W jaki sposób konserwować oraz serwisować grilla?

Serwisowanie grilla gazowego jest bardzo proste. Należy je podzielić na bieżące czyszczenie grilla w trakcie sezonu wiosenno - letniego jak i zabezpieczenie grilla na okres jesienno - zimowy. W sezonie kiedy grill jest intensywnie użytkowany, po zakończeniu każdego grillowania należy pozostawić grill na około 10 minut przy palnikach odkręconych na max. Spowoduje to wypalenie pozostałości po potrawach na ruszcie. Wystarczy wtedy przy użyciu szczotki z włosiem ze stali nierdzewnej przetrzeć go, po czym naoliwić dowolnym olejem spożywczym w celu zabezpieczenia przed korozją. Doskonale nadaje się do tego rozpylacz oleju. Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczotki do czyszczenia rusztu. W zależności od częstotliwości grillowania, raz w sezonie lub częściej trzeba wyjąć z piekarnika ruszty i aromatyzery i wyczyścić jego wnętrze. Co się tyczy zabezpieczenia grilla na okres zimowy, należy wykonać powyższe czynności upewniając sie, że wszystkie elementy wewnątrz piekarnika zostały dokładnie wyczyszczone i natłuszczone. Pozwoli nam to cieszyć sie grillem przez długie lata.  

Wróć do listy
Przewiń do góry