Faq - Najczęściej zadawane pytania

1.

  Do czego służy łańcuszek przy grillu?

zobacz odpowiedź

Często spotykamy się z pytaniem, do czego służy dołączony do grilla srebrny łańcuszek z wygiętym drucikiem. Słyszeliśmy już różne wersje od uziemienia po zabezpieczenie butli z gazem. Żadna z tych wersji nie jest właściwa. 

 

Łańcuszek z uchwytem jest awaryjnym sposobem na rozpalenie grilla. W przypadku gdy wyczerpie się bateria zasilająca zapalarkę lub z jakiegoś powodu zapalarka lub iskrownik nie działają, można użyć łańcuszka z uchwytem na zapałkę do odpalenia grilla. 

Instrukcja odpalania grilla przy użyciu zapałki. 

  1. Otwórz pokrywę grilla
  2. Umieść zapałkę w uchwycie
  3. Odpal zapałkę                                                                                                                                                                                                            
  4. Włóż zapałkę przez otwór z prawej strony grilla                                                                                                                                                         
  5. Przekręć pokrętło palnika z prawej strony i ustaw je w pozycji max
  6. Palnik powinien zapalić się do 5 sekund. Następnie od tego palnika możesz odpalić kolejne palniki przekręcając dedykowane pokrętła. 

* Jeżeli zapałka płonie, grill nie odpala się i czujesz zapach gazu. Natychmiast odetnij dopływ gazu i skontaktuj się z serwisem telefonicznie +48 16 623 61 72 lub e-mailowo serwis@broilking.pl

Jeżeli masz problemy z odpaleniem grilla przy użyciu elektronicznej zapalarki skontaktuj się z serwisem telefonicznie +48 16 623 61 72 lub e-mailowo serwis@broilking.pl

2.

  Łuszczenie się farby wewnątrz piekarnika

zobacz odpowiedź

Czy to możliwe, że farba łuszczy się po wewnętrznej stronie piekarnika?

NIE! Żaden z piekarników Broil King nie jest malowany od środka. Piekarniki Therma-Cast™ wykonane z odlewu aluminium nie są malowane od środka, a piekarniki z pokrywą komorową wykończone są stalą szlachetną, która nie jest malowana.

Łuszczenie się wewnątrz piekarnika to osad węgla i tłuszczu powstały podczas grillowania. Jest to normalne zjawisko. Osad można usunąć przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej.

 

3.

  Czy ruszty żeliwne i aromatyzery można myć w zmywarce?

zobacz odpowiedź

Ruszty żeliwne w grillu ogrodowym wykonane są z materiału, który doskonale utrzymuje temperaturę i oddaje ją potrawom. Natomiast, jeżeli nie jest konserwowany (czyszczony i oliwiony) rdzewieje. Ruszty żeliwne Broil King pokryte są spiekiem ceramiczny (zwaym też emalią porcelanową), który zabezpiecza je przed rdzewieniem. Powłoka ta nie może być szczelna ponieważ popękałaby, gdy ruszt rozszerza się i kurczy wraz ze wzrostem i spadkiem temperatury. Porowatość powłoki ceramicznej powoduje, że wilgoć oraz woda mogą wniknąć w ruszt i powodować rdzewienie. Naturalny proces chamiczny żelaza.

Nie wolno myć rusztów żeliwnych oraz aromatyzerów w zmywarce, myjką ciśnieniową (zwaną też Karcherem), piaskować oraz myć silnymi środkami chemicznymi. 

Może to spowodować rdzewienie, zniszczenie powłoki ceramicznej, odpryski powłoki ceramicznej, wniknięcie w ruszt chemii oraz utratę gwarancji. 

Co ciekawe, mycie rusztów jest nieefektywnym sposobem czyszczenia, ponieważ zmywarka nie jest w stanie umyć głęboko zapieczonego tłuszczu na chropowatej powierzchni. Nie wierzysz? Jeżeli posiadasz grilla z serii Baron™, Crown™, Crwon™ Classic, Regal™, Imperial™ włóż górną półkę do zmywarki i zobaczsz, że nie jest w stanie jej umyć.

