Grill gastronomiczny Broil King – urządzenia do profesjonalnej kuchni

Grillowanie to sztuka, która w profesjonalnej gastronomii wymaga niezawodnych urządzeń. Grille gastronomiczne Broil King to sprzęt spełniający najwyższe wymagania restauratorów, szefów kuchni oraz miłośników grillowania na szeroką skalę. Wykonane ze stali szlachetnej i innych wysokiej jakości materiałów zapewniają trwałość, odporność na intensywne użytkowanie oraz doskonałą efektywność w przygotowywaniu potraw.

Dlaczego warto wybrać grill gastronomiczny gazowy, a nie tradycyjny węglowy?

Grille gazowe gastronomiczne przewyższają nawet duży grill węglowy gastronomiczny pod względem łatwości rozpalania, szybkości pracy i niższego kosztu użytkowania. Zapewniają precyzyjną kontrolę temperatury, umożliwiając szybkie dostosowanie ciepła do różnych potraw (warzyw, szaszłyków, kiełbasek czy kurczaka). Dzięki wydajnym palnikom gazowym i zamkniętej pokrywie skracają czas pieczenia i zwiększają efektywność w branży kulinarnej. Są także czystsze i łatwiejsze w utrzymaniu, eliminując problem popiołu i nadmiaru dymu. Grille na gaz przewyższają również często używane w restauracjach grille kontaktowe. Tutaj kluczową różnicą na korzyść grilli gazowych jest przede wszystkim wielkość powierzchni użytkowej. To praktyczny wybór dla restauracji czy cateringu.

W ofercie Broil King znajdują się urządzenia, które doskonale sprawdzą się jako profesjonalne grille gastronomiczne w restauracji, na eventach cateringowych czy w gastronomii plenerowej. Są to Regal™ Q 590, Baron™ 590, Crown™ 410 Shadow, KEG™ 5000.

Grill gazowy Regal™ Q 590

Wśród urządzeń Broil King, które doskonale sprawdzą się jako grill gastronomiczny, nie może zabraknąć przedstawiciela z technologią iQueTM - Regal™ Q 590. Urządzenie łączy innowacyjne rozwiązania z wysoką wydajnością, doskonale więc spełni wymagania gastronomicznej kuchni. Technologia iQueTM podnosi komfort obsługi, umożliwiając dokładne monitorowanie i regulowanie procesu grillowania za pomocą aplikacji Broil King iQueTM. Ułatwia również przyrządzanie jedzenia z użyciem rozmaitych technik kulinarnych - wędź, piecz, grilluj i używaj rożna z łatwością!

Grille gastronomiczne Regal™ Q 590 wyposażone są w duży ruszt o wymiarach aż 49 x 81 cm, który zapewnia obszerną powierzchnię do przygotowywania dań. Składa się na niego 5 masywnych, dwustronnych rusztach żeliwnych Flav-R-Cast™, które doskonale akumulują ciepło, nie wychładzają się przy kontakcie z zimnymi daniami i pozwalają na intensywne obsmażanie mięsa, warzyw czy szaszłyków. Żeliwo gwarantuje wielosezonową eksploatację oraz łatwe czyszczenie, co znacząco wpływa na wygodę użytkowania.

Dzięki solidnej konstrukcji ze stali nierdzewnej, inteligentnym rozwiązaniom technologicznym, obecności kuchenki bocznej oraz zestawu rożna obrotowego i ergonomii użytkowania Regal™ Q 590 to idealny wybór dla większych kuchni, gdzie liczy się wydajność, precyzja i niezawodność.

Regal™ Q 590
kuchenka boczna, palnik rożna, zestaw rożna
685283PL

Grill gazowy Baron™ 590

Kolejnym z produktów, na które warto zwrócić uwagę, w kontekście zastosowania w profesjonalnej gastronomi jest Baron™ 590. Podobnie jak poprzednik, również ten model posiada duży ruszt o wymiarach 44 x 81 cm. Dzięki tak obszernej powierzchni każde zamówienie może zostać przygotowane sprawnie, a potrawy – od szaszłyków po duże kawałki mięs – podane klientom w krótkim czasie.

Ruszty w Baronie™ 590 można układać dowolną stroną, a także naprzemiennie lub pod kątem, co zapewnia precyzyjną kontrolę nad każdym elementem. Dodatkową powierzchnię roboczą zapewnia obecność górnej półki, która świetnie sprawdza się do podgrzewania dań, przyrządzania delikatnych bułek czy szaszłyków, a także powolnego dopiekania składników wymagających niższych temperatur.

Istotnym elementem tego modelu jest również wbudowany rożen obrotowy, który pozwala na równomierne opiekanie dużych kawałków mięsa, zapewniając soczystość oraz wyjątkową chrupkość. W połączeniu z możliwością osiągania temperatur przekraczających 350°C grill ten świetnie nadaje się również do pieczenia pizzy.

Dodatkowym atutem Barona™ 590 jest boczna kuchenka, która daje możliwość jednoczesnego przygotowywania sosów, dodatków czy dań jednogarnkowych, co zwiększa funkcjonalność urządzenia i pozwala na kompleksowe gotowanie w jednym miejscu.

Wysokiej jakości materiały i intuicyjna obsługa czynią go doskonałym wyborem dla każdego lokalu gastronomicznego, gdzie liczy się wydajność, wszechstronność, doskonała jakość i przyjemność z grillowania.

Baron™ 590

kuchenka boczna, palnik rożna, zestaw rożna

876283PL

Przymierz grilla

Grill gazowy Crown™ 410 Shadow

Crown™ 410 Shadow to nieco mniejszy model, jednak w niewielkich lokalach i punktach sprzedaży sprawdzi się lepiej niż grille kontaktowe. Cztery Palniki Dual-Tube™ zapewniają wydajność, a dwustronny, ciężki żeliwny ruszt oraz możliwość użycia akcesoriów z systemu DO MORE umożliwia przyrządzanie szerokiej gamy produktów - od szaszłyków, przez tradycyjną kiełbasę czy karkówkę, po dania kuchni azjatyckiej. Prosta obsługa, równomierne rozprowadzanie ciepła i możliwości praktycznego doposażenia czynią go świetnym wyborem dla wymagających użytkowników.

Grill węglowy KEG™ 5000

Po informacjach zawartych na początku wpisu może być sporym zaskoczeniem zaproponowanie w tym zestawieniu przedstawiciela grilli na węgiel i do tego w niewielkim rozmiarze. Ten niepozorny grill cechuje się jednak fantastyczną wydajnością w przyrządzaniu dużych porcji mięs. Grille typu Kamado - w Polsce szerzej znane jako grille ceramiczne, zasilane są węglem drzewnym. Konstrukcja przypominająca termos doskonale izoluje, dzięki czemu straty ciepła są minimalne, co przekłada się na utrzymywanie wysokiej temperatury przez długi czas, przy jednoczesnym bardzo wolnym wypalaniu węgla. Wysoka budowa pokrywy sprawia, że rozgrzane i wilgotne powietrze swobodnie krąży wewnątrz grilla, opiekając dania podobnie jak termoobieg w tradycyjnym piecu. Swobodny przepływ wilgotnego powietrza sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne.

Tego typu grille fantastycznie sprawdzają się do pieczenia dużych kawałków mięs, takich jak karkówka lub żeberka. Z tego właśnie względu doskonale sprawdzają się jako grill gastronomiczny. Nie musimy dzielić dużych porcji mięsa na mniejsze kawałki, wystarczy je odpowiednio wcześniej zamarynować i wrzucić na ruszt. Takie duże porcje pieczonych mięs efektownie wyglądają na stole i są dodatkową atrakcją, gdy każdy może samodzielnie podejść i odkroić sobie kawałek, na jaki ma ochotę.

Grill KEG 5000 posiada duży żeliwny ruszt o średnicy 48 cm oraz szyber pozwalający na regulowanie przepływu powietrza.

Profesjonalne grille gastronomiczne - wybierz model do swojego lokalu

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą produktów Broil King! W razie pytań lub potrzeb chętnie doradzimy i pomożemy w zamówieniu idealnego modelu, który będzie służył przez długie lata.


Znajdź sklep blisko siebie