Instrukcja czyszczenie wnętrza grilla krok po kroku

Proces czyszczenia uzależniony jest od tego jak często grill jest używany w trakcie sezonu oraz jak często przeprowadzane są sezonowe oraz posezonowe konserwacje grill.

Przed przystąpieniem do czyszczenia dobrze jest zapoznać się z instrukcją obsługi która wyjaśnia wiele kwestii związanych z poprawnym użytkowaniem jak i konserwowaniem grilla.

Pobierz instrukcję


Zobacz film jak czyścić wnętrze grilla gazowego


Instrukcja czyszczenia wnętrza grilla gazowego krok po kroku

Proces przygotowania grilla gazowego do wyczyszczenia:

  1. Sprawdzamy jak mocno zanieczyszczone jest wnętrze grilla, tacka oraz rynna na tłuszcz znajdująca się pod piekarnikiem (kubek lub tacka na tłuszcz widoczna w tylnej części grilla starsze modele urządzeń).

Koniecznie usuwamy tłuszcz z rynny oraz tacki. Następnie podłączamy butlę i rozgrzewamy urządzenie, aby wypalić (zwęglić) pozostałości z grillowań znajdujące się w piekarniku. Kontrolujemy proces, w przypadku zapalenia tłuszczu na dnie piekarnika należy wyłączyć palniki odczekać aż tłuszcz się wypali. Po wypaleniu tłuszczu uruchomiamy urządzenie aby dokończyć proces zwęglania. Gdy z grilla przestanie wydobywać się dym możemy wyłączyć urządzenie i pozwolić przestygnąć rozgrzanym elementom wewnątrz grilla.

  1. Czyszczenie rozpoczynamy od rusztów żeliwnych lub stalowych (w zależności od czyszczonego modelu). Ruszta czyścimy po obu stronach szczotką ze stalowym włosiem, w przypadku rusztów dwustronnych polecamy użyć szerokiej szczotki kolbowej  #65641 której kształt pozwala w łatwy sposób wyczyścić krawędzie żeberek rusztu. Do wyjmowania elementów grilla z piekarnika używamy uchwytu wielofunkcyjnego #60745, który możemy użyć również jako skrobak do usuwania tłuszczu który przywarł do ścian piekarnika.
  2. Przystępujemy do wyczyszczenia górnej półki do grillowania, powleczona jest ona spiekiem ceramicznym więc nie należy używać do jej czyszczenia ostrych narzędzi. Najlepiej wyczyścić ją szczotką ze stalowym włosiem, a w przypadku trudnych do usunięcia zabrudzeń polecamy skorzystać ze środków do usuwania tłuszczu np. Clinex https://www.clinex.com.pl/produkty,81/clinex-grill
  3. Następnie czyścimy aromatyzery, większe zanieczyszczenia możemy w pierwszej kolejności zeskrobać, następnie wyczyścić szczotką. Należy zwrócić uwagę iż aromatyzery pokryte warstwą rdzy nalotowej mogą być trudne do usunięcia przy użycie szczotki, możemy zastosować środek do usuwania nalotów rdzy, np. Clinex https://www.clinex.com.pl/produkty,64/clinex-steel

W podobny sposób czyścimy separatory pomiędzy palnikami.

  1. Następny krok czyszczenie palników. Wyjmujemy górną listwę spinającą palniki, najlepiej skorzystać na tym etapie z instrukcji obsługi.

Po zdemontowaniu górnej listwy wyjmujemy palniki poprzez wyjęcie spinek mocujących lub odkręcenie śrub mocujących (grille z piekarnikiem z odlewu) wyjmujemy dolną część listwy spinającej oraz iskrowniki (przed wyjęciem należy je odpiąć od zapalarki pod panelem z pokrętłami lub listwy w szafce z butlą).

Przy czyszczeniu palników zwracamy uwagę aby dokładnie oczyścić porty ujścia gazu po obu stronach palnika jak również zwężki Venturiego (kanał dolotowy gazu do palnika) tu bardzo przydatny będzie zestaw narzędzi do czyszczenia palników #64310. Przy zdjętych palnikach warto też przyjrzeć się dyszom w regulatorze, mamy do nich ułatwiony dostęp po wyjęciu palników. Przy pomocy igły lub cienkiego drucika czyścimy wylot dyszy (zdarza się że w okresie jesień – wiosna poprzez wylot do regulatora dostają się drobne owady które blokują poprawny przepływ gazu). Gdy grill posiada palnik rożna na tym etapie możemy oczyścić również i ten palnik (nie zawsze będziemy mieć jednak możliwość całkowitego wyjęcia go z urządzenia ze względu na zamontowany w nim iskrownik z przewodem wytwarzającym iskrę). W miarę możliwości czyścimy porty ujścia gazu jak i zwężkę Venturiego.

  1. Kolejny etap to deflektory w dolnej części piekarnika tu podobna zasada jak w przypadku aromatyzerów.
  2. Wnętrze piekarnika odkurzamy lub czyścimy z wypalonych nieczystości szczotką. Ściany piekarnika możemy zeskrobać uchwytem wielofunkcyjnym #60745 lub drewnianym skrobakiem #65335. Do wyczyszczenia trudnodostępnych miejsc możemy użyć szerokiej szczotki #65641 lub szczoteczki z zestwu do czyszczenia palników. 
  3. Usuwamy nieczystości które pozostały w rynnie oraz tacce na tłuszcz. Najlepiej wysunąć ją z grilla i oczyścić nad koszem, np. ręcznikiem papierowym. Staramy się nie używać ostrych narzędzi aby nie uszkodzić warstwy farby proszkowej lub emalii (wyższe serie grilli), którą pokryte są te elementy. Tłuszcz w rynnie jak i w tacce powinien mieć jeszcze „luźną” konsystencję z procesu wypalania więc powinien dać się łatwo usunąć bez konieczności sięgania po ostre narzędzia. W trakcie użytkowania grilla w sezonie należy pamiętać aby regularnie czyścić rynnę oraz tackę na tłuszcz. Pozostawienie tłuszczu w tacce lub rynnie może doprowadzić do zabrudzenia wnętrza grilla oraz tarasu gdy w trakcie przemieszczania grilla tacka zsunie się z uchwytów podtrzymujących ją w szafce grilla. Należy również zwrócić uwagę aby nie wsuwać rynny z tacką do grilla tak aby tacka znajdowała się tuż nad butlą. W przypadku potrzeby wymiany butli i odłączenia reduktora będziemy mieć w tym miejscu mniej wolnej przestrzeni oraz ryzyko strącenia tacki i ubrudzenia butli i wnętrza grilla tłuszczami znajdującymi się w tacce. Rynnę należy wsuwać tak aby tacka znajdowała się po przeciwległej stronie względem butli z gazem.
  4. Przystępujemy do montażu poszczególnych elementów konserwując wszystkie stalowe elementy grilla olejem jadalnym o wysokiej temperaturze spalania np. olejem rzepakowym.

Dlaczego olej rzepakowy?

Zaczynamy od deflektorów oraz iskrowników (sprawdzamy izolację przewodów) możemy też podłączyć iskrowniki do zapalarki położyć na metalowej powierzchni i sprawdzić czy iskra przeskakuje we właściwym miejscu (pomiędzy główką iskrownika „metalowy pin” a metalowym podłożem) w przypadku iskry przeskakującej gdzieś po drodze pomiędzy przewodem a zapalarką należy wymienić wadliwy iskrownik. Zakładamy dolną listwę spinającą palniki. Przed założeniem palników sprawdzamy czy na portach wylotowych po obu stronach nie pojawiły się pęknięcia które spowodowały rozwarstwienie palnika (jeżeli tak, należy wymienić taki palnik na nowy). Jeżeli mamy trudność w określeniu modelu korzystamy z informacji dostępnych na tabliczce znamionowej która najczęściej znajduje się na panelu z tyłu grilla lub na stalowej podstawie. Części dostępne są pod linkiem:

Części do grilla

Korzystamy z dedykowanej instrukcji dla konkretnego modelu. Numer serii znajdziemy na etykiecie znamionowej grilla umieszczonej z tyłu.

Po zamontowaniu palników i górnej listwy sprawdzamy poprawność działania układu zapłonowego. Sprawdzamy czy iskra z układu zapalarki przeskakuje pomiędzy główką iskrownika a listwą (iskra powinna być widoczna w okienku listwy, w przypadku braku iskry na którymś z iskrowników należy dokonać regulacji poprzez podgięcie załamania listwy tuż nad iskrownikiem (regulujemy dystans pomiędzy pinem zapalarki a listwą aby umożliwić swobodny przeskok dla iskry, dystans ten nie powinien być większy niż 4-6 mm).

Przy wkładaniu separatorów w modelach (Signet oraz Sovereign) zwracamy uwagę aby separatory spinały nam dwie przeciwległe ściany piekarnika (okienka spinające na końcach separatorów, słupki w odlewie piekarnika) jak również znajdowały się w specjalnie wyprofilowanych w odlewie piekarnika prowadnicach. Jesteśmy gotowi aby sprawdzić poprawność uruchomienia grilla jak również wysokość płomienia na palnikach. Wkładamy aromatyzery oraz ruszty (zwracamy uwagę aby ruszty oraz aromatyzery pokryć warstwą oleju po obu stronach.

  1. W przypadku grilli ze stali szlachetnej należy dbać również o elementy zewnętrzne urządzenia dokonując konserwacji stali przed degradującym działaniem kwaśnego deszczu (zwłaszcza w regionach mocno uprzemysłowionych). Do konserwacji używamy środka który zabezpieczy stal przed wodą opadową i zabrudzeniami podczas grillowania (np. zacieki z marynat) np. marki Wurth
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.