Grillowanie na dwustronnych rusztach

Każdy grillujący ma swoje unikalne podejście do grillowania. Zaczynając od amatorów i fanatyków kiełbasek, przez eksperymentalistów i poszukiwaczy nowych smaków, grillowych gadżeciarzy, kończąc na grillujących tylko w niedziele i na specjalne uroczystości. Niezależnie od Twoich umiejętności, grille gazowe Broil King oferują wszechstronność oraz wygodę przygotowywania posiłków. Wszystko dzięki rusztom Flav-R-Cast™ o unikalnej i wyjątkowej dwustronnej budowie. Z tego względu stworzyliśmy poradnik jak w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w rusztach stosowanych w grillach Broil King. Jest to jedynie nasza sugestia, bo to TY jesteś królem grillowania!

Grille gazowe Broil King z systemem PGT posiadają dwustronny ruszt Flav-R-Cast™ oraz górną półkę (zwaną również górnym rusztem) do przygotowywania posiłków. W tym artykule przedstawimy cechy charakterystyczne oraz zastosowanie, każdego z miejsc do grillowania. 

Wyjątkowe w systemie grillowania Broil King jest to, że na jednym grillu można mieć kilka położeń tego samego rusztu. W 4 palnikowym Baronie 490, każdy z 4 rusztów znajdujących się nad palnikiem można położyć dokładnie tak jad tego potrzebujesz. 

 

Rynienkowa pozycja rusztów do grillowania

Kładąc ruszt w pozycji rynienkowej zyskasz trzy zalety:

1. Lepsze odprowadzenie tłuszczy. Jeżeli grillujesz coś tłustego jak karkówka lub mocno marynowane mięso, najlepiej położyc ruszt w pozycji rynienkowej ponieważ kanaliki w ruszcie odprowadzą nadmiar tłuszczu lub marynaty do krawędzi piekarnika, zapobiegając przypaleniu.

2. Bardzo mała odległość miedzy żeberkami rusztu bo zaledwie 6 mm, zabobiega wpadaniu małych kawałków takich jak krewetki, drobnych warzyw oraz innych. Mała odległość między żeberkami zapobiega również rozpadaniu się potraw na ruszcie, np. burgery łatwiej grillować w pozycji rynienkowej. Sery takie jak oscypki i halloumi, które stają się miekkie podczas grillowania, nie spłyną pod ruszt.

 

3. Ruszt w pozycji rynienkowej natychmiastowo z kanaliku odparowuje wszystko co się w nim znajduje. Dzięki temu potrawy mają więcje smaku oraz sa bardziej soczyste. Mała powierzchnia styku potraw z rusztem zapobiega ich przypaleniu. 

 

 

Przykładowe potrawy do grillowania w pozycji rynienkowej:
  • karkówka
  • warzywa
  • ryby
  • sery np. oscypek lub halloumi
  • inne drobne potrawy

 

Dachowa pozycja dwustronnego rusztu

Ruszt w pozycji stożkowej to moc oraz niepowtarzalny i charakterystyczny wygląd.

1. Strona stożkowa dzięki dachowej konstrukcji odparowuje wszystko co wycieknie z grillowanych dań, np. tłuszcze, soki i marynaty. Dzięki temu nasze potrawy mają charakterysytyczny smak bbq. 

2. Dachowa konstrukcja promieniuje IR (fale podczerowne) dzięki czemu na powierzchni potraw dochodzi do karmelizacji i reakcji maliarda. Turbo smak!

3. Mała powierzchnia styku z daniami zapobiega przypaleniu i gwarantuje ogromną moc. Powierzchnia odbierająca ciepło od palników jest kilkukrotnie większa od powierzchni przkazującej ją do potraw. Z tego względu jest to idealna pozycja do grillowania steków w wysokiej temperaturze. 

Przykładowe potrawy do grillowania w pozycji dachowej:

 

Podsumowując:

 

Górna półka w grillu

Cechy charakterystyczne

Niższa temperatura pieczenia oraz brak bezpośredniego płomienia. Pieczenie na górnej półce przypomina pieczenie konwekcyjne w piekarniku. 
Górna półka w grillu jest też świetnym miejscem na odłożenie ugrillowanych potraw, aby pozostały ciepłe. 

 

Przykładowe potrawy do grillowania na górnej półce:
  • bułki do hamburgerów
  • grzanki
  • kiełbasa
  • ziemniaki
  • kukurydza
  • kaszanka

Jak obrócić dwustronny ruszt w grillu gazowym?

Zmiana pozycji dwustronnego ruszt Flav-R-Cast™ jest prosta. Można to zrobić gdy ruszt jest gorący i tłusty. Do tego celu najlepiej wykorzystać wielofukncyjny uchwyt.

 

Zobacz materiał wideo jak obrócic dwustronny ruszt Flav-R-Cast™


Poznaj unikalną budowę dwustronnych rusztów Flav-R-Cast™

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.