Bezpieczne przygotowanie i przechowywanie żywności

Kilka podstawowych wskazówek dotyczących bezpieczeństwa żywności może stanowić ogromną różnicę między najlepszym a najgorszym doświadczeniem z grillowanymi potrawami. Poniższe rady pomogą zaoszczędzić Ci trochę czasu przy grillu oraz sprawią, że goście będą szczęśliwi i zdrowi ;)

Bezpieczne przygotowanie żywności

  1. Umyj ręce zanim zaczniesz obchodzić się z żywnością lub użyj jednorazowych rękawic nitrylowych

    Czyste dłonie to podstawa dla każdego kontaktu z jedzeniem. Zastanów się również nad używaniem rękawiczek nitrylowych w trakcie przygotowywania potraw na grilla, zwiększy to poziom higieny i profesjonalnie wygląda :) Co więcej przygotowanie mięsa w rękawiczkach jest wygodniejsze i bardziej komfortowe. Pamiętaj aby również zmieniać rękawiczki, jeśli zaczynasz zajmować się innym rodzajem mięsa. Używanie rękawiczek uświadomi Ci jak często dotykasz twarzy w trakcie przygotowania posiłków. Unikaj wycierania rąk w ubrania lub fartuch - lepiej chwyć czysty ręcznik lub papierowe ściereczki.
     
  2. Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego

    Zanieczyszczenie krzyżowe jest rodzajem skażenia, które jest najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego. Dochodzi do niego, kiedy groźne zarazki z jednego rodzaju żywności są przypadkowo przenoszone na inne produkty spożywcze

    W pierwszej kolejności przygotuj surowe mięso, następnie wyczyść dokładnie cały obszar na którym zostało ono przygotowane. Dopiero teraz możesz przejść do następnych elementów potrawy, np. warzyw lub innych czynności. Pozwól również, aby naczynia do grillowania i deski do krojenia całkowicie wyschły. Zalętą przygotwania mięsa w pierwszej kolejności jest zyskanie czasu, podczas ktorego mięso może marynować się w lodówce, gdy Ty przygotujesz pozostałe składniki.
     
  3. Nie pozostawiaj mięsa w temperaturze pokojowej zbyt długo

    Niektóre mięsa wymagają, aby nabrały wcześniej temperatury pokojowej, dzięki czemu są bardziej soczyste. Pozostawienie mięsa zbyt długo może powodować jego psucie. Lepiej wyciągnąć mięso na krótko przed przygotowaniem i grillowaniem - rezultaty będą takie same i unikniesz powolnego psucia się mięsa.
     

Utrzymuj grilla w czystości

 

Przed grillowaniem wypal urządzenie, a następnie przetrzyj ruszty przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej (zobacz ofertę narzędzi do utrzymania czystości grilla). Intensywny biały dym to znak, że na grillu znajduje się jeszcze materia organiczna, która musi się spalić, dlatego należy go jeszcze przepalać zanim zaczniemy na nim pracować. Nie zapominaj o natłuszczeniu rusztów, gdy grill będzie czysty i gotowy do grillowania. Dowiedz się więcej jak prawidłowo dbać o czystość grilla.

Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego grilla.

 

Jako marka Broil King uczymy pasjonatów BBQ metody grillowania przypominającej pracę na linii montażowej. Chodzi o to aby przemieszczać żywność między poszczególnymi elementami grilla. Na lewej półce znajdują się surowe składniki oraz mięso, które trafią na ruszt, a gotowe i ugrillowane potrawy przenosimy na prawą półkę. Dzięki temu unikamy zanieczyszczenia krzyżowego. Jest to bardzo ważne aby surowe i gotowe mięso było trzymane oddzielnie, używając do tego różnych desek, naczyń a także używając oddzielnych szczypiec - jedne przeznaczone dla surowego mięsa, a drugie dla gotowego. Dobrym pomysłem, aby zapanować nad potrawami, są szczypce oznaczone kolorami(#64312) - pomagają one zapamiętać, które narzędzia używasz do surowych składników, a których do gotowych.

Możesz również zapobiec skażeniu krzyżowemu żywności poprzez marynatę, nakładając ją jedynie na mięso, które będzie na grillu przez kolejne 20 minut. Lepiej trzymać świeżą marynatę obok i  nakładać ją (bądź spryskać) bezpośrednio na pieczące się mięso. Pozostałą marynatę możesz wykorzystać jako bazę do przygotowania sosu, podgrzej ją do 55ºC lub powyżej i zagotuj przez 10 minut. Na wierzchu sosu może powstać piana - wyrzuć ją.

 

Unikaj reakcji alergicznej grillując jedzenie zawierające alergeny oddzielnie

 

Jeżeli ktoś spośród Twojej rodziny lub znajomych ma alergię na niektóre składniki z grillowego menu, zadbaj o przygotowanie dla niego posiłku oddzielnie lub na końcu - w ten sposób unikniesz skażenia krzyżowego. Pamiętaj też aby serwować takie dania na oddzialnych nakryciach.

 

Jak długo przygotwywać mięso

Sprzawdzenie temperatury termometrem jest najlepszym sposobem wskazania gotowości potrawy i uniknięcia niedogotowania mięsa.Jest to również najlepszy sposób na uniknięcie rozczarowania spowodowanego podaniem przegotowanego mięsa, np. steka. Poniższe temperatury wewnętrzne zostały zatiwerdzone przez Amerykańską Organizację Bezpieczeństwa Żywności (USFDA)

Jedzenie Rodzaj Temperatura wewnętrzna (ºC)
 Mięso mielone i mieszanki mięsa

 wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina,

 indyk, kurczak

70

75

 Świeża wołowina, cielęcina, jagnięcina

 steki, pieczenie, kotlety

 Czas odpoczynku: 3 minuty

60
 Drób
 

 Każdy rodzaj drobiu (wszystkie części)
 

75
 Wieprzowina i wędliny

 Świeża wieprzowina i świeże wędliny

 Czas odpoczynku: 3 minuty

 Odgrzewana wieprzowina i wędliny

60

 

75

 Jaja i potrawy jajeczne

 Jaja

 Potrawy z jaj

 Gotuj aż żółtko i białko się zetną

70

 Owoce morza

 Ryby

 Krewetki, homary, kraby, przegrzebki

 Małże, ostryki, omułki

 60 lub gotuj do momentu gdy mięso jest nieprzejżyste (lub perłowe) i łatwo rozdziela się widelcem

 Gotuj do mementu otwarcia się muszli

 

Jak bezpiecznie serwować potrawy

 

Kiedy ściągniesz gotowe potrawy z rusztu zaczną one puszczać soki. Przyda się wtedy deska do krojenia z rowkami (jak na przykład deska z zestawu #68426), dzięki czemu nadmiar soków i tluszczu gromadzi się w zagłębieniach, zabezpieczając przed zabrudzeniem stołu.

 

Większość desek do krojenia, które posiadamy służą do przygotowania posiłku lecz nie do jego podawania. Miękkie drewno zwykłych desek do krojenia wchłania soki i może oddawać stare i nieświeże aromaty - psując smak grillowanego mięsa, które właśnie chciałeś podać.

Jak bezpiecznie odgrzewać jedzenie

 

Grill gazowy pozwala z łatwością odgrzewać potrawy. Dzięki czemu kawałki pizzy będą ciągle chrupiące i świeże... w przeciwieństwie do rozmoczonego kawałka ciasta po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej.Ważne jest aby nie śpieszyć się przy odgrzewaniu jedzenia. Pozostałości potraw zostały już przygotowane a Ty po prostu chesz przywrócić je do dawnej chwały. Podgrzewane dania muszą osiągnąć i przez chwilę utrzymać temperaturę 74ºC lub zagotować się w przypdaku zup i sosoów. Po pponownym podgrzaniu i zaserwowaniu jedzenia, nie możemy ponownie go przechować. Niestety nie ma drugich szans dla resztek z pozostałości.

 

Bezpiecznego grillowania !

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.