Poradnik grillowania owoców morza na grillu

Michał Piotrów
Specjalista produktowy Broil King
Owoce morza i grill są dla siebie stworzone, jak groszek i marchewka. Ugrilluj je we właściwy sposób podążając za naszymi radami.
Grillowane owoce morza mogą być genialnym pomysłem na danie główne lub przystawkę. Należy podążać za kilkoma prostymi zasadami, dzięki którym grillowane owoce morza będą sukcesem z grilla gazowego. Przygotowując owoce morza na grillu ważne jest aby zachować bezieczeństwo i upewnić się, że są gotowe do spożycia, a zarazem nie grillować ich za długo ponieważ doprowadzi to do ich wysuszenia. W przypadku np. krewetek zbyt długie grillowanie doprowadzi do zmiany struktury na gumowatą. Jeżeli nie masz doświadczenia lub grillujesz coś całkowicie nowego skorzystaj z termometrów do grillowania. W ten sposób będziesz mieć pewność, że twoje owoce morza z rusztu będą genialne.
Zobacz termometry do grillowania
Wewnętrzne temperatury owoców morza
Sprawdź wewnętrzną temperaturę potraw przy użyciu termometru, w celu upewnienie się czy Twoja potrawa jest gotowa:
Tuńczyk - 46 °C (115 °F)
Krewetki - 49 °C (120 °F)
Łosoś - 52 °C (125 °F)
Przegrzebki - 54 °C (130°F) (powinny być nieprzezroczyste)
Białe ryby - 60 °C (140 °F) (powinny się łatwo rozdzielać lub "łuszczyć")
Homar - 60 °C (140 °F) (powinnien być nieprzezroczysty)
Małże i ostrygi grilluj do momentu, aż się otworzą.
Zobacz nasze przepisy na owoce morza
Grilluj owoce morza na średniej lub niskiej temperaturze, czyli pokrętłach ustawionych w pozycji pomiedzy Medium and Low. Im delikatniejsze owoce morza tym, lepsza jest niższa temperatura. Do owoców morza, świetnie nadają się deski cedrowe, które nadają dodatkowego unikalnego aromatu i smaku. Wykorzystując ten sposób grillowania, ryby oraz inne owoce morza nie leżą bezpośrednio na ruszcie.
Jeżeli planujesz grillować owoce morza, bezpośrednio na ruszcie pamiętaj aby dokładnie natłuścić żeberka rusztu, aby zapobiec przywieraniu. Owoce morza najlepiej grillować na rynienkowej stronie rusztu.
Sposób na grillowanie steków z ryby
Niektóre steki rybne o bardziej zwartej konsystencji, takie jak miecznik, tuńczyk, łosoś i halibut, można grillować bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj, aby dobrze naoliwić ruszt przed umieszczeniem na nim ryby.
Sposób na udane grillowanie fileta z łososia ze skórą
Aby ugotować filet z łososia, umieść rybę stroną ze skórą na ruszcie na 2 minuty przy średnim ogniu. Wsuń długą łopatkę między skórę a rybę. Następnie obróć filet na dobrze naoliwiony ruszt grilla w pozycji godziny 10 na 1,5 minuty. Ponownie zmień pozycję ryby z tej samej strony, tym razem na godzinę drugą i grilluj przez 1,5 minuty.
Tabela sposobów grillowania owoców morza
Owoc morza | Ustawienie pokręteł na grillu | Czas grillowania | Dodatkowe instrukcje grillowania |
Krewetki | MEDIUM | 4-6 min. | Grilluj na ruszcie w pozycji rynienkowej, na brytfannnie lub płycie żeliwnej. Surowe krewetki są szare, grilluj je aż zmienią kolor na różowo pomarańczowy. Nie trzymaj ich za długo na ruszcie. |
Małże | MEDIUM | 5-6 min. | Wyszoruj muszle i wyrzuć wszystkie które są otwarte. Po grillowaniu wyrzuć wszystkie muszle, które się nie otworzyły. |
Przegrzebkowate | LOW | 4-6 min. | Najlepiej grillować na ruszcie w pozycji rynienkowej na niskiej temperaturze. |
Homar | MEDIUM | 8-10 min. |
Grilluj muszlą do dołu. Najlepiej posmarować silikonowym pędzlem wykorzystując płynne masło i sok cytrynowy. Grilluj do utraty przezroczystości i odchodzenia od muszli. |
