W jakiej temperaturze grillować na grillu gazowym?

Grille gazowe Broil King® to urządzenia wyposażone w ogromną moc. Z tego względu bardzo ważne jest, aby nauczyć się ją okiełznać i uzyskać doskonałe rezultaty za każdym razem. Dotyczy to każdego grill mastera. Zarówno osób, które grillowały na węglu, na grillach gazowych innych marek oraz tych rozpoczynających przygodę z grillowaniem na Broil King'u. 

Jak grillować na dwustronnych rusztach Flav-R-Cast™

Grille gazowe Broil King® posiadają zamknięte dno piekarnika (mała ilość małych otworów), izolowaną zamykaną pokrywę (odlew z aluminium lub stalowa pokrywa komorowa z pustką powietrzną), mocne palniki oraz ciężkie żeliwne i stalowe ruszty. Elementy te wpływają na to, że grille ogrodowe Broil King® dają niespotykaną moc, wysoką temperaturę oraz wydajność. Oferują znakomite osiągi, ale wymagają większej wiedzy lub nauki metodą prób i błędów. Są jak Ferrari, trzeba wiedzieć jak je prowadzić, aby móc w pełni cieszyć się oferowanymi możliwościami. Z tego względu, jeżeli chcesz od początku grillować jak profesjonalista, zapoznaj się z optymalnymi ustawieniami grilla w ogrodzie. Urządzenia zostały zaprojektowane z precyzyjnym uwzględnieniem kontroli obiegu powietrza, aby lepiej utrzymywać temperaturę, a w rezultacie ograniczyć zużycie gazu i przyśpieszyć proces grillowania poprzez termoobieg. 

 

Rzadko, o ile kiedykolwiek, będziesz potrzebować ustawienia HIGH w celu długiego grillowania lub rozgrzewania. 

 

Pamiętaj, że temperatura widoczna na termometrze umieszczonym na pokrywie, wskazuje temperaturę powietrza w piekarniku, nie jest ona taka sama jak temperatura rusztów. Jest to ważne, ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do pieczenia w domu używając temperatury powietrza wewnątrz piekarnika. W piekarniku pieczemy poprzez konwekcję - mówiąc kolokwialnie, za pieczenie odpowiada gorące powietrze. Natomiast na grillu pieczemy zarówno konwekcyjne, czyli tak jak w piekarniku, oraz poprzez kondukcję, czyli tak jak na patelni. Aby lepiej zrozumieć pojęcie mechanizmów przekazywania ciepła i temperatury, wyobraź sobie grilla rozgrzanego do temperatury 200°C. Bez większych problemów włożysz do niego rękę na 3 minuty. Natomiast położenie ręki na rozgrzany do temperatury 200°C ruszt, będzie bolesne natychmiastowo.

Z tego względu, tempertura rusztów jest zawsze wyższa od temperatury na termometrze. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat przeczytaj artykuł dostępny pod linkiem: www.broilking.pl/blog/pgt-ruszty-rozdzial-ii

Przed rozpoczęciem grillowania, pamiętaj aby rozgrzać grill ogrodowy. Kilowatogodziny (symbol: kWh) wygenerowane przez palniki odpowiadają za rozgrzanie grilla. Ciepło gromadzi się w rusztach, dnie piekarnika, pokrywie oraz innych elementach. Rozgrzane elementy grilla powodują, że łatwiej jest kontrolować temperaturę oraz uzyskać efekt skwierczenia na ruszcie. Rozgrzanie grilla gazowego zajmuje kilka minut, więc warto to zrobić. 

Poniżej przedstawiamy ustawienie pokręteł w grillu wraz z opisem zastosowania. 

Pozycja pokręteł High (Pow-R-Zone™) - godzina 9:00

maksymalna moc

Temperatura rusztów to około 370°C - 430°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • szybkiego rozgrzania;
  • grillowania w zimnych lub wietrznych warunkach;
  • szybkiego smażenia steaków;
  • oczyszczenia rusztów oraz aromatyzerów Flav-R-Wave™ z resztek żywności (maksymalnie 10 minut);
  • pieczenia pizzy;
  • grillowania z otwartą pokrywą.

 

Pozycja pokręteł Medium/High - godzina 7:00 / 8:00

Temperatura rusztów to około 320°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • rozgrzania grilla do przyrządzenia steków;
  • grillowania steków rare i medium rare;
  • grillowania z otwartą pokrywą.

Pozycja pokręteł Medium - godzina 6:00

średnia moc

Temperatura rusztów to około 230°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • grillowania większości potraw - najbardziej uniwersalna i najczęściej używana;
  • grillowanie steków medium well done;
  • grillowania burgerów;
  • grillowania warzyw;
  • grillowania karkówki.

 

Pozycja pokręteł Medium/Low - godzina 4:00 / 5:00

Temperatura rusztów to około 200°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • grillowanie drobiu, kiełbasy i ryb;
  • pieczenia na rożnie.

Pozycja pokręteł Low - godzina 3:00

minimalna moc

Temperatura rusztów to około 155°C - 175°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • powolnego grillowania dużych kawałków mięsa;
  • wędzenia;
  • delikatnych ryb.

 

Podane temperatury są jedynie przybliżeniem, ponieważ autentyczna temperatura zależy od temperatury zewnętrznej, wiatru oraz wykorzytsanego gazu. Butle z gazem propan zwiększają wydajność grilla. Pozwalają szybciej osiągnąć pożądaną temperaturę oraz wyższe temperatury. 