 

Jak konserwować i czyścić grilla gazowego

 

Jakim olejem konserwować ruszt

 

Ruszty, aromatyzery i palniki są częściami grill gazowego, które się zużywają  tak jak klocki hamulcowe w samochodzie. Można przedłużyć ich żywotność dbając o te elementy. Pamiętaj aby pokryć ruszt olejem przed i po grillowaniu. Szczególnie po grillowaniu w wysokiej temperaturze, która mogła wypalić warstwę zabezpieczającą. 

 

4.

  Czy to normalne że aromatyzery oraz palniki przebarwiają się?

zobacz odpowiedź

Przebarwienie się stali szlachetnej w grillu gazowym jest naturalnym procesem, któremu nie można zapobiec i który nie wpływa na wydajność grilla. Jest to właściwość fizyczna stali. Taka sama sytacja występuje np. w wydechach Ferrari. Do produkcji grilli gazowych Broil King używamy amerykańskiej stali szlachetnej o wskaźniku AISI 430, która posiada właściwości które czynią ją odporną na gwałtowne i drastyczne zmiany temperatur w grillu gazowym. Nie zmienia to faktu, że nawet ta stal może ulec powierzchniowemu pokryciu rdzą, która nie wpłynie na wydajnośc grilla, jeżeli nie będzie prawidłowo konserwowana.

 

5.

  Prawidłowa konserwacja rusztu żeliwnego oraz stalowego.

zobacz odpowiedź

 

Prawidłowo konserwowany ruszt będzie służył Ci wiele lat. Ruszty żeliwne Broil King pokryte są warstwą spieku ceramicznego, który dodatkowo chroni je przed korozją. PAMIĘTAJ aby po grillowaniu, rozgrzać grilla do temperatury 300 stopni, aby wszystkie pozostałości zwęgliły się. Wyłącz palniki i używając szczotki drucianej, zmieć zwęglone resztki jedzenia. Następnie używając rozpylaczu oleju lub silikonowego pędzelka pokryj ruszt olejem spożywczym. Będziesz mieć wtedy pewność, że ruszty są prawidłowo zabezpieczone przed korozją oraz że potrawy nie będą do nich przywierać. 

 

Ruszt najlepiej pokryć olejem w temperaturze 100°C-150°C, ponieważ pory w żeliwie są rozszerzone i olej wniknie w struktórę rusztu. Jeżeli wykorzystujesz ruszt z jednej strony, pamiętaj aby od czasu do czasu naoliwić również drugą stronę rusztu. 

Aromatyzery Broil King

Zarówno ruszty żeliwne jak i stalowe marki Broil King zostały zaprojektowane tak aby posiadały minimalną ilość łączeń. Zapewnia to wygodę użytkowania i czyszczenia, ponieważ resztki jedzenia oraz szczotka nie utykają w zakamarkach.

6.

  Czy do mycia rusztów używać środków chemicznych?

zobacz odpowiedź

Do rusztów absolutnie nie wolno używać żadnych środków chemicznych. Może to przede wszystkim spowodować uszkodzenie ich powłoki i co za tym idzie powstanie korozji. Dodatkowo użyta chemia może wnikać w potrawy, które poźniej spożywamy. 

7.

  Prawidłowe czyszczenie i konserwacja aromatyzerów Flav-R-Wave?

zobacz odpowiedź

Na wstępie wyjaśnię, co to jest za system. Jest to jeden z elementów grilla gazowego znajdujący się nad palnikiem. Przez swą specyficzną pofalowaną powierzchnię zapewnia nam optymalne dostarczenie ciepła i kontrolę płomienia. System ten gromadzi i odparowuje skraplające się soki, tłuszcz, jak również przyprawy. Dzięki temu potrawy przygotowane na grillach firmy Broil King mają niepowtarzalny i unikalny smak. Czyszczenie systemu Flav-R-Wave wykonujemy przy użyciu szczotek do czyszczenia grilli. Usuwamy nadmiar pozostałości po potrawach poprzez zdrapywanie. Jeżeli przez dłuższy okres nie planujemy używać grilla konserwujemy go poprzez natłuszczenie olejem jadalnym. Olej nanosimy pędzelkiem lub łatwym w użyciu rozpylaczem do oleju dostępnym w naszej ofercie.

