Problemy z temperaturą w grillu? Sprawdź najczęstsze powody

Przyczyny problemów z osiągnięciem docelowej temperatury

Wiatr 

Planując zakup grilla gazowego, często już na etapie decyzji wyobrażamy sobie, jak będzie prezentował się w ogrodzie lub na tarasie, próbując znaleźć dla niego najlepsze według nas miejsce. W tym momencie rzadko bierzemy jednak pod uwagę czynniki, które mogą wpływać na jego działanie, a wśród nich jeden z najważniejszych, czyli wiatr. 

Wiatr potrafi znacząco zakłócić pracę grilla. Wiejący z tyłu wydmuchuje ciepłe powietrze z piekarnika, boczne podmuchy mogą zaś destabilizować płomień w palnikach i utrudniać ich działanie. Aby ograniczyć te problemy, grill powinien być ustawiony frontem do kierunku wiatru, co oznacza, że gdy grillujesz, wiatr powinien wiać Ci w plecy.


 

Brak gazu w butli 

Jeśli chodzi o butle gazowe, zacznijmy od podstaw. Zanim przejdziesz do bardziej technicznych analiz, upewnij się, że butla gazowa nie jest po prostu pusta. Nawet jeśli wydaje się, że "coś jeszcze w niej jest", ciśnienie może być już za niskie, by grill działał prawidłowo. Wystarczy chwila nieuwagi, by przyczyną słabego rozgrzewania grilla okazał się po prostu brak gazu. 

Za mała butla gazowa  

Niektórzy użytkownicy grilli gazowych Broil King wybierają mniejsze 6-cio kilogramowe butle gazowe, sądząc że będą one wystarczające. Jednak podczas grillowania zwłaszcza na większych modelach, takich jak Imperial™, Regal™ czy Baron™ mniejsze butle mogą nie zapewniać odpowiedniego przepływu gazu. Skutkuje to problemami z osiągnięciem wysokiej temperatury, słabym płomieniem i ogólnym spadkiem wydajności grilla. 

Dlatego zalecamy stosowanie standardowych 11-kilogramowych butli gazowych, które zapewniają stabilne ciśnienie i większą wydajność. Choć są cięższe, są bardziej opłacalne i lepiej dostosowane do potrzeb grilli gazowych. 

Niskiej jakości gaz 

Czasem problem z osiągnięciem odpowiedniej temperatury w grillu gazowym nie wynika z samego urządzenia, lecz z jakości używanego gazu. Niskiej jakości gaz może mieć niższą kaloryczność i zawierać zanieczyszczenia, co wpływa na efektywność spalania. Objawia się to słabym, niestabilnym płomieniem, trudnościami w rozgrzewaniu grilla oraz nieprzyjemnym zapachem podczas użytkowania. 

Aby uniknąć takich problemów, warto zaopatrywać się w gaz u sprawdzonych dostawców, którzy gwarantują produkty spełniające normy jakościowe. Zwracaj uwagę na renomę firmy i opinie innych użytkowników, to pomoże Ci cieszyć się bezproblemowym grillowaniem. 

Niewłaściwa mieszanka gazu 

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że to, co znajduje się w butli gazowej ma duże znaczenie dla działania grilla. Najbardziej popularne butle z gazem będącym mieszanką propanu i butanu dobrze radzą sobie podczas cieplejszych dni, jednak wraz ze spadkiem temperatury spada również ich efektywność. To propan odpowiada za sprawne działanie grilla w niskich temperaturach, ponieważ odparowuje nawet przy mrozie. Butan natomiast przestaje działać przy temperaturze bliskiej zera. Nie odparowuje, więc nie zasila palników. 

Jeśli w butli dominuje butan, grill może mieć trudność z osiągnięciem odpowiedniej temperatury, nawet jeśli butla wydaje się pełna. Płomień staje się słaby, niestabilny, a temperatura wewnątrz piekarnika niska. Dlatego warto sięgać po butle z czystym propanem, który gwarantuje sprawne działanie grilla niezależnie od pogody. 

 


 

Rożen, a praca palników głównych 

Grille Broil King zostały zaprojektowane tak, by maksymalnie zatrzymywać ciepło wewnątrz piekarnika, właśnie dlatego są tak skuteczne w osiąganiu wysokich temperatur. W praktyce oznacza to jednak również, że podczas jednoczesnego korzystania ze wszystkich palników głównych i palnika rożna może chwilowo zabraknąć tlenu potrzebnego do prawidłowego spalania. Efekt? Palniki główne mogą przygasać lub nawet się wyłączać. 

To nie wada, a naturalna konsekwencja bardzo szczelnej konstrukcji. Aby tego uniknąć, zalecamy używanie palnika rożna osobno lub bez włączania wszystkich palników głównych jednocześnie. 


 

Zabrudzone lub zużyte palniki 

Należy pamiętać, że nawet najlepszy grill wymaga od czasu do czasu nieco bardziej gruntownego czyszczenia, które obejmuje m.in. palniki. Jeśli są one zabrudzone, a otwory zatkane płomień może być nierówny, zbyt słaby albo w ogóle się nie pojawiać w niektórych miejscach. To jeden z najczęstszych powodów problemów z temperaturą. 

Warto regularnie sprawdzać stan palników i dbać o ich czystość. Broil King oferuje specjalne narzędzia do konserwacji palników, które pomagają w utrzymaniu ich w dobrym stanie. Jeśli mimo czyszczenia palniki wymagają wymiany, odpowiednie części znajdziesz bez problemu tutaj. 


 

Włączone zabezpieczenie przed wyciekiem gazu (EFV)

Grille gazowe Broil King wyposażone są w reduktor 37mbar z zabezpieczeniem EFV (zabezpieczenie przeciw wyciekom gazu), które automatycznie ogranicza przepływ gazu w przypadku wykrycia nagłego spadku ciśnienia. Może się tak dziać np. kiedy: 

  • wąż się rozłączy lub pęknie, 
  • wystąpi nagły wyciek,
  • zawór butli zostanie otwarty zbyt gwałtownie (może to zostać błędnie zinterpretowane jako wyciek),
  • podłączysz butlę z gazem do grilla z odkręconymi pokrętłami. 

Jeśli EFV się uruchomi, grill: 

  • nie osiągnie pełnej mocy (płomień będzie bardzo słaby lub go nie będzie),
  • może się nie zapalić mimo prawidłowego podłączenia gazu,
  • będzie „działać”, ale bardzo słabo, tak jakby gazu było mało lub palniki były uszkodzone. 

Aby przywrócić prawidłowe działanie, zamknij zawór butli, odłącz przewód gazowy (wąż) od butli. Odczekaj chwilę (co najmniej 2 minuty), a następnie ponownie podłącz przewód i powoli odkręć zawór. Taki reset zazwyczaj wystarcza, by przywrócić pełny przepływ gazu. 


Grille Broil King to przemyślane urządzenia stworzone z myślą o maksymalnej wydajności i komforcie użytkowania. Jak każdy sprzęt, potrzebują jednak odpowiednich warunków, by działać na pełnych obrotach. Zanim uznasz, że coś jest nie tak i skontaktujesz się z serwisem, sprawdź opisane wyżej punkty. W wielu przypadkach wystarczy drobna korekta, by cieszyć się pełną mocą grilla.