Sama temperatura grillowania to nie wszystko. Bardzo ważny jest również czas w jakim grillujemy nasze ulubione potrawy. Ze wględu na to, że ich temperatura początkowa i waga są różne, polecamy użyć termometru, który dokładnie stwierdzi czy nasze danie jest już gotowe. Jeżeli grillujemy bez termometru musimy zdać się na doświadczenie, szczęście lub tabelę, która jest jedynie drogowskazem, aczkolwiek nie oferuje prezycyjnych informacji.

 

Jak grillować na dwustronnych rusztach

Znasz już temperatury grillowania oraz ustawienie pokręteł w grillu gazowym, dowiedz się w jakiej pozycji ustawić ruszt, czy grillować na rusztach w pozycji stożkowej czy rynienkowej? A może na górnej półce? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz w artykule poniżej.

Jak grillować na dwustronnych rusztach Flav-R-Cast™

 

Tabela czasów grillowania

WARZYWA 

PRZYGOTOWANIE 

PRZYBLIŻONY CZAS GRILLOWANIA 

KOMENTARZE 

Szparagi 

Odetnij końcówki. 

Grilluj przez 8 minut, odwrócić raz. 

Polej oliwą z olwiek przed grillowaniem. 

Marchewka 

Obrać marchewki, duże marchewki pokroić pod ukosem. 

Grillować powoli przez 20-30 minut razem z czerwoną cebulą. 

Słodki smak tych wolno grillowanych marchewek świetnie idzie w parze z bogatym smakiem pieczeni wołowej lub jagnięciną. 

Kukurydza na kolbie 

Moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. Nie obierać. 

Otrząsnąć z nadmiaru wody. Grillować 25 minut przy ustawionym pokrętle na pozycji LOW, odwrócić raz. Pozostawić przez 5 minut do ostygnięcia. 

Odciągnij łupinę i zobacz czy włoski odchodzą razem z nią. Podawać z masłem albo margaryną, solą i pieprzem, jeśli chcemy. 

Bakłażany 

Umyć i pokroić w plastry albo wzdłuż. Zadecyduj czy lubisz je ugrillowane grube i mięsiste czy cienkie i chrupiące. 

Grillować przez 6-8 min. z każdej strony, w zależności od grubości plastrów. 

Plastry posypać solą i pozostawić do osuszenia na papierowym ręczniku przez 15 min. Zetrzeć sól i wodę. Przed grillowaniem skropić oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.

Grzyby 

Usunąć ogonki i oczyścić kapelusze. Marynować przez 2 godziny. 

Grillować 5-7 minut. 

Pieczarki to doskonałe warzywa do grillowania, są soczyste i mięsiste. 

Duże Ziemniaki 

Pokroić w 6mm plastry. 

Grillować 8 minut, z każdej strony. 

Skropić oliwą z oliwek, posypać solą i garścią świeżych posiekanych ziół, np. rozmarynem lub tymiankiem.

Młode Ziemniaki 

Pokrój w 6 mm plastry. 

30-35 minut. 

Czerwona cebula 

Obrać i pokroić w ćwiartki albo w 1 cm plastry. 

20 minut. 

Skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Obrać i przeciąć na pół. Owinąć folią aluminiową i wlać do środka ocet balsamiczny, oliwę i cukier trzcinowy. 

Grillowana papryka 

Pokroić na duże kawałki. 

Grillować przez 5 minut, z każdej strony.

Skropić oliwą z oliwek. 

Pieczona Papryka 

Umyć i położyć na grillu w całości. 

Grillować,  przy pokrętle ustawionym w pozycji HIGH, tak aby zwęglić całą skórkę dookoła, 15-20 minut. 

Ostudzić w papierowym worku aby pozbyć się poczerniałej skórki. Obrać i usunąć nasiona. 

Słodkie Ziemniaki 

Obrać i pokroić w podłużne plastry. 

Nasmarować oliwą z oliwek. Umieścić na grillu na 10 min., z każdej strony. 

Polać sosem Hoisin na przynajmniej 5 min. grillowania. Jeżeli wolicie bardziej subtelny smak, należy posmarować oliwą z oliwek i cukrem trzcinowym. 

Pomidory 

Umyć i przekroić na pół. 

Położyć na ruszcie skórką do dołu. 

Skropić oliwą z oliwek i posypać na wierzchu świeżą bazylią. Posypać parmezanem, aby uzyskać chrupką wierzchnią warstwę. 

Cukinia 

Umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. 

Grillować 4 minuty, z każdej strony. 

Posmarować oliwą z oliwek i posypać świeżym oregano i natką pietruszki. 

Pieczony Czosnek 

Odciąć końcówkę główki czosnku. Owinąć folią aluminiową. 

Umieścić na górnej półce, pokrętło ustawione na LOW. Piec przez 30 min. 

Skropić troszkę oliwą z oliwek górną część główki. 

*Na czas grillowania ma wpływ wiatr, temperatura na zewnątrz, grubość mięsa oraz jego temperatura przed smażeniem. 

 

Pamiętaj aby pokryć ruszt olejem po każdym grillowaniu. Zabezpieczysz w ten spoób ruszt przed rdzewieniem, a potrawy przed przywieraniem do rusztu. 

Grillowanie pośrednie i bezpośrednie

 

Grillować z zamkniętą czy otwartą pokrywą?

 

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.