Jak odpalić grilla gazowego po raz pierwszy?

Jesteś już właścicielem grilla gazowego, za tobą prawdopodobnie montaż urządzenia i jesteś gotowy do pierwszego grillowania. Przed tobą jeszcze kilka czynności zanim grill będzie gotowy. 

Pierwsze odpalenie grilla gazowego

Przed pierwszym użyciem grilla należy umyć kilka elementów oraz przepalić urządzenie, w celu pozbycia się zapachów poprodukcyjnych. Poniżej kilka kroków jak zrobić to prawidłowo. 

  1. Podłącz butlę z gazem propan lub propan-butan do regulatora dołączonego z grillem. Kliknij tutaj aby dowiedzieć się jaki gaz wybrać. 
  2. Wyciągnij z grilla aromatyzery Flav-R-Wave™ oraz ruszty Flav-R-Cast™
  3. Z grillem bez aromatyzerów Flav-R-Wave™ oraz rusztów Flav-R-Cast™, przekręć jedno z pokręteł następnie wciśnij przycisk zapalarki. PAMIĘTAJ grilla ZAWSZE odpalamy z otwartą pokrywą. Następnie przekręć pozostałe pokrętła i ustaw je w połowie (godzina 6:00) Zamknij grilla i pozostaw go w tej pozycji przez 30 minut. 
  4. W trakcie gdy grill się przepala umyj aromatyzery Flav-R-Wave™ oraz ruszty Flav-R-Cast™, używając wody z płynem do mycia naczyń. Następnie spłucz je wodą i wytrzyj do sucha. 
  5. Wyłącz dopływ gazu zakręcając zawór na butli i przekręć pokrętła w grillu do pozycji OFF.
  6. Pozostaw grilla do ostygnięcia i włóż aromatyzery Flav-R-Wave™.
  7. Pokryj ruszty Flav-R-Cast™ olejem z wysokim punktem dymienia. Kliknij tutaj aby dowiedzieć się jaki olej wybrać. 
  8. Odkręć butlę i rozpal grilla. Ustaw pokrętła w połowie (godzina 6:00) i pozostaw urządzenie na 30 minut. 

Rozgrzewanie grilla gazowego

  1. Rozgrzej grilla przez 10 minut z pokrętłami ustawionymi na godzinę 9:00, czyli z maksymalną mocą palników. 
  2. Wyczyść ruszt przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej i upewnij się, że ze szczotki nie wyłamały się metalowe druciki. 
  3. Pokryj ruszt olejem.
  4. Ustaw pożądaną temperaturę. 

Uwaga!

NIGDY nie zakrywaj otworów i szczelin w grillu. Nie przykrywaj całej powierzchni rusztu folią aluminiową. Powoduje to przepływ powietrza w grillu i może powodować przegrzanie i zatrucie tlenkiem węgla

Pozycja pokrywy

Położenie pokrywy podczas gotowania jest sprawą osobistą, ale grill gazowy szybciej grilluje, zużywa mniej gazu i kontroluje temperaturę najlepiej przy zamkniętej pokrywie.

Zamknięta pokrywa wpływa również na bogatszy smak i jest wymagana w grillowaniu pośrednim oraz wędzeniu. 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.