8.

  Jaka butla do grilla gazowego?

zobacz odpowiedź

Wszystkie oferowane przez nas grille gazowe zasilane są standardową butlą z mieszanką gazów propan-butan lub propan (11 kg oraz 8 kg) dostępną na stacjach benzynowych lub w autoryzowanych punktach sprzedaży gazu na terenie całej Polski. Grille gazowe Broil King są zaopatrzone w wąż i reduktor gazu 37 mbar, niezbędne do ich prawidłowego używania oraz posiadają atesty dopuszczające do użycia na terenie całej Polski. 

Duże grille gazowe jak Imperial XL, Baron 590, Regal S590 Pro oraz Regal S490 Pro wymagają 11 kg butli. Mniejsze butle nie są wystarczająco wydajne aby obsłużyć te grille. 

 

Producent włożył wiele pracy w to aby do szafki grilla zmieściła duża 11 kg butla z gazem. Nie bez powodu. Jest ona lepsza, ponieważ wymaga rzadszej wymiany, a cena gazu w przeliczeniu na 1 kg jest niższa.

 

Można także zastosować butlę tzw. kompozytową. Butle te są o połową lżejsze od butli stalowych. Stosujemy do nich reduktor-szybkozłącze, który łączy butlę z grillem bez jakichkolwiek narzędzi. Butle te są przeźroczyste, co umożliwia obserwowanie ilości zużytego gazu i w porę wymianę na pełną. 

 

Jak wymienić butlę z gazem

 

Wszystko na temat butli do grilla gazowego

9.

  W jaki sposób konserwować oraz serwisować grilla?

zobacz odpowiedź

Serwisowanie grilla gazowego jest bardzo proste. Należy je podzielić na bieżące czyszczenie grilla w trakcie sezonu wiosenno - letniego jak i zabezpieczenie grilla na okres jesienno - zimowy. W sezonie kiedy grill jest intensywnie użytkowany, po zakończeniu każdego grillowania należy pozostawić grill na około 10 minut przy palnikach odkręconych na max. Spowoduje to wypalenie pozostałości po potrawach na ruszcie. Wystarczy wtedy przy użyciu szczotki z włosiem ze stali nierdzewnej przetrzeć go, po czym naoliwić dowolnym olejem spożywczym w celu zabezpieczenia przed korozją. Doskonale nadaje się do tego rozpylacz oleju. Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczotki do czyszczenia rusztu. W zależności od częstotliwości grillowania, raz w sezonie lub częściej trzeba wyjąć z piekarnika ruszty i aromatyzery i wyczyścić jego wnętrze. Co się tyczy zabezpieczenia grilla na okres zimowy, należy wykonać powyższe czynności upewniając sie, że wszystkie elementy wewnątrz piekarnika zostały dokładnie wyczyszczone i natłuszczone. Pozwoli nam to cieszyć sie grillem przez długie lata.  

10.

