Czyszczenie i konserwacja grilla na pellet

Nie trudno zgodzić się z faktem, że czyszczenie grilla nie sprawia takiej samej frajdy jak przygotowywanie, serwowanie i zajadanie się daniami z rusztu. Jednak by były one niezmiennie pyszne, a przede wszystkim higienicznie przyrządzone, niezbędne jest regularne czyszczenie grilla. Również tego na pellet. W ofercie Broil King® znajdują się w sumie cztery takie urządzenia, pochodzące z serii Regal™ i Crown™ (dawniej Baron™). Za każdym razem gdy używamy grilla na pellet, zbiera się w nim popiół oraz tłuszcz. Z biegiem czasu nagromadzenie brudów może obniżyć poprawność działania grilla. Regularne czyszczenie i konserwacja będzie zatem realnie wpływać na smak potraw i żywotność urządzenia.

Oto kilka powodów dla których regularne czyszczenie grilla na pellet jest tak ważne: 

  1. Lepsza kontrola temperatury
    Utrzymanie wnętrza grilla w czystości umożliwia lepszy przepływ powietrza, co jest kluczowe dla prawidłowej kontroli temperatury. Jeżeli w palenisku zgromadzi się zbyt dużo popiołu, może to zmniejszyć przepływ powietrza i spowodować zagaszenie ognia.
     
  2. Utrzymuje żywność w czystości
    Im rzadsze czyszczenie, tym więcej popiołu osadza się pod rynną ociekową. Rozwiązanie zastosowane w grillach na pellet Broil King ogranicza to zjawisko, jednak ze względu na typ grilla oraz prawa fizyki, popiół podczas grillowania może krążyć po piekarniku i osadzać się na jedzeniu. Zjawisko to możemy jeszcze bardziej ograniczyć, dzięki regularnemu czyszczeniu. 
     
  3. Właściwe funkcjonowanie grilla
    Zaniedbanie w czyszczeniu paleniska w grillu powoduje nagromadzenie się popiołu, co uniemożliwi poprawne rozpalenie. W przypadku mocno zabrudzonej głównej tacy ociekowej lub pełnego zbiornika na tłuszcz może powstać pożar tłuszczu, który nie tylko przypali przygotowywane danie, ale może też być niebezpieczny dla grilla.

Jak często czyścić grill na pellet?


Częstotliwość czyszczenia grilla na pellet zależy od tego, jak często go używasz. Jeśli jesteś entuzjastą grillowania i co wieczór przyrządzasz coś pysznego, konieczne będzie dokładne czyszczenie raz w tygodniu. Jeżeli grillujesz co jakiś czas, możesz rzadziej czyścić grilla. 

Tacę ociekową na tłuszcz i palenisko grilla należy czyścić co kilka tygodni. Ogólnie rzecz biorąc mniejsze czynności czyszczenia można wykonywać co kilka tygodni, wszystko jak wspomniałem zależy od częstotliwości korzystania z grilla. Jednakże zalecam by palenisko wraz z tackami na tłuszcz czyścić mniej więcej co trzy, do pięciu grillowań. Bardzo ważne jest to, aby przed każdym rozpaleniem grilla upewnić się, że w palenisku nie ma popiołu, a szyber jest po prawidłowej stronie - w pozycji zamkniętej oraz że szyber komina jest w pozycji otrwartej. 

Każda sesja grillowania powinna rozpoczynać się lub kończyć dokładnym wyczyszczeniem rusztów przy pomocy szczotki do rusztów. Regularne czyszczenie zapewni wyśmienity smak potraw oraz zapobiegnie nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu. Ruszty należy czyścić, gdy grill jest gorący, znacznie ułatwi to czyszczenie po zakończonym grillowaniu. 

Czego będziesz potrzebował? 

Aby czyszczenie szło "jak po maśle" konieczne będzie posiadanie odpowiednich narzędzi do skrobania tłuszczu, usuwania popiołu i mycia grilla. Potrzebne będą: 

- szczotki do rusztu 
- drewniany skrobak, który nie porysuje elementów wewnętrzych grilla. W tym przypadku również sprawdzi się zestaw narzędzi do czyszczenia grilla.
- ściereczki dobrze sprawdzą się przy wycieraniu wewnętrznej i polerowaniu zewnętrznej częśći grilla, natomiast ręczniki papierowe nadadzą się do lżejszych zadań, takich jak czyszczenie pojemnika na tłuszcz i przetarcia delikatnych elementów grilla. 
- preparaty do czyszczenia elementów zewnętrznych oraz wewnętrznych grilla. Najtrwalsze zabrudzenia zewnętrzne oraz zapieczony tłuszcz z łatwością usuniemy za pomocą emulsji do czyszczenia grilla, natomiast zabrudzenia zewnętrzne pomoże nam usunąć płyn do czyszczenia grilla. Ważne jest by przed rozpoczęciem czyszczenia upewnić się, że gril jest zimny.
- odkurzacz z jego pomocą w najprostszy sposób usuniesz nagromadzony popiół oraz zdrapane resztki tłuszczu. Sprawdź przed rozpoczęciem czyszczenia czy popiół jest ostygnięty i wolny od żaru.

