Ile gazu zużywa grill i jaki jest koszt grillowania na gazie?

Michał Piotrów
Specjalista produktowy Broil King
Określenie dokładnego spalania gazu przez grilla jest bardzo trudne, a wręcz niemożliwe. Wynika to z faktu, że za każdym razem grillujemy inne potrawy, w innej temperaturze, wykorzystując różną ilość palników, a dodatkowo zmieniają się również warunki zewnętrzne, jak temperatura powietrza oraz wiatr. Wszystkie wymienione czynniki wpływają na ustawianie pokręteł, a w rezultacie na zużycie gazu.
Przyjmując pewne założenia możemy określić w przybliżeniu na ile razy wystarczy nam butla z gazem oraz jaki jest średni koszt gazu w trakcie jednego grillowania, w zależności od tego jaki model grilla gazowego Broil King posiadamy.
Rekomendujemy posiadanie zawsze dwóch butli z gazem. W ten spoób gdy jedna się skończy, zawsze mamy pod ręką drugą na wymianę. Dzieki temu nie musimy powstrzymywać się przed grillowaniem, gdy w natłoku spraw zapomnimy wymienić butli w efekcje zabraknie nam gazu.
Dla ułatwienia obliczeń przyjmiemy, że w trakcie grillowania nie korzystamy z palnika rożna oraz kuchanki bocznej. Koszt użycia tych funkcji jest ujęty w tabeli. Każdy grill Broil King ma podaną moc palników głównych. Na tej podstawie jesteśmy w stanie policzyć wydatek gazu na 1 godzinę grillowania w gramach (1 kW to 72,7 g/h), przy bardzo ważnym założeniu, że grillujemy z pokrętłami ustawionymi na maxa - w pozycji gdzie zużycie gazu jest maksymalne. Ogrowowe grille Broil King posiadają nadmiar mocy, aby jeżeli sytaucja tego wymaga, były w stanie podołać potrawom wymagającym wysokiej temperatury (np. pizza bądź steki przygotowywane w sear-zone) bądź trudnym warunkom atmosferycznym (np. grillowanie w zimie w temperaturze -20 stopni Celciusza). Ponad to grille Broil King posiadają wyjątkową konstrukcję która doskonale utrzymuje ciepło, z tego względu oraz bazując na własnym doświadczeniu przyjmiemy, że pokrętła ustawione są w połowie, aby uzyskać temperaturę, w której grillujemy większość potrw w normalnych warunkach (letni, bezwietrzny dzień). Jeżeli masz wątpliwości jak ustawić pokrętła do grillowania przeczytasz o tym tutaj.
Ze stworzonej tabeli wynika, że posiadając grilla gazowego z serii Monarch możemy na nim grillować przez 34 godziny na jednej 11 kg butli z gazem. Przy czym koszt jednego grillowania to zaledwie 1,40 zł (przyjeliśmy koszt zakupu butli z gazem, w wysokości 48 zł, cena z dnia 17 sierpnia 2017).
Butla z gazem w grillach gazowych Broil King wystarcza średnio na 37 godzin grillowania, a średni koszt godzinnego grillowania to 1,60 zł.
Ustawienie pokręteł |
50% |
|||
Cena butli |
48,00 zł |
|||
Pojemność butli |
11 000 gram |
|||
Nazwa grilla |
Moc palników głównych w kW |
Ilość zużytego gazu w gramach przez palniki główne w trakcie normalnego grillowania w ciągu 1 godziny |
Możliwa ilość godzin grillowania na jednej 11 kg butli z gazem |
Koszt gazu na 1 godzinę grillowania |
Porta-Chef |
5,25 |
191 |
58 h |
0,83 zł |
Gem 320 |
6,9 |
251 |
44 h |
1,09 zł |
Royal seria 300 |
8,8 |
320 |
34 h |
1,40 zł |
Cart seria 300 |
8,8 |
320 |
34 h |
1,40 zł |
Cart seria 400 |
11,4 |
414 |
27 h |
1,81 zł |
Crown seria 300 |
8,8 |
320 |
34 h |
1,40 zł |
Crown seria 400 |
11,4 |
414 |
27 h |
1,81 zł |
Monarch seria 300 |
8,8 |
320 |
34 h |
1,40 zł |
Signet |
11,4 |
414 |
27 h |
1,81 zł |
Sovereign 90 |
12,0 |
436 |
25 h |
1,90 zł |
Baron seria 300 |
8,8 |
320 |
34 h |
1,40 zł |
Baron seria 400 |
11,4 |
414 |
27 h |
1,81 zł |
Baron seria 500 |
13,2 |
480 |
23 h |
2,09 zł |
Regal S490 Pro |
13,2 |
480 |
23 h |
2,09 zł |
Regal S590 Pro |
16,0 |
582 |
19 h |
2,54 zł |
Imperial XL |
17,6 |
640 |
17 h |
2,79 zł |
Kuchenka boczna |
2,7 |
98 |
112 h |
0,43 zł |
Palnik rożna |
4,4 |
160 |
69 h |
0,70 zł |
Jeżeli chcesz zmienić koszt zakupu butli, ustawienie pokręteł oraz wielkość butli zachęcamy do pobrania pliku i zmianę wymienionych wartości.
