W tym filmie dowiesz się wszystkiego o utrzymaniu swoich żeliwnych rusztów.
Podobnie jak w przypadku żeliwnej patelni lub innych naczyń, konieczne jest konserwowanie żeliwnego rusztu. Roślinne oleje rafinowane z wysokim punktem dymienia pomogą chronić porcelanową powłokę, zapobiegającą przed przywieraniem potraw do rusztu i będzie chronić przed korozją.
Przed pierwszym grillowaniem, rozgrzej Swojego grilla przez 10 minut z pokrętłami odkręconymi na maksimum. Spowoduje to wypalenie pozostałości z procesu produkcyjnego. Następnie wyłącz grill. Po ochłodzeniu żeliwne ruszty gotowe będą gotowe do grillowania. Do pierwszej konserwacji rekomendujemy olej roślinny, którym należy pokryć ruszt przy użyciu silikonowego pędzelka lub rozpylacza oleju Broil King®. Możesz również wykorzystać ręcznik papierowy. Żeliwne ruszty Broil King® są dwustronne. Z tego względu pokryj obie strony grubą warstwą oleju. Upewnij się, że cała powierzchnia rusztów pokryta jest olejem, nie zapomnij początku i końcu rusztu. Nie używaj margaryny i masła w celu naoliwienia rusztów. Po pokryciu rusztów olejem, rozgrzej grilla przez 10 minut z pokrętłami w pozycji high, następnie skręć pokrętła do połowy i pozostaw grilla z zamkniętą pokrywą przez 30 minut. Olej wpiecze się w ruszt i stworzy nieprzywierającą warstwę. Przekręć pokrętła w celu wyłączenia grilla gazowego. Po ostygnięciu rusztów są one zakonserwowane i grill gotowy jest do grillowania.
Kiedy używasz swojego grilla po raz kolejny rozgrzej go przez mniej więcej 10 minut z pokrętłami w przekręconymi na maksimum. Dzięki temu wypalisz wszystkie pozostałości na ruszcie z poprzedniego grillowania. Wyłącz palniki i używając szczotki usuń zwęglone pozostałości. Następnie pokryj ruszt olejem. Tak jak w przypadku każdego produktu z żeliwa, im dłużej go używasz tym łatwiej jest go utrzymać w czystości.
Pojawienie się rdzy na żeliwnych rusztach jest oznaką, że powinny być zakonserwowane. Nie ma powodu do paniki, poniższy poradnik przeprowadzi Cię przez proces konserwowania i dbania o ruszt. Jeżeli na Twoim ruszcie pojawi sie rdza, usuń ją przy pomocy szczotki do czyszczenia rusztu. Wyjmij ruszty z grilla i dokładnie umyj je przy użyciu płynu do mycia naczyń. Dokładnie spłucz ruszt przy użyciu gorącej wody i wytrzyj do sucha używając ręcznika kuchennego lub papierowego. Nigdy nie myj rusztów w zmywarce! Umieść ruszty ponownie w grillu i pokryj je grubą warstwą oleju.
Jeżeli wiesz, że nie będziesz używać grilla przez dłuższy okres, pokryj ruszt olejem i schowaj w suchym miejscu.