Jak wyczyścić i konserować ruszty w grillu na pellet?

Ze względu na to, że ruszty najłatwiej jest wyczyścić gdy są gorące, najprościej jest ustawić grill na najwyższą temperaturę lub wykonać czynność po zakończonym grillowaniu, gdy grill jest rozgrzany. Po około 10 minutach od jej osiągnięcia, w procesie pirolizy, grill wypali resztki potraw i tłuszcz. Gdy ruszty trochę ostygną wystarczy przeczyścić je szczotką do czyszczenia rusztów by po chwili cieszyć się czystą przestrzenią do grillowania. Ponieważ grill będzie gorący, najlepiej jest użyć szczotki z długą rączką np. szczotkę Imperial

Jak już wspomnieliśmy czyszczenie rusztów za każdym razem, gdy używasz grilla sprawia, że potrawy będą smaczne i świeże, a Twoi goście będą zawsze zachwyceni. Ze względu na to, iż na tego typu urządzeniu grillujemy za pomocą dymu, tradycyjna konserwacja rusztów olejem nie jest konieczna. Wystarczy regularne czyszczenie rusztów za pomocą szczotki, a resztę zrobi za nas grill, który będzie okadzać i zapiekać się w porach rusztu.

Jak czyścić grilla na pellet? 

Przed czyszczeniem grilla wyłącz go i odłącz od źródła zasilania. Oprócz czyszczenia rusztów pozostałe czynności wykonywać należy, gdy grill jest zimny. Zapobiegnie to poparzeniu i ewentualnemu uszkodzeniu grilla. Po wyciągnięciu rusztów, demontujemy elementy wewnętrzne - rynny ociekowe oraz deflektory paleniska. Warto zwrócić uwagę na to, jak zainstalowane są elementy, tak aby móc je ponownie włożyć, gdy skończymy. Czyszczenie wnętrza piekarnika to kilka prostych kroków. 

 

Aby wyczyścić rynny ociekowe za pomocą skrobaka ściągamy przypalony tłuszcz, następnie za pomocą środka do czyszczenia i szmatki ścieramy zabrudzenia. Elementy wewnętrzne należy całkowicie wysuszyć przed włożeniem ich z powrotem do grilla. 

Gdy mamy już wyjęte i czyste rynny oraz deflektory przystępujemy do czyszczenia piekarnika, jego dna oraz paleniska. Robimy to za pomocą skrobaka i środków chemicznych. W palenisku często gromadzi się dużo popiołu i zanieczyszczeń, które należy usunąć. Najprostszym sposobem będzie wspomniany odkurzacz. 

Po wykonaniu tej czynności pozostały popiół lub sadzę możemy usunąć czystą wilgotną szmatką. Nie należy wlewać wody i środków chemicznych bezpośrednio do paleniska ze względu na ryzyko uszkodzenia elementów elektrycznych grilla.  

Ostatnim krokiem będzie opróżnienie pojemników na tłuszcz oraz popiół. Konstrukcja grilla ułatwiają usuwanie nagromadzonego popiołu i pozwalają rzadziej czyścić palenisko. 

W przypadku użycia środków chemicznych, grill należy wypalić przez około 40 min. w maksymalnej temperaturze 315ºC.

 

 

Oto kilka prostych wskazówek jak utrzymać grilla w dobrej kondycji przez cały rok: 

- nie dopuszczaj wilgoci do wewnątrz grilla: jak już wspomniałem grill zawiera elementy elektryczne, które mogą zostać uszkodzone przez wodę lub wilgoć. W miarę możliwości unikaj wlewania się wody i rozpylania środków chemicznych do wewnątrz piekarnika i komina.
- zainwestuj w pokrowiec na Twojego grilla na pellet. Pokrowiec jest szczególnie pomocny w zapobieganiu zamoczeniu pelletu, który zacznie pęcznieć powodując zacięcie się podajnika ślimakowego;
- grille Broil King mogą być przechowywane przez cały rok na zewnątrz, dzięki czemu są zawsze gotowe do użycia, zalecamy jednak aby był chroniony przed warunkami atmosferycznymi, szczególnie w przypadku gdy nie jest używany przez dłuższy czas;
- używaj pelletu przeznaczonego do grilli na pellet Broil King. Tylko sprawdzony pellet jest gwarancją smaku i poprawnego działania urządzenia.
- przed każdym rozpoczęciem grillowania, wyczyść dno paleniska - służy do tego szyber. Należy nim energicznie przesuwać tak, aby wytrzepać pozostały po grillowaniu popiół. 

Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami dotyczącymi czyszczenia i konserwacji grilla na pellet, utrzymasz urządzenie w doskonałym stanie przez wiele lat. Regularne dbanie o urządzenie pozwoli Ci cieszyć się doskonałym smakiem potraw, bez względu na to czy grillujesz, wędzisz lub pieczesz.

Pokrowiec SELECT pellet Crown 400 Pokrowiec PREMIUM pellet Regal 400

  Pokrowiec SELECT pellet Crown 500 Pokrowiec PREMIUM pellet Regal 500  

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.