Jak odpalić grilla gazowego po raz pierwszy?

Pierwsze odpalenie grilla gazowego

Przed pierwszym użyciem grilla należy umyć kilka elementów oraz przepalić urządzenie, w celu pozbycia się zapachów poprodukcyjnych. Poniżej kilka kroków jak zrobić to prawidłowo. 

  1. Podłącz butlę z gazem propan lub propan-butan do regulatora połączonego z grillem. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się, jaki gaz wybrać. 
  2. Wyciągnij z grilla aromatyzery Flav-R-Wave™ oraz ruszty Flav-R-Cast™
  3. W grillach bez aromatyzerów Flav-R-Wave™ oraz rusztów Flav-R-Cast™ przekręć jedno z pokręteł, po czym wciśnij przycisk zapalarki. (PAMIĘTAJ, że grilla ZAWSZE odpalamy z otwartą pokrywą). Następnie przekręć pozostałe pokrętła i ustaw je w połowie (godzina 6:00). Zamknij grilla i pozostaw go w tej pozycji przez 30 minut. 
  4. W trakcie, gdy grill się przepala, umyj aromatyzery Flav-R-Wave™ oraz ruszty Flav-R-Cast™, używając wody z płynem do mycia naczyń. Następnie spłucz je wodą i wytrzyj do sucha. 
  5. Wyłącz dopływ gazu, zakręcając zawór na butli i przekręć pokrętła w grillu do pozycji OFF.
  6. Pozostaw grilla do ostygnięcia i włóż aromatyzery Flav-R-Wave™.
  7. Pokryj ruszty Flav-R-Cast™ olejem z wysokim punktem dymienia. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jaki olej wybrać. 
  8. Odkręć butlę i rozpal grilla. Ustaw pokrętła w połowie (godzina 6:00) i pozostaw urządzenie na 30 minut. 

Rozgrzewanie grilla gazowego

  1. Rozgrzej grilla przez 10 minut z pokrętłami ustawionymi na godzinę 9:00, czyli z maksymalną mocą palników. 
  2. Wyczyść ruszt przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej i upewnij się, że ze szczotki nie wyłamały się metalowe druciki. 
  3. Pokryj ruszt olejem.
  4. Ustaw pożądaną temperaturę. 

Uwaga!

NIGDY nie zakrywaj otworów i szczelin w grillu. Nie przykrywaj całej powierzchni rusztu folią aluminiową. Powoduje to przepływ powietrza w grillu i może powodować przegrzanie i zatrucie tlenkiem węgla

Pozycja pokrywy

Położenie pokrywy podczas gotowania jest sprawą osobistą, ale grill gazowy szybciej grilluje, zużywa mniej gazu i kontroluje temperaturę najlepiej przy zamkniętej pokrywie.

Zamknięta pokrywa wpływa również na bogatszy smak i jest wymagana w grillowaniu pośrednim oraz wędzeniu. 

Przewiń do góry