  Grill nie rozgrzewa się lub rozgrzewa się wolniej.

zobacz odpowiedź
  • Pierwszą czynnością, którą należy wykonać jest sprawdzenie czy w butli nie kończy się gaz.
  • Kolejną czynnością jest odblokowanie systemu zabezpieczenia EFV lub QCC1 w regulatorze. System EFV aktywuje się gdy podłączysz butlę z gazem do grilla z przekręconymi pokrętłami palników. Aby odblokować regulator wyłącz grilla, zakręć butlę z gazem, i przekręć pokrętła na pozycję OFF. Następnie odepnij i podepnij regulator od butli. Powoli odkręć zawór na butli. Te czynności zresetują regulator i pozwolą na prawidłowy przepływ gazu. 
  • Sprawdź czy palniki nie są zabrudzone. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak wyczyścić palinik. 
  • Jeśli trzy powyższe kroki nie rozwiązały problemu, grill może nie osiągać pożądanej system zabezpieczeń EFV może być aktywowany wyciekiem. Przeprowadź procedurę wykrycia wycieku. Kliknij tutaj aby poznać procedurę. 
  • Jeżeli żaden z powyrzszych kroków nie rozwiązał problemu skontaktuj sie z naszym serwisem telefonicznie pod numerem +48 16 623 61 72 lub mailowo, pisząc na adres serwis@broilking.pl 
11.

  Nie działa zapalarka, co może być powodem?

zobacz odpowiedź

Powodów może być kilka. Najczęstszym z nich jest rozładowana bateria. Drugim powodem niesprawności zapalarki może być jej zbyt duże zawilgocenie. Należy wówczas dokładnie osuszyć zapalarkę i ponownie sprawdzić czy podaje iskrę. Jeśli iskra nie pojawia sie nadal sprawdź podłączenie przewodów zapalarki z iskrownikiem. Jeśli nadal nie możesz odpalić grilla gazowego może to oznaczać, że zapalarka jest uszkodzona. W takim wypadku skontaktuj się z serwisem. 

12.

  Czy butle z gazem mają określona datę ważności?

zobacz odpowiedź

Każda stalowa butla z gazem ma określoną datę legalizacji. Jest to okres 10 lat. Dzięki temu wiemy jaki jest okres, w którym możemy bezproblemowo użytkować butlę. Gaz jako paliwo nie podlega okresom ważności ponieważ nie traci swoich właściwości. Na butli stalowej widnieje data jej ważności, data dopuszczenia butli do sprzedaży, jak również data zakończenia jej legalizacji. Jeśli chodzi o butle kompozytowe, to okres trwałości wynosi 15 lat od daty wytłoczonej na uchwycie butli. Na tego typu butlach widnieje tylko data dopuszczenia do użytku.

13.

  Czy muszę zamykać zawór butli z gazem, kiedy nie używam grilla?

zobacz odpowiedź

Dla zapewnienia spokoju i własnego bezpieczeństwa zaleca się zamykanie dopływu gazu między zbiornikiem a urządzeniem. Jeżeli chcemy ponownie uruchomić grilla, to należy ponownie ten zawór odkręcić.

14.

  Na reduktorze do butli gazowej zauważyłem coś co wygląda jak szron. Czy to jest normalne?

zobacz odpowiedź

Na silnie schłodzonych elementach metalowych gazowej instalacji następuje skraplanie się pary wodnej zawartej w powietrzu. Objawia się to oszronieniem reduktora. W momencie rozprężania się gazu następuje gwałtowny spadek temperatury, co również powoduje oszronienie podzespołów urządzenia. Przy dłuższym przepływie gazu przez reduktor także możemy zauważyć na nim szron. Do zjawiska tego doprowadzi również użytkowanie instalacji w bardzo niskiej temperaturze. Nie należy się tym martwić. Jest to zjawisko normalne i oczywiste.

15.

  Jak zapobiec pojawianiu się wilgoci pod pokrowcem?

zobacz odpowiedź

Wilgoć na grillu mimo zastosowania pokrowca może pojawić sie w okresie, w którym często dochodzi do opadów deszczu bądź śniegu. Woda odparowując dostaje się wtedy pod pokrowiec i skraplając się osiada na wewnętrznej powłoce pokrowca oraz na powierzchni grilla. Należy pamiętać wtedy, aby od czasu do czasu zdjąć pokrowiec i "przewietrzyć" grill. Będziemy pewni, że rdza nie pojawi się na stalowych elementach konstrukcji grilla.

