KONSERWACJA I CZYSZCZENIE GRILLA GAZOWEGO

Grille gazowe wymagają czyszczenia i konserwacji w celu zapewnienia higieny przygotowywanych potraw oraz utrzymania grilla w dobrym stanie technicznym i estetycznym przez wiele lat. 

Czyszczenie grilla gazowego oraz jego konserwacje można podzielić na trzy typy:

  1. Konserwacja i regularne czyszczenie rusztu grilla po każdym użyciu
  2. Okresowe czyszczenie grilla
  3. Roczna konserwacja grilla oraz sprawdzenie stanu technicznego elementów grilla gazowego

Regularne czysczenie grilla gazowego oraz czyszczenie rusztu grilla po każdorazowym grillowaniu

 

Ogromną zaletą grilla gazowego jest szybkość z jaką grill gotowy jest do pracy. Z tego względu po zakończonym grillowaniu warto zainwestować kilka minut w wyczyszczenie rusztu w grillu, aby był gotowy do kolejnego grillowania. W tym celu po skończonym grillowaniu, zamknij pokrywę grilla i przekręć wsystkie pokrętła na pozycję POW-R-ZONE™. Grill rozgrzeje się do temperatury około 300°C - 350°C, tłuszcz ulegnie spaleniu, a wszystkie pozostałości na ruszcie i aromatyzerach zwęglą się. Średnio wypalanie trwa około 10 minut, ale czas ten będzie się różnił w zależności od tego co było grillowane. Oznaką tego, że wypalanie się zakończyło będzie ulatniający się z grilla biały dym. Warto wypalić grilla zaraz po zakończonym grillowaniu, gdy urządzenie jest już rozgrzanie, w porównaniu do zimnego grilla.  

Po wypaleniu otwórz grilla i pozostaw na 3 minuty, aby trochę ostygł. Używając szczotki z włosiem ze stali szlachetnej zmieć zwęglone pozostałości z rusztu i pokryj ruszt warstwą oleju roślinnego. W tym celu użyj rozpylacza oleju lub pędzla z silikonowym włosiem. Warsta oleju wpiecze się w ruszt zabezpieczając go przed korozją oraz tworząc nieprzywierającą powłokę na kolejne grillowanie. Jest to bardzo ważne, aby pokryć ruszt olejem po każdym grillowaniu. Pamiętaj aby pokryć ruszt olejem gdy jest gorący (temperatura około 100°C - 150°C), w ten sposób olej wpiecze się w mikro-pory rusztu. Ten sposób czyszczenia dotyczy wszystkich rusztów: żeliwnych, prętów ze stali szlachetnej oraz rusztów z odlewu ze stali szlachetnej.

Po każdym grillowaniu sprawdź czy miska na tłuszcz oraz rynna umieszczone pod piekarnikiem nie wymaga opróżnienia. 

 

Jaki olej wybrać do konserwacji?

W trosce o ruszt, pamiętaj o następujących zasadach:

  1. Po okresie przechowywania ponad 30 dni, umyj ruszta roztworem wody z płynem do mycia naczyń, a następnie wypłucz w wodzie i wysusz papierowym ręcznikiem. Nigdy nie pozostawiaj rusztów do wyschnięcia i nie myj ich w zmywarce.
  2. Natychmiastowo po myciu, pokryj ruszty olejem spożywczym z wysokim punktem dymienia. Rozgrzewaj ruszta w grillu, z pokrętłami ustawionymi na minimum, przez 30 minut. Zalecane oleje:
    • olej z awokado-punktdymienia (260°C)
    • olej ryżowy-punktdymienia (255°C)
    • olej rzepakowy - punkt dymienia (204°C)
  3. Przed i po każdym użyciu, wyszczotkuj ruszta wysokiej jakości szczotką z włosiem ze stali szlachetnej (rekomendowane szczotki #64014, #65641, #65225, #64034). Pamiętaj również o konserwacji rusztów poprzez pokrycie ich olejem.
  4. Rozgrzewaj ruszta z pokrętłami ustawionymi w pozycji MEDIUM. Większa moc rozgrzewania może spowodować wypalenie się zabezpieczającej warstwy z oleju.
  5. Unikaj używania marynat bazujących na cukrze lub soli przed grillowaniem. Marynaty bazujące na cukrze stosuj pod koniec grillowania, a mięso przyprawiaj solą po ugrillowaniu.
  6. Używaj marynat bazujących na oleju. Unikaj marynat na bazie wody, która sprzyja korozji.
  7. Przed grillowaniem pokryj potrawy cienką warstwą oleju.
  8. Regularnie obracaj ruszty aby wykorzystywać je z obu stron.
  9. Upewnij się, że powierzchnia rusztów zawsze pokryta jest warstwą oleju. W ten sposób zapobiegniesz rdzewieniu oraz stworzysz nieprzywierającą powłokę.
  10. W przypadku pojawienia się rdzy, wypal ruszty w wysokiej temperaturze (pyroliza), wyczyść je za pomocą szczotki z włosiem ze stali szlachetnej, umyj, wysusz i pokryj obficie olejem. Podczas długiego czasu niekorzystania z grilla, zakonserwuj ruszta pokrywając je olejem oraz przechowuj w suchym miejscu. Możesz je owinąć w papier do pieczenia. Po długim okresie nieużywania wypal, umyj, wysusz ruszta ręcznikiem papierowym oraz pokryj olejem z wysokim punktem dymienia.

