Ile gazu zużywa grill i jaki jest koszt grillowania na gazie?

Określenie dokładnego spalania gazu przez grilla jest bardzo trudne, a wręcz niemożliwe. Wynika to z faktu, że za każdym razem grillujemy inne potrawy, w innej temperaturze, wykorzystując różną ilość palników, a dodatkowo zmieniają się również warunki zewnętrzne, jak temperatura powietrza oraz wiatr. Wszystkie wymienione czynniki wpływają na ustawianie pokręteł, a w rezultacie na zużycie gazu. 

Przyjmując pewne założenia możemy określić w przybliżeniu na ile razy wystarczy nam butla z gazem oraz jaki jest średni koszt gazu w trakcie jednego grillowania, w zależności od tego jaki model grilla gazowego Broil King posiadamy. 

Rekomendujemy posiadanie zawsze dwóch butli z gazem. W ten spoób gdy jedna się skończy,  zawsze mamy pod ręką drugą na wymianę. Dzieki temu nie musimy powstrzymywać się przed grillowaniem, gdy w natłoku spraw zapomnimy wymienić butli w efekcje zabraknie nam  gazu. 

Dla ułatwienia obliczeń przyjmiemy, że w trakcie grillowania nie korzystamy z palnika rożna oraz kuchanki bocznej. Koszt użycia tych funkcji jest ujęty w tabeli. Każdy grill Broil King ma podaną moc palników głównych. Na tej podstawie jesteśmy w stanie policzyć wydatek gazu na 1 godzinę grillowania w gramach (1 kW to 72,7 g/h), przy bardzo ważnym założeniu, że grillujemy z pokrętłami ustawionymi na maxa - w pozycji gdzie zużycie gazu jest maksymalne. Grille Broil King posiadają nadmiar mocy, aby jeżeli sytaucja tego wymaga, były w stanie podołać potrawom wymagającym wysokiej temperatury (np. pizza bądź steki przygotowywane w sear-zone) bądź trudnym warunkom atmosferycznym (np. grillowanie w zimie w temperaturze -20 stopni Celciusza). Ponad to grille Broil King posiadają wyjątkową konstrukcję która doskonale utrzymuje ciepło, z tego względu oraz bazując na własnym doświadczeniu przyjmiemy, że pokrętła ustawione są w połowie, aby uzyskać temperaturę, w której grillujemy większość potrw w normalnych warunkach (letni, bezwietrzny dzień). Jeżeli masz wątpliwości jak ustawić pokrętła do grillowania przeczytasz o tym tutaj

Ze stworzonej tabeli wynika, że posiadając grilla gazowego z serii Monarch możemy na nim grillować przez 34 godziny na jednej 11 kg butli z gazem. Przy czym koszt jednego grillowania to zaledwie 1,40 zł (przyjeliśmy koszt zakupu butli z gazem, w wysokości 48 zł, cena  z dnia 17 sierpnia 2017).

 

Butla z gazem w grillach gazowych Broil King wystarcza średnio na 37 godzin grillowania, a średni koszt godzinnego grillowania to 1,60 zł.

 

Ustawienie pokręteł 

50%

 

 

 

Cena butli 

48,00 zł

 

 

 

Pojemność butli

11 000 gram

 

 

 

Nazwa grilla

Moc palników głównych w kW

Ilość zużytego gazu w gramach przez palniki główne w trakcie normalnego grillowania w ciągu 1 godziny

Możliwa ilość godzin grillowania na jednej 11 kg butli z gazem

Koszt gazu na 1 godzinę grillowania

Porta-Chef

5,25

191

58 h

0,83 zł

Gem 320

6,9

251

44 h

1,09 zł

Royal seria 300

8,8

320

34 h

1,40 zł

Cart seria 300

8,8

320

34 h

1,40 zł

Cart seria 400

11,4

414

27 h

1,81 zł

Crown seria 300

8,8

320

34 h

1,40 zł

Crown seria 400

11,4

414

27 h

1,81 zł

Monarch seria 300

8,8

320

34 h

1,40 zł

Signet

11,4

414

27 h

1,81 zł

Sovereign 90

12,0

436

25 h

1,90 zł

Baron seria 300

8,8

320

34 h

1,40 zł

Baron seria 400

11,4

414

27 h

1,81 zł

Baron seria 500

13,2

480

23 h

2,09 zł

Regal S490 Pro

13,2

480

23 h

2,09 zł

Regal S590 Pro

16,0

582

19 h

2,54 zł

Imperial XL

17,6

640

17 h

2,79 zł

Kuchenka boczna

2,7

98

112 h

0,43 zł

Palnik rożna 

4,4

160

69 h

0,70 zł

 

Jeżeli chcesz zmienić koszt zakupu butli, ustawienie pokręteł oraz wielkość butli zachęcamy do pobrania pliku i zmianę wymienionych wartości.

