Dwustronne ciężkie płyty żeliwne z matową porcelanową powłoką dopasowane do Twojego grilla. Prążkowana powierzchnia płyty żeliwnej przypominającej patelnię po jednej stronie świetnie nadaje się do grillowania mięs i warzyw, natomiast gładka po drugiej stronie jest idealna do przygotowywania delikatnych ryb, owoców morza czy jajek. Umieszcza się ją w miejscu rusztów grilla gazowego. Ze względu na dużą masę fantastycznie utrzymują temperaturę, szybko i równomiernie się nagrzewają oraz oddają ją do grillowanych potraw. Płyty wykonane z żeliwa należy pokrywać olejem, w celu konserwacji oraz aby nie przywierały do nich grillowane potrawy. 

Pierwsze użycie płyty żeliwnej i woka

Przed pierwszym użyciem płyty żeliwnej należy ją umyć, używając wody z płynem do mycia naczyń, następnie wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Włóż płytę żeliwną do grilla w miejsce rusztów. Rozgrzej planchę, aby wypalić bakterie. Następnie pokryj płytę olejem. Korzystamy z niej jak z żeliwnej patelni. Właściwości płyty wykonanej z żeliwa będą się ulepszać wraz z użytkowaniem. Płyty nie wolno myć w zmywarce!

Przechowywanie płyty żeliwnej i woka

Przechowując akcesoria wykonane z żeliwa, pamiętaj o naoliwieniu ich. Jeżeli nie będziesz korzystać z płyty lub woka przez dłuższy okres, odłóż je w suche miejsce.

Zobacz przepisy wykorzystujące Nasze akcesoria
Przejdź do przepisów
Przewiń do góry