Plik w wersji .xls Plik w wersji .pages (Mac)
Warto zwrócić uwagę na powody dlaczego grillowanie na grillach Broil King jest tak tanie i co powoduje, że grille Broil King są tak wydajne. Tajemnica tkwi w wyjątkowej konstrukcji grilla oraz jakości wykorzystanych materiałów, co jednocześnie tłumaczy cenę grilli Broil King.
WAGA
Wszystkie elementy systemu grillowania w grillach Broil King są ciężkie zaczynając od piekarnika po ruszty. Jest to ważne, ponieważ rozgrzane ciężkie ruszty fantastycznie utrzymują temperaturę i nie wymagają ciągłego nagrzewania przez palniki, co podnosi zużycie gazu. Przykładowo jeden ruszt w grillu ogorowdym Monarch waży 3,5 kg. Tak wysoka waga powoduje, że ruszt pozostaje gorący nawet po otwarciu pokrywy czy po zgaszeniu palników. Ruszty żeliwne w grillach Broil King cechują się największą wagą na rynku.
PALNIKI I ZAWORY a moc
Dla niektórych zaskakujące może być, że moc palników lub popularnie mówiąc grilla, nie jest kluczowa. Ponieważ grille gazowe Broil King są fantastycznie izolowane, posiadają zamknięte dno piekarnika oraz ciężkie elementy systemu grillowania, po rozgrzaniu nie wymagają dużej mocy palników aby utrzymać wysoką temperaturę. Działają jak termos i w dlaszym ciągu posiadają mocne palniki, z tego względu mówimy że mają nadmiar mocy. Precyzyjne zawory Linear-Flow pozwalają grillującemu precyzyjne ustawić pokrętła oraz temperaturę, co powoduje, że zurzycie gazu jest niskie. Dodatkowo palniki z technologią Dual-Tube posiadające 2 rzędy płomieni, równomiernie rozprowadzją temperaturę na całej długości oraz szerokości grilla. Powoduje to, że jeżeli checemy podnieść temperaturę, możemy to zrobić szybko oraz wybiórczo. Oznacza to, że możemy podnieść temperaturę tylko w jednej sekcji grilla, dzięki mnogości palników oraz dedykowanym pokrętłom do każdego z nich.
IZOLACJA PIEKARNIKA
Piekarnki w grillach ogrodowych Broil King wykonane są w całości z odlewu aluminium lub z połączenia odlewu aluminium z elementami wykonanymi z dwóch ścian stali z pustką powietrzną izolującą grilla. Takie rozwiązania są drogie w wykonaniu, ale tworzą efekt termosu - w szybki i efektywny sposób możemy uzyskać wysoką temperaturę i jednocześnie ograniczyć straty ciepła. Ma to również wpływ na to, że grill zużywa mało gazu i butla wystarcza na wiele godzin grillowania. Każdy z piekarników Broil King posiada zamknięte dno piekarnika. W ten sposób nie powstaje efekt tak zwanego komina. Jest to sytuacja, gdzie otwierając pokrywę, gorące powietrze unosi się do góry, a w to miejsce zimne podmuchy zostają zassane od dołu przez duże otwory w dnie. Taka sytuacja nie występuje w grillach Broil King.
PRZEMYŚLANY DESIGN
Pomimo, że grille Broil King produkowane są w USA i Kanadzie, zostały dostosowane do potrzeb Polskiego rynku i mieszczą duże, 11 kg butle gazem. Wykorzystując tak dużą butlę, która mieści się w szafce pod każdym grillem Broil King, możemy grillować dłużej oraz taniej na jednej butli. Taniej, ponieważ patrząc na koszt zakupu 1kg gazu w małej 8kg i dużej butli 11 kg, w przypadku polecanej 11 kg butli jest on dużo tańszy.
WYBRÓR GAZU
Jaką butlę z gazem wybrać do grilla
Z tego względu grille innych marek mające taką samą moc palników, będą zużywały więcej gazu podczas identycznego grillowania.