16.

  Jaka szczotka będzie najlepsza do mojego grilla?

zobacz odpowiedź

Idealna szczotka to taka, która ma wytrzymałe stalowe włosie, długi trzon i wygodny w trzymaniu uchwyt. Zapoznaj się z oferowanymi przez nasz szczotkami klikając tutaj.

17.

  Czy powinienem dokupić do grilla kamienie lawowe?

zobacz odpowiedź

Kamienie wykonane z lawy wulkanicznej były kiedyś wykorzystywane w ogrodowych grillach gazowych do rozprowadzania i utrzymywania ciepła oraz odparowywania soków. Kamienie lawowe zostały zastąpione aromatyzerami. 

Stare rozwiązanie było problematycze pod względem utrzymania czystości oraz opanowania buchającyh płomieni. Problem polegał na tym, że lawa wulkaniczna nasiąkała skapującym tłuszczem jak gąbka i był trudny w wyczyszczniu. Dodatkowo w trakcie przemieszczania grilla gazowego przemieszczły się również kamienie lawowe, które trzaba było od nowa ułożyć na specjalnym ruszcie, którego dzisiejsze grille nie posiadają.

Zdjęcie pokazuje kamienie lawowe w starym grillu gazowym, umieszczone na ruszcie nad palnikiem.

W grillach gazowych Broil King® kamienie lawowe zostały zastąpione aromatyzerami Flav-R-Wave™ (fale smaku) ze stali szlachetnej. Wypełniają one przestrzeń między rusztami i palnikami grilla gazowego. Dzięki temu, że szybko się nagrzewają i w 86% wypełniają przestrzeń pod rusztami, skapujące soki i tłuszcz z grillowanych potraw w zetknieciu z nimi natychmiastowo odparowują, wytwarzający dym, który wnika w jedzenie nadając im wyjątkowego smaku grillowanych potraw. Tą samą funkcję spełniały kiedyś stosowane w grillach poprzednich generacji kamienie lawowe. Rozwiązanie to jest nadal uważane przez niektórych za słuszne, ponieważ kamienie wykonane z lawy wulkanicznej wyglądem przypominają węgiel i brykiet. Zachęcam do zapoznania się z artykułem skąd bierze się smak dań z grilla, niezależnie od tego czy jest to grill węglowy czy grill gazowy.

 

Jak powstaje smak na grillu

 

aromatyzery Broil King

 

Dowiedz się więcej na temat aromatyzerów Flav-R-Wave™

Grille gazowe z aromatyzerami

 

18.

  Jak wyczyścić palniki w grillu gazowym?

zobacz odpowiedź

Sprawdzić i wyczyścić zwężki Venturiego (główny palnik, boczny palnik, tylny palnik), jeśli wystąpi jakakolwiek z poniższych sytuacji:

  1. Wyczuwasz ulatniający się gaz.

  2. Grill nie osiąga właściwej temperatury.

  3. Grill nierówno grzeje.

  4. Z palników wydobywa się trzaskanie.

 

CZYSZCZENIE ZWĘŻEK VENTURIEGO 

  1. Wyłącz dopływ gazu, tj. butlę gazową lub linię doprowadzającą gaz ziemny.

  2. Kiedy grill jest zimny, zdejmij elementy mocujące palnik. Następnie zdejmij górną część skrzynki kolektora i wyciągnij palnik z obudowy grilla gazowego

  3. Oczyść zwężki Venturiego przy pomocy szczotki do czyszczenia palników.

  4. Włóż palnik z powrotem do piekarnika, upewniając się, że zwężki Venturiego są właściwie wyrównane i zamontowane na otworach.

  5. Zamontuj palnik za pomocą elementów mocujących.

  6. Z powrotem załóż górną część skrzynki kolektora. 

19.

