso które doskonale pasuje na wyjątkową okazję. To delikatne mięso które lubi przyprawy i niezbyt długie grillowanie. Dziś mamy dla Was przepis na comber jagnięcy grillowany w całości. Tak przyrządzone mięso będzie bardzo soczyste i na stanie będzie ozdobą świątecznego stołu. Wiosna zawitała do Polski na całego dlatego radzimy wykorzystać ten czas na rodzinny obiad w ogrodzie.

SKŁADNIKI NA COMBER JAGNIĘCY Z GRILLA:

  • 350 g comber jagnięcy

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO JAGNIĘCINY:

  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 1 mała papryczka chilli
  • ½ pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól

DO PODANIA:

  • młoda marchewka
  • szparagi

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA COMBRA JAGNIĘCEGO NA GRILLU

Zacznij od przygotowania marynaty. Ziarna kolendry, kumin, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli rozetrzyj w moździerzu ze szczyptą grubej soli. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, sos sojowy, syrop klonowy i wymieszaj z oliwą.

Comber jagnięcy

Comber umyj i osusz, natrzyj dokładnie marynatą przełóż do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny. Razem z mięsem możesz zamarynować młode marchewki oraz szparagi które uzupełnią całość dania.

Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, pozwól mu nabrać temperatury pokojowej i oprósz solą. Rozgrzej grill gazowy do 250°C, ustaw palniki w pozycji medium-low i posmaruj ruszt olejem. Zacznij od marchewek, ponieważ one potrzebują trochę więcej czasu połóż je na grillu zamknij pokrywę i poczekaj 10 minut. Po tym czasie przełóż marchewki na drugą stronę a wolne ruszta spryskaj olejem. Mięso połóż na grillu kością do góry, po 5 minutach przełóż o 90° aby uzyskać wzór charakterystycznej kratki. W tym samym czasie do marchewki dołóż szparagi. 

Comber jagnięcy

Po kolejnych 5 minutach przełóż comber kością do dołu. W tej pozycji grilluj jeszcze 5-6 minut, aby dokładnie kontrolować stopień wysmażenia mięsa użyj termometru błyskawicznego. Jagnięcina o temperaturze wewnętrznej 60°C będzie medium. W zależności od tego jaki stopień wysmażenia preferujesz comber jagnięcy grilluj do temperatury 50-65° co może dać różnica 2-3 minut na grillu.

jagnięcina

Temperaturę wewnętrzną najlepiej kontrolować wykorzystując termometr grillowy. Jeżeli comber nie osiągnął pożądanej temperatury, najlepiej odłożyć go na górną półkę w grillu i zaczekać aż osiągnie wypieczenie, którego oczekujesz. Polecamy termometr z dwoma sondami

Po ściągnięciu mięsa z grilla daj mu chwilę odpocząć, pokrój na mniejsze części i podawaj z warzywami.

 

Smacznego!

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

 

Termometr do pomiaru temperatury wewnętrznej mięsa DESKA DO KROJENIA termometr do mięsa

 

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.