Czas na grill ze znajomymi i rodziną

Polacy znajdują się w światowej czołówce, jeśli chodzi o upodobanie do grillowania. Tak bardzo zakochaliśmy się w amerykańskim zwyczaju barbecue, że od kiedy tylko zazielenieje trawa, a ciepłe dni zachęcają do przebywania za zewnątrz, wyciągamy nasze grille gazowe oraz grille węglowe i rozpoczynamy sezon. Sezon na grillowanie trwa od maja do września i cieszymy się wówczas szczególną atmosferą, jaka towarzyszy okazji do spotkania, jaką niewątpliwie jest grill ze znajomymi lub rodziną.

W przydomowy ogródku, balkonowym tarasie, miasteczku studenckim, parku miejskim, polanie czy nad rzeką – w sezonie grillowym w Polsce, zewsząd czuć aromat skwierczącego mięsa i przyrumienionych na grillu warzyw.
Skąd ta polska fascynacja grillowaniem i dlaczego aż 70% Polaków regularnie korzysta z tej formy spędzania czasu i bierze udział lub organizuje grill ze znajomymiGrill dla znajomych to zaproszenie do porzucenia sztywnego uniformu i zachowań przypisanych do innego typu spotkań. Tu nie obowiązuje ani dress code, ani konkretny savoir-vivre. Grill to nonszalanckie, niezobowiązujące spotkanie, podczas którego czujemy się zupełnie swobodnie. Widać to w strojach jakie wybieramy: powiewne sukienki, lekkie tkaniny, wygodne spodnie i koszulki – domowo, relaksująco. To samo z zachowaniem przy grillu: uczestnicy mogą leżeć na kocach, rozłożyć się na poduchach i leżakach. Dzieci chętnie grają w piłkę lub inne gry, a dorośli z ochotą im towarzyszą. Każdy grill to takie małe święto, które gromadzi rodzinę i przyjaciół. Nasi przodkowie gromadzili się w kręgu przy ognisku, by porozmawiać, wysłuchać opowieści. Dziś to właśnie grill staje się odpowiednikiem mitycznego ogniska.

Kiełbasa, kaszanka, karkówka...a może pizza?

Sezon grillowy widać również w polskich sklepach, które odnotowują wówczas nawet 30% skok w sprzedaży produktów mięsnych przeznaczonych na grilla. Przyczyny szukać trzeba oczywiście w tym, że jest to najpopularniejszy składnik grillowej uczty. Wybór jest jednak znacznie bogatszy, co daje pole do popisu, także dla wegetarian. Hitem letniego przyjęcia może być pizza z grilla. Gdy mamy wyrośnięte ciasto, gotowy sos pomidorowy i kilka ulubionych składników, ten włoski klasyk zrobi się niemal sam. Smakiem będzie przypominał pizzę, jaką zjemy w Neapolu. Sekretem są wysoka temperatura grilla gazowego Broil King®, który może osiągnąć temperaturę dochodzącą do 370 stopni i kamień do pieczenia pizzy Broil King®. Pizza upiecze się w zawrotnym tempie, a ciasto pozostanie chrupiące, po prostu idealne.

Zobacz przepis na focaccię

Grill gazowy to więcej czasu na rozmowy ze znajomymi i rodziną

Tradycyjny grill na węgiel drzewny i brykiet łączy się z tym, że ktoś musi przy nim ciągle czuwać, pilnować ognia, dosypywać węgla, a od czasu do czasu gasić płomienie. Zapach węgla zostaje na ubraniach i skórze jeszcze długo po zakończeniu spotkania. Do tego wystarczy lekki podmuch wiatru, by chmura dymu przeganiała gillowiczów to w jedną, to w drugą stronę. Inaczej rzecz ma się w przypadku grilla gazowego. Dzięki niemu, głowa rodziny organizując grill dla rodziny lub znajomych może w końcu poświęcić czas rozmowie, zamiast stać na straży mięsa, by się nie przypaliło.

Czysty i szybki

W grillu gazowym Broil King® źródłem temperatury są palniki gazowe Dual-Tube™, a im jest ich więcej, tym lepiej dla grillowanego jedzenia. Mięso rumieni się szybciej i równomiernie, pozostając w środku niezwykle soczyste. Uwielbiany i niezastąpiony smak grillowanego mięsa zapewnia w przypadku grilla gazowego Broil King® rozgrzany aromatyzer Flav-R-Wave™, z którego odparowywują spływające z grillowanych potraw soki i tłuszcze. Zostaje więc smak i aromat, za to pozbywamy się nieprzyjemnego dymu, który podrażnia oczy i wpływa szkodliwie na potrawy. Generalnie im mniej dymu, tym zdrowiej. W grillu gazowym Broil King® pozbywamy się tego problemu.

Zobacz nasze grille gazowe

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.