Przepis na kebab gyros wieprzowy z sosem tzatziki

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. / 2 godz.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Rozen

Rożen

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200°C

Dzisiejszy przepis na kebab gyros wieprzowy pieczony na rożnie zabierze Cię w kulinarną podróż do słonecznej Grecji. Powolne pieczenie na grillu pozwala mięsu zachować maksymalną soczystość, ale również nabrać wyjątkowego aromatu. Przygotowany z gęstego jogurtu, orzeźwiającego ogórka i czosnku sos tzatziki doskonale równoważy zaś intensywny smak gyrosa. Razem tworzą idealnie zharmonizowaną całość, która z pewnością zachwyci każdego smakosza.

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

  • około 2 kg karkówki (12-15 plastrów)
  • 4 placki tortilli

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

Sos tzatziki:

  • 400g (duże opakowanie) gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • sól do smaku
  • opcjonalnie drobno posiekane listki świeżej mięty lub koperku
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynata do karkówki - jak zrobić?

Kluczowym elementem, który decyduje o smaku karkówki pieczonej na rożnie, jest starannie dobrana mieszanina ziół oraz przypraw. To właśnie one nadają mięsu niepowtarzalny charakter i głębię smakową. Przyprawy takie jak: kminek, słodka papryka czy odrobina papryki chili wzmacniają naturalny aromat mięsa. Z kolei zioła, takie jak tymianek, dodają subtelnego, ale wyraźnego smaku, który doskonale równoważy intensywność pikantnych przypraw.
Karkówkę pokrój na 12-15 cienkich plastrów. Dokładnie wymieszaj wszystkie podane w przepisie przyprawy i starannie, obustronnie pokryj nimi każdy plaster. Mięso powinno marynować się przynajmniej godzinę, jeśli jednak masz możliwość, warto pozostawić je w przyprawach na całą noc.

Kebab gyros z grilla

Rozgrzej grill do temperatury 200°C. Zamarynowane plastry karkówki nabij ciasno na pręt z zestawu rożna obrotowego. Zabezpiecz mięso na końcach widelcami do rożna, aby nie przesuwało się w trakcie pieczenia. Umieść pręt na grillu i piecz do zarumienienia mięsa (około 1,5-2 godziny).
Pod piekącym się mięsem możesz umieścić brytfannę żeliwną. Pod koniec grillowania podpieczesz na niej placki tortilli. Pozostający w brytfannie tłuszcz skapujący z karkówki sprawi, że będą one miały doskonały smak.


Sos tzatziki - przepis

Ogórka obierz i wydrąż środek, zetrzyj na grubych oczkach i dokładnie odciśnij z wody. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ogórka z czosnkiem, jogurtem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodaj do smaku sól oraz drobno posiekane listki świeżej mięty lub koperku (opcjonalnie).
 

Tortilla z grilla z mięsem i sosem

Umieść placki tortilli w brytfannie tuż pod piekącym się mięsem. Za pomocą ostrego nożna ścinaj warstwy przypieczonego mięsa na podgrzaną tortillę. Ściągnij placki z grilla, polej mięso sosem. Na placku umieścić możesz również ulubione warzywa. Smacznego!

Potrzebne składniki

  • około 2 kg karkówki (12-15 plastrów)
  • 4 placki tortilli

Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

Sos tzatziki:

  • 400g (duże opakowanie) gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • sól do smaku
  • opcjonalnie drobno posiekane listki świeżej mięty lub koperku
recipe mask
Przewiń do góry