 

Plik w wersji .xls Plik w wersji .pages (Mac)

 

Warto zwrócić uwagę na powody dlaczego grillowanie na grillach Broil King jest tak tanie i co powoduje, że grille Broil King są tak wydajne. Tajemnica tkwi w wyjątkowej konstrukcji grilla oraz jakości wykorzystanych materiałów, co jednocześnie tłumaczy cenę grilli Broil King. 

WAGA

Wszystkie elementy systemu grillowania w grillach Broil King są ciężkie zaczynając od piekarnika po ruszty. Jest to ważne, ponieważ rozgrzane ciężkie ruszty fantastycznie utrzymują temperaturę i nie wymagają ciągłego nagrzewania przez palniki, co podnosi zużycie gazu. Przykładowo jeden ruszt w grillu ogorowdym Monarch waży 3,5 kg. Tak wysoka waga powoduje, że ruszt pozostaje gorący nawet po otwarciu pokrywy czy po zgaszeniu palników. Ruszty żeliwne w grillach Broil King cechują się największą wagą na rynku. 

PALNIKI I ZAWORY a moc 

Dla niektórych zaskakujące może być, że moc palników lub popularnie mówiąc grilla, nie jest kluczowa. Ponieważ grille gazowe Broil King są fantastycznie izolowane, posiadają zamknięte dno piekarnika oraz ciężkie elementy systemu grillowania, po rozgrzaniu nie wymagają dużej mocy palników aby utrzymać wysoką temperaturę. Działają jak termos i w dlaszym ciągu posiadają mocne palniki, z tego względu mówimy że mają nadmiar mocy. Precyzyjne zawory Linear-Flow pozwalają grillującemu precyzyjne ustawić pokrętła oraz temperaturę, co powoduje, że zurzycie gazu jest niskie. Dodatkowo palniki z technologią Dual-Tube posiadające 2 rzędy płomieni, równomiernie rozprowadzją temperaturę na całej długości oraz szerokości grilla. Powoduje to, że jeżeli checemy podnieść temperaturę, możemy to zrobić szybko oraz wybiórczo. Oznacza to, że możemy podnieść temperaturę tylko w jednej sekcji grilla, dzięki mnogości palników oraz dedykowanym pokrętłom do każdego z nich. 

IZOLACJA PIEKARNIKA

Piekarnki w grillach ogrodowych Broil King wykonane są w całości z odlewu aluminium lub z połączenia odlewu aluminium z elementami wykonanymi z dwóch ścian stali z pustką powietrzną izolującą grilla. Takie rozwiązania są drogie w wykonaniu, ale tworzą efekt termosu - w szybki i efektywny sposób możemy uzyskać  wysoką temperaturę i jednocześnie ograniczyć straty ciepła. Ma to również wpływ na to, że grill zużywa mało gazu i butla wystarcza na wiele godzin grillowania. Każdy z piekarników Broil King posiada zamknięte dno piekarnika. W ten sposób nie powstaje efekt tak zwanego komina. Jest to sytuacja, gdzie otwierając pokrywę, gorące powietrze unosi się do góry, a w to miejsce zimne podmuchy zostają zassane od dołu przez duże otwory w dnie. Taka sytuacja nie występuje w grillach Broil King. 

PRZEMYŚLANY DESIGN

Pomimo, że grille Broil King produkowane są w USA i Kanadzie, zostały dostosowane do potrzeb Polskiego rynku i mieszczą duże, 11 kg butle gazem. Wykorzystując tak dużą butlę, która mieści się w szafce pod każdym grillem Broil King, możemy grillować dłużej oraz taniej na jednej butli. Taniej, ponieważ patrząc na koszt zakupu 1kg gazu w małej 8kg i dużej butli 11 kg, w przypadku polecanej 11 kg butli jest on dużo tańszy. 

WYBRÓR GAZU

Chