Zalety i wady grilla gazowego

Grillowanie na grillu gazowym

Dobry grill gazowy to przede wszystkim wygoda użytkowania polegająca na szybkim rozpalaniu, precyzyjnej kontroli temperatury, równomiernej temperaturze oraz prostym i szybkim czyszczeniu. Wszystko to z zachowaniem fantastycznych walorów smakowych. Dobre grille gazowe oferują również większą wszechstronność gotowania dzięki urządzeniom z kuchenką boczną i rożnem oraz precyzyjnej kontroli temperatury.

Wady i zalety grilla gazowego

Wady grilli gazowych:

  • wyższa cena w porównaniu do grilli węglowych

Zalety grilli gazowych:

  • równomierna temperatura
  • szybkość gotowości do pracy - 10 minut
  • wszechstronność
  • szybkie i proste czyszczenie
  • kontrola temperatury
  • szybsze grillowanie
  • prostsza obsługa
  • wyjątkowy smak
  • soczyste dania
  • trwałość
  • urządzenie na lata
  • niższy koszt 1 grillowania na gazie w stosunku do 1 grillowania na węglu

Grill gazowy czy węglowy

Jeśli chodzi o grille elektryczne to zdecydowana większość tych grilli dostępnych na rynku to patelnie na kablu, nie mające nic wspólnego z tworzeniem smaku, który kojarzymy z grillem. Grill gazowy to letnia kuchnia w ogrodzie, oferująca wszechstronność i wiele możliwości. Nic dziwnego, że grille gazowe zdobywają serca coraz większej ilości Polaków.

Cena grilli gazowych

Grille gazowe Broil King to wysokiej jakości urządzenia, skonstruowane z myślą o smaku oraz wydajności. Ich ceny rozpoczynają się od 1999 zł i dochodzą do ponad 20 000 tysięcy złotych. Cena zależy od wielu czynników, między innymi wielkości, dodatkowych funkcjonalności jak kuchenka boczna czy rożno oraz wykorzystanych technologii. Posiadamy grille przenośne, stacjonarne oraz do zabudowy. Grille dla osób początkujących oraz zaawansowanych. Dla osób poszukujących prostoty lub nowych rozwiązań jak oświetlenie wewnątrz piekarnika, podświetlane pokrętła czy najwyższej klasy jedyny na rynku dwustronny ruszt z odlewu ze stali szlachetnej. 

Jak grillować na grillu gazowym i na co zwrócić uwagę?

Kupując grilla gazowego warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych aspektów. Grill gazowy powinien posiadać aromatyzery, które pokrywają jak największą przestrzeń pod rusztem, ponieważ to one są odpowiedzialne za powstawanie smaku. To one natychmiastowo odparowują marynaty i tłuszcze, nadając potrawom smak. W taki sam sposób działa rozżarzony węgiel. Najlepszym wyborem są grille z dwustronnymi żeliwnymi rusztami, dzięki którym uzyskamy lepsze rezultaty grillowania. Inwestując w grilla gazowego warto zadbać o estetykę urządzenia, którego pośrednim zadaniem jest byciem atutem naszego ogrodu czy tarasu i wybrać grilla, który zmieści dużą 11 kg butlę z gazem w szafce. Grille gazowe dobrych marek, takich jak Broil King, oferują długie okresy gwarancyjne, co potwierdza ich jakość oraz trwałość. Takie urządzenia gwarantują również bezpieczeństwo. Posiadają szereg zabezpieczeń mających na celu bezpieczeństwo grillujących, tak aby można było skupić się na biesiadowaniu. Ze względu na polskie ciśnienie gazu w butlach należy kupować urządzenia dostosowane do polskich norm. Takie grille dostępne są tylko u polskich dystrybutorów. Grille kupione za granicą mogą się przegrzewać lub nie dostarczać wystarczająco ciepła.

Grille gazowe Broil King opinie

Popularnym wyborem Polaków jest grill gazowy Broil King Monarch 390. Mały grill z systemem grillowania PGT, kuchenką boczną oraz rożnem. Jest to pierwszy grill gazowy wielu Polaków, którzy rozpoczynają przygodę z grillowaniem na gazie. Osoby które wybrały grilla gazowego Broil King, grillują częściej, grillują więcej niż tylko kiełbasę i karkówkę, a zapytani o opinie, są zadowoleni z przejścia na grille gazowe.

Przewiń do góry