PGT - AROMATYZERY FLAV-R-WAVE™ [ FALE SMAKU NA GRILLU GAZOWYM] ROZDZIAŁ III

Aromatyzery Flav-R-Wave™ są najważniejszym elementem grilla gazowego z perspektywy smaku, a przecież to właśnie ze względu na wyśmienity smak i aromat sięgamy po potrawy z grilla.

Ich nazwa pochodzi od angielskich słów flavour i wave, oznaczających kolejno smak (flavor) oraz fale (wave). Tłumacząc potocznie, możemy powiedzieć, że są to fale smaku. 

JAK POWSTAJE SMAK NA GRILLU? 

W celu zrozumienia pełnego znaczenia tych słów, konieczne jest wytłumaczenie skąd pochodzi smak i aromat grillowanych potraw oraz obalenie mitu o zależności smaku potraw a rodzajem zasilania grilla (gaz, węgiel, prąd). Smak potraw z grilla ogrodowego NIE zależy od rodzaju zasilania grilla, a już na pewno nie pochodzi z węgla lub brykietu.

Rozżarzony węgiel w grillu gazowym.

Aromat grillowanych dań jest efektem skapujących z rozgrzanego mięsa soków i tłuszczy oraz marynat i przypraw. Trafiają one na rozgrzaną powierzchnię, by następnie odparować z charakterystycznym, znanym każdemu dźwiękiem tssss…To właśnie odparowujące w postaci dymu soki, tłuszcze i marynaty nadają potrawom smak i aromat, który utożsamiamy z grillem. Zawierają one bogate w smak oleje, cukry i proteiny, które poprzez odparowanie wracają do mięsa lub warzyw. Na autentycznym zdjęciu poniżej widać ten proces zachodzący na węglu. 

Sekwencyjne odparowanie kropli mieszaniny soków i tłuszczy na rozżarzonym węglu.

W prawidłowo rozpalonym grillu węglowym, funkcję powierzchni odparowującej spełniają rozżarzone węgle lub brykiety, które żarząc się nie uwalniają aromatu. Odpowiednio rozrzażony węgiel powinien tworzyć jednolitą pomarańczową powierzchnie, najlepiej bez dymu. Warto zwrócić uwagę, że zimny węgiel może uwalniać gorzki aromat.

Podsumowując, smak jest efektem odparowanych soków, tłuszczy, marynat i przypraw wyciekających z grillowanych potraw. Z tego względu ważne jest, aby wybierać wysokiej jakości mięsa, warzywa, przyprawy i marynaty. Sam, nawet wysokiej jakości węgiel czy brykiet, uwalnia znikome ilości woni, które nie przyczyniają się do wytwarzania smaku. 

JAK POWSTAJE SMAK NA GRILLU GAZOWYM?

Odparowanie kropli mieszaniny soków i tłuszczy na rozgrzanym aromatyzerze Flav-R-Wave™.

Zastosowany w grillach gazowych Broil King system aromatyzerów Flav-R-Wave™ służy za rozgrzaną powierzchnię, która odparowuje skapujące krople bogate w smak. Podobnie jak ma to miejsce w grillach węglowych.

Pokrycie dna aromatyzerami Flav-R-Wave™ w grillu gazowym Broil King.

Użyte w ogrodowych grillach Broil King aromatyzery pokrywają całe dno piekarnika. Nie bez przyczyny w grillach z serii Baron 300 jest to aż 86% powierzchni całego dna. Duża rozgrzana powierzchnia aromatyzerów lepiej odparuje soki, marynaty i przyprawy, co zarazem spowoduje, że Twoje potrawy będą posiadały maksymalną ilość smaku. Aromatyzery w grillach Broil King zajmują najbardziej optymalną część powierzchni piekarnika, gwarantując niesamowity smak grillowanych potraw. Kluczowe jest, aby aromatyzery w grillu pokrywały jak największą część, jednak nie może to być 100%, ponieważ grill stałby się patelnią, a ciepło z palników nie miałoby możliwości unoszenia się. Z kolei mniejsza powierzchnia spowodowałaby utracenie części smaku. 

Rozgrzane przy pomocy mocnych palników, takich jak palniki Dual-Tube™, aromatyzery przy odpowiednio wysokiej temperaturze emitują częstotliwość fal podczerwonych. Jest to szczególnie istotne w procesie przyrządzania steków.

