Piroliza grilla gazowego - czyszczenie przez wypalenie

Pośród wielu zalet grilli gazowych Broil King, jako te jedne z najważniejszych wymienia się łatwość czyszczenia oraz szybkie rozgrzewanie się urządzenia. Być może to zaskakujące, ale obie te cechy są ze sobą powiązane. Rezultatem tych zależności jest piroliza - czyszczenie po przez wypalenie.

Oczywiście, analizę zagadnienia należy rozpocząć o wyjaśnienia pojęcia. Piroliza z greckiego oznacza Pyro - ogień oraz lysis - rozpad. Jest to proces degradacji zachodzący pod wpływem wysokiej temperatury, przeprowadzony bez użycia tlenu i innych dodawanych reagentów, czyli np. środków chemicznych. Inne nazwy tego zjawiska to sucha destylacja lub destylacja rozkładowa. Z chemicznego punktu widzenia jest to rozpad złożonych związków do prostych form.

 

Co ciekawe produkcja węgla drzewnego w retortach, tak jak to jest w Bieszczadach, jest właśnie procesem suchej destylacji.

 

W kontekście naszych grilli, piroliza - wypalenie bądź przepalenie jest procesem podczas, którego dochodzi do spalania tłuszczy oraz pozostałości jedzenia, w efekcie czego powstaje popiół. W zależności od intensywności użytkowania oraz tego co grillowaliśmy, zajmuje ona od 10 do 20 minut. Ponadto jest ona powiązana ścisle z prawidłową konserwacją aromatyzerów i rusztów.

 

Jak prawidłowo przeprowadzić proces pirolizy ?

 

1. Pirolizę powinno przeprowadzić się po zakończonym grillowaniu, gdy urządzenie jest już rozgrzane. Przyśpieszy to cały proces oraz pozwoli zaoszczędzić na gazie. Jeżeli jednak z jakiś przyczyn nie możemy tego zrobić od razu, to warto poświęcić 10-20 minut na przygotwanie urządzenia przed kolejnym grillowaniem.

Zalecamy jednak, aby wypalić grilla od razu, a następnie zakonserwować ruszty.

 

2. Zamykamy pokrywę oraz ustawiamy pokrętła na największą moc w pozycji POW-R-ZONE™. Grill rozgrzeje się do temperatury 300°C- 350°C. Tłuszcz oraz pozostałości jedzenia zaczną się spalać. Wypalenie trwa około 10 - 20 minut, jego wizualnym rezulatem będzie widoczny biały dym.

3. Ustawiamy pokrętła w pozycji OFF, następnie otwieramy pokrywę i pozostawiamy na 3 minuty, aby ruszty się trochę ochłodziły. Następnie przy pomocy szczotki z włosiem ze stali szlachetnej zmiatamy zwęglone pozostałości z rusztu górnego oraz głównych rusztów.

4. Następnie wykonujemy konserwację rusztu, która polega na nałożeniu warsty oleju roślinnego na ruszty. W tym celu należy posłużyć się rozpylaczem oleju lub pędzelkiem z silikonowym włosiem. Ważne jest aby ruszt był gorący, dzięki czemu olej wejdzie w mikropory, tworząc warstwę chroniącą przed korozją oraz zmniejszy przywieranie jedzenia. To bardzo ważne aby ruszty konserwować po każdym grillowaniu.

5. Ostatnim etapem jest opróżnienie i wyczyszczenie rynny oraz tacki na tłuszcz. Czynność wykonujemy po każdym grillowaniu.

6. Należy przeprowadzić raz w miesiącu gruntowne czyszczenie grilla. W tym celu realizujemy punkty 2,3 i 5. Następnie za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyciągamy ruszty i czyścimy aromatyzery przy pomocy szczotki z włosiem ze stali szlachetnej.

7. Kolejnym etapem jest oczyszczenie ścianek bocznych i dna piekarnika. Świetnie sprawdzi się uchwyt wielofunkcyjny lub szeroka szczotka ze włosiem ze stali szlachetnej. Zgormadzony popiół i pył odkurzamy.

8. Ostatnim etapem jest konserwacja. Wkładamy aromatyzery i pokrywamy je warstwą tłuszczu roślinnego, a następnie tą samą czynność przeprowadzamy dla rusztów. W tym celu należy posłużyć się rozpylaczem oleju lub pędzelkiem z silikonowym włosiem.

 

Wszystkie informacje dotyczące konserwacji grilla znajdują się w tym artykule.

 

Konstrukcja grilli gazowych Broil King umożliwia szybkie i łatwe czyszczenie jego wewnętrznych elementów po przez wypalenie. Zdecydowanie nie zalecamy mycia takich elementów jak aromatyzery i ruszty w zmywarkach lub przy użyciu wody z detergentami, ponieważ mogą zawierać sól lub kwasy, które powoduja korozję. Należy pamiętać o tym, że przeprowadzenie procesu wypalenia po każdym użyciu grilla, a następnie konserwacja rusztów oraz aromatyzerów, wpływa na ich żywotność oraz jakość serwowanych potraw. Co więcej jest to świetny pretekst aby wypić jeszcze jedno piwo, podczas gdy nasz grill się czyści :)

 

Narzędzia do czyszczenia i konserwacji

 

Przydatne akcesoria:

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.