Focaccia grillowana na kamieniu - przepis

Dziś na grillu gazowym upieczemy włoski chlebek. Focaccie najczęściej podajemy jako przystawkę w parze z dobrą oliwą z oliwek. Wystarczy urwać kawałek pieczywa zamoczyć w oliwie i już! Grillowana na kamieniu jest pysznie pulchna z chrupiącą skórką. Nasza propozycja to połączenie pomidorków z rozmarynem i grubo mieloną solą.

Focaccia może stanowić samodzielny posiłek, idealnie sprawdzi się na spotkanie we dwoje. Podana jako dodatek do innych dań zastąpi inne pieczywo, szczególnie polecamy do sałatek.

Czas przygotowania: 30 minut + 1,5 godziny wyrastania ciasta

Czas pieczenia: 12-15 minut

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

2 szklanki mąki + do podsypania

15 g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy + do posmarowania rąk

1 łyżeczka soli

 

dodatkowo:

oliwa

małe pomidorki - np. koktajlowe, śliwkowe

listki świeżego rozmarynu

grubo mielona sól

 

Zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże rozetrzyj z cukrem dodaj ¼ szklanki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do zaczynu dodaj pozostałą ciepłą wodę, mąkę, sól oraz jedną łyżkę oliwy. Wymieszaj tak żeby składniki się wstępnie połączyły, możesz użyć do tego łyżki. Następnie dodaj pozostałą oliwę, posmaruj nią również ręce będzie Ci łatwiej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto powinno być jednolite, elastyczne i trochę klejące ale nie dosypuj mąki bo zrobi się twarde. Gotowe ciasto, przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, wyrób przez chwilę i uformuj okrągły placek.

Łopatę do pizzy obficie posyp mąką - to bardzo ważne ! w przeciwnym wypadku ciasto przyklei się do łopaty i nie zsunie się na kamień. Przełóż ciasto i powciskaj w nie przekrojone na połówki pomidorki (skórką do dołu). Przykryj i odstaw do ponownego napuszenia na 30 minut.

Kamień wstam do grilla i rozgrzej go, ustawiając wszystkie palniki w pozycji średnio-wysokiej. Gdy grill uzyska temperaturę 250 stopni, środkowe palniki zmniejsz do pozycji niskiej.

Rozgrzany kamień oprósz mąką, delikatnie zsuń ciasto z łopaty. Placami zrób w cieście wgłębienia i polej je obficie oliwą. Posyp listkami rozmarynu i oprósz solą.

Piecz 15 minut, następnie przy pomocy łopaty ściągnij z kamienia. Podawaj z dobrą oliwą

Smacznego !

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.