Kąt nachylenia fali w aromatyzerze Flav-R-Wave™.

Aromatyzer ma kształt, który zapewni potrawom maksimum niepowtarzalnego aromatu grilla. Aromatyzery Flav-R-Wave™ są pofalowane z dwóch powodów.  Po pierwsze, daje to większą powierzchnię odparowywania, czyli więcej smaku. Podobnie jak powierzchnia mózgu. Po drugie, każda z fal aromatyzerów posiada kąt nachylenia 32°. Jest to optymalny kąt zapewniający skapującej kropli wystarczająco dużo czasu, aby odparować, ale nie na tyle dużo, aby spłonąć. Zwiększenie kąta spowodowałoby, że odpowiedzialne za smak soki i tłuszcze uciekłyby do miski na tłuszcz umieszczonej pod piekarnikiem grilla. Natomiast mniejszy kąt powodowałby powstawanie nadmiernych płomieni, a w rezultacie przypalanie się potraw.

Budowa piekarnika optymalizująca natychmiastowe odparowanie soków, tłuszczy i marynat.

Ważne jest, aby aromatyzery znajdowały się w odpowiedniej odległości od rusztu. W odróżnieniu od innych producentów, nie oszczędzamy na produkcji głębokich piekarników, które w rezultacie mogłyby znajdować się zbyt blisko palników, powodując przypalanie się potraw. 

Aromatyzery Flav-R-Wave™, poza podstawowym zadaniem dostarczenia potrawom smaku, spełniają jeszcze cztery funkcje:

  1. Utrzymują wilgotne i ciepłe powietrze nisko wewnątrz piekarnika grilla, dzięki czemu potrawy nie są wysuszone i pozostają soczyste. 
  2. Ograniczają straty ciepła wewnątrz grilla podczas otwierania pokrywy, zapobiegając „efektowi komina” czyli wyssaniu ciepłego powietrza, które się unosi. 
  3. Równomiernie rozprowadzają temperaturę na całej powierzchni rusztu. 
  4. Zabezpieczają palniki przed kwasami z potraw, które powodują korozję. 

Aromatyzery wykonane są z wytrzymałej na duże amplitudy temperatur oraz kwasy stali szlachetnej. Natomiast tak jak klocki hamulcowe lub wycieraczki w samochodzie ulegają zużyciu i wymagają wymiany.

 

Jak aromatyzery utrzymują wilgoć?

Aromatyzery utrzymują wilgoć poprzez stałe utrzymanie gorącego powietrza wewnątrz grilla, nisko w piekarniku. Bez aromatyzerów lub z aromatyzerami które są wąskie gorące powietrze ucieka wraz z otworzeniem pokrywy. Zimne powietrze jest suche, gorące jest wilgotne.

W temperaturze 100 stopni C ciśnienie pary nasyconej wynosi dokładnie tyle, ile ciśnienie atmosferyczne, czyli w przybliżeniu 100 kiloPascali (czy tysiąc hektopascali). Przy 20°C wynosi tylko 24 hektopascale, a w 0°C już tylko 6 hektopacali. Lub tłumacząc inaczej. W temperaturze 30°C, powietrze jest w stanie utrzymać 31 gramów pary wodnej na metr sześcienny powietrza. W temperaturze 0°C, ta wartość spada do 5 gramów na 1 m3, a w temperaturze -30°C to zaledwie 0,5 grama pary wodnej na 1 m3. Dlatego wysychają nam usta w zimie. Z tego względu aromatyzery pomimo rozgrzania do czerwoności utrzymują wilgoć.

 

Wykres Carrier'a (zgodnie z PN EN ISO 13788), określany również mianem krzywej nasycenia, przedstawia stosunek pomiędzy możliwą do przyjęcia ilością pary wodnej, wilgotnością względną i temperaturą powietrza.


PGT - Performance grilling technology czyli wydajny system grillowania stowrzony przez Broil King to pięć kluczowych rozwiązań technologicznych które wpływają na wydajność grillowania oraz smak uzyskany na grillu. Dowiedz się więcej o każdym z nich:

 

Rozdział I


Rozdział II


Rozdział III


Rozdział IV


Rozdział V

 
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.