  Wymiana butli z gazem

zobacz odpowiedź

PROPAN-BUTAN (mieszanina B) LUB PROPAN (mieszanina C)

Urządzenie to można wykorzystywać z butlami metalowymi lub kompozytowymi wypełnionymi gazem propan-butan lub propan. Polecamy wykorzystywanie czystego propanu, ponieważ jest wydajniejszy. Uzyskasz tą samą temperaturę przy mniejszej ilości gazu. W tym urządzeniu dołączony jest reduktor nakręcany o ciśnieniu roboczym 37 mbar. Można go wymienić na reduktor z szybkozłączką o ciśnieniu roboczym 37 mbar. Sprzedawany osobno.
NIGDY nie wykorzystuj niestabilizowanego dopływu gazu lub regulatora do innego ciśnienia gazu.
Butle z gazem posiadają złączki dwóch typów:

 

wymiana butli z gazem

20.

  Czy połączenie palnika z panelem sterowania jest bezpieczne, jeżeli po zamontowaniu elementów pozostają otwory w rurkach doprowadzających gaz do palnika?

zobacz odpowiedź

Wszystkie urządzenia, których źródłem energii jest płomień posiadają części konstrukcyjne, przez które doprowadzane jest powietrze. Niezbędne jest ono do uzyskania optymalnych warunków spalania. Firma Broil King stosuje się do tej reguły zaspokajając najwyższe oczekiwania związane z wydajnością urządzeń grillowych.

21.

  Przewaga aromatyzerów Flav-R-Wave nad kamieniami lawowymi.

zobacz odpowiedź

Przewagą aromatyzera Flav-R-Wave występującego w grillach gazowych Broil King nad grillami wyposażonymi w kamienie lawowe jest przede wszystkim to, że ciepło rozprowadzane jest równomiernie i aromaty z potraw przyrządzonych poprzednio nie pozostają na grillu i nie wnikają później w jedzenie. Również aromatyzery są znacznie trwalsze i dużo łatwiejsze w utrzymaniu. Głównym problemem związanym z kamieniami lawowymi jest to, że pochłaniają ogromne ilości tłuszczu co powoduje późniejsze  powstawanie płomieni, których  bardzo trudno jest sie pozbyć i kontrolować podczas grillowania i w efekcie otrzymujemy spalone jedzenie. Ponadto kamienie lawowe mają różne rozmiary co powoduje, że po ich nagrzaniu się dają różną temperaturę co daje nierównomierne ciepło wewnątrz piekarnika. Aromatyzery Flav-R-Wave w przeciwieństwie do kamieni lawowych redukują powstawanie płomieni podczas grillowania poprzez system odprowadzania nadmiaru skapujących soków bądź tłuszczu z potraw. Broil King jest jedynym producentem, który stosuje aromatyzery na całej powierzchni grilla. W efekcie daje to możliwość odparowania ponad 90% wszystkich soków i marynat skapujących z potraw podczas grillowania. Dzięki temu aromat dań jest wyraźniejszy i po skończonym grillowaniu czyszczenie elementów wewnątrz piekarnika jest dziecinnie proste i zajmuje dosłownie chwilę.

22.

  Na jak długo wystarcza butla z gazem?

zobacz odpowiedź

Uzależnione jest to od wielkości grilla i częstotliwości grillowania. Średni koszt jednego grillowania wynosi około 2 - 3 zł. Natomiast wymiana butli to wydatek rzędu 60 - 70 zł.  Przymując te wartości można założyć, że jedna butla wystarcza na 20 - 30 grillowań.

Dla potrzeb naszych klientów przygotowaliśmy tabelę z wyliczeniami zużycia gazu dla różnych modeli grilli. Czas zużycia butli może się wahać w zależności od przygotowywanych potraw, płynnej kontroli temperatury, jak również umiejętności kulinarnych osób grillujących.

 

 

Grille

 

 

Moc wyjściowa(palnik główny+kuchenka boczna+rożno)[kW]

 

Wydatek      

gazu[g/h]

 

Średnie zużycie gazu(butla stalowa 11000)[h]

 

Średnie zużycie gazu-butla light 10000[h]

BARON 320

8.8 kW

640 g/h

34 h

32 h

MONARCH 40

10+2.7 kW

923 g/h

24 h

22 h

SIGNET 40

11.4+2.7 kW

1025 g/h

21.5 h

19.5 h

SIGNET 90

11.4+2.7+4.4 kW

1345 g/h

16 h

15 h

SOVEREIGN 90

12+2.7+5.25 kW

1450 g/h

15 h

14 h

REGAL 490

13.2+2.7+4.4 kW

1476 g/h

15 h

13.5 h

SOVEREIGN XL 90

13.2+2.7+5.25 kW

1537 g/h

14 h

13 h

IMPERIAL XL 

17.5+2.7+4.4 kW

1788 g/h

12 h

11 h

23.

  Czy są różnice między grillami gazowymi zakupionymi w Polsce, a za granicą?

zobacz odpowiedź

Przepisy dotyczące bezpieczeństwa i specyfikacji technicznej gazu są różne w zależności od państwa. Urządzenia zakupione poza granica kraju różnią się konstrukcją, między innymi średnicą dysz, reduktorem ciśnienia gazu, elementami do mocowania i połączenia butli. Korzystanie z grilla kupionego poza granicami Polski, który przystosowany jest do innego ciśnienia gazu powoduje, że gaz może nie być spalany do końca. Przez to poza ciepłem, dwutlenekiem węgla (CO2) i parą wodną (H2O) uzyskujemy również trujący tlenek węgla (CO). Ponad to zawory Linear-Flow™ mogą nie funkcjonować poprawnie. Może to ograniczać zakres temperatur lub nadmiernie zużywać podzespoły. Z tego względu grille kupione poza granicą Polski nie są objęte gwarancją. Własnoręczne przerabianie grilla, powoduje utratę gwarancji.

 

Kraj
Typ Gazu i Ciśnienie

Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Węgry, Islandia, Łotwa, Litwa, Malta, Holadnia, Norwegia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szewcja, Turcja

B/P - 30 mbar

Belgia, Francja, Grecja, Irlandia, Włochy, Luksemburg, Portugalia, Hiszpania, Szwajcaria, Wielka Brytania

B 28-30 / P 37 mbar

Polska

B/P - 37 mbar

Austria, Niemcy

B/P - 50 mbar

24.

  Czy można wpiąć grilla gazowego do sieci gazociągowej?

zobacz odpowiedź

Ze względu na różne ciśnienie gazu grilli gazowych Broil King nie wolno wpinać do sieci gazociągowej.

25.

  Jak należy sprawdzać szczelność instalacji gazowej?

zobacz odpowiedź

Szczelność instalacji można sprawdzić na trzy sposoby:

  1. Należy rozrobić wodę z substancją pieniącą (mydło, szampon). Następnie pokryć instalację roztworem. Pojawienie się bąbelków świadczy o nieszczelności.
  2. Na polskim rynku są dostępne specjalistyczne pianki do sprawdzania szczelności. Warto zainwestować w taki produkt.
  3. Można zainstalować detektor. Jest to urządzenie mechaniczne z czujnikiem wyskalowanym na określony rodzaj gazu, który w sytuacji gdy ulatnia sie gaz informuje nas o zagrożeniu.
26.

  Mój grill dymi, powinien?

zobacz odpowiedź

Skapujące na aromatyzery Flav-R-Wave soki oraz tłuszcz, pod wpływem wysokiej temperatury odparowują i oprócz tego, że wnikają w nasze potrawy to unoszą się w powietrze powodując efekt dymu. Należy pamiętać, że w przeciwieństwie do dymu z grilla węglowego do jedzenia ani do atmosfery nie dostają się szkodliwe dla zdrowia toksyny. 

27.

  Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie?

zobacz odpowiedź

Prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem +48 16 623 61 72 lub mailowy, pisząc na adres biuro@broilking.pl 

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.

  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.