Okresowe czyszczenie grilla

Używając grila gazowego ważne jest, aby dokładnie wyczyścić urządzenie raz na miesiąc w celu zapewnienia oryginalnej wydajności. W tym celu rozgrzej grilla z zamkniętą pokrywą oraz wszystkimi pokrętłami w pozycji POW-R-ZONE™ do temperatury około 300°C - 350°C. Tłuszcz ulegnie spaleniu, a wszystkie pozostałości na ruszcie i aromatyzerach zwęglą się. Zaczekaj aż grill ostygnie. Przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej ściągnij pozostałości z rusztu.

Następnie używając uniwersalnego uchwytu wyciągnij ruszty z grilla.

Na aromatyzerach Flav-R-Wave™ prawdopodobnie znajduje się popiół oraz inne zanieczyszczenia. Można je odkurzyć, a nastepnie wyczyścić szczotką z włosiem ze stali szlachetnej. Nalot rdzy na aromatyzerach jest normalny i nie wpływa na wydajność grilla. W przypadku gdy aromatyzery Flav-R-Wave™ posiadają ślady korozji perforacyjnej, trzeba je wymienić na nowe. 

Aromatyzery z grilla można również wyjąć używając uchwytu wielofunkcyjnego. 

Po wyczyszczeniu aromatyzerów i ponownym odkurzeniu, należy je wyciągnąć z grilla i przejść do czyszczenia dna piekarnika. Wypalając grilla zwęglone cząstki jedzenia spadają na dno piekarnika gdzie zbiera się popiół. W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania grilla należy je wyczyścić. 


Używając uchwytu wielofunkcyjnego lub szpachelki należy zeskrobać osad z tłuszczu oraz węgla ze ścianek grilla oraz dna piekarnika. Zeskrobane kawałki najłatwiej odkurzyć. W celu ułatwienia czyszczenia piekarnika, można wyjąć z grilla palniki. 

Dbając o odpowiednią konserwację, po włożeniu aromatyzerów i rusztów do grilla, należy pokryć je olejem roślinnym. 

Ostatnim elementem jest wysunięcie rynny na tłuszcz wraz z tacką na tłusz umieszczoną pod piekarnikiem z boku grilla a następnie wyczyszczenie tych elementów. 

Zobacz film jak czyścić wnętrze grilla gazowego

 


Roczna konserwacja grilla oraz sprawdzenie stanu technicznego elementów grilla gazowego

Coroczną konserwację grilla najlepiej przeprowadzić przed rozpoczęciem sezonu, aby być w pełnej gotowości kiedy pojawi się pierwszy ciepły dzień oraz ochota na danie z grilla. Coroczna konserwacja grilla gazowego różni się od okresowej sprawdzeniem stanu technicznego urządzenia.

W trakcje corocznego czyszczenia grilla należy sprawdzić czy palniki nie posiadają pęknięć oraz czy funkcjąnują prawidłowo. Sprawdź czy otwory po obu stronach palnika nie są zatkane, np. tłuszczem bądź owad nie postanowił opleść ich pajęczyną. Wnętrze palnika najłatwiej wyczyścić przy pomocy specjalnej szczotki do palników. Palnik można również wyczyścić szczotką z włosiem ze stali szlachetnej. W grillu należy sprawdzić czy listwy zamocowane przy palnikach nie posiadają śladów korozji perforacyjnej i czy zapalarka palników działa prawidłowo. Częstym rozwiązaniem jest wymiana baterii. 

Wyciągając grilla po raz pierwszy po zimowej hibernacji sprawdź czy aromatyzery Flav-R-Wave™ nie noszą śladów korozji perforacyjnej. Jeżeli w aromatyzerach pojawiły się dziury lub "rozpadają się w dłoniach" to znak, że wymagają wymiany. 


Pamiętaj, że jeżeli masz jakiekolwiek pytania możesz się z nami skontaktować pisząć na pytania@broilking.pl lub dzwoniąc pod numer telefonu +48 16 623 61 72

Części zamienne

Akcesoria do czyszczenia grilli 


Dodatkowe rady

Pamiętaj, aby przykryć grilla pokrowcem po każdym użyciu lub gdy będzie stał nieużywany przez dłuższy okres czasu. Zabezpieczysz w ten sposób grilla przed kurzem oraz innymi zabrudzeniami.

Części grilla takich jak ruszty, aromatyzery i palniki nie wolno myć w zmywarce, ponieważ po myciu szybciej skorodują. 

Grilla najlepiej myć gorącą wodą z płynem do mycia naczyń oraz gąbką.

Uważaj na specjalistyczne środki do mycia stali szlachetnej, które mogę zmyć oznaczenia na przednim panelu. 

Uważaj na specjalistyczne środki do mycia aluminium, które mogę powodować utlenianie aluminium.  

Zalecamy użycie wysokiej jakości szczotki z włosiem ze stali szlachetnej, która nie zostawi włosia na ruszcie.

Rdzewienie palników i aromatyzerów jest normalne we wszystkich grillach. Są to części, na które oddziaływują wysokie amplitudy temperatur oraz kwasy powodując ich zużywanie się. Ich wymiana jest konieczna tak samo jak wymiana klocków hamulcowych lub opon. Natomiast ich żywotność zależy od materiałów z których zostały wykokonane oraz odpowiedniej konserwacji.

Dobrym sposobem na wyczyszczenie emblematu Broil King® oraz powierzchni pokrywy wokół loga jest odkręcenie termometru.

Szczelność pomarańczowego przewód z gazem, powinien sprawdzana co roku. Przewód powinien być wymieniany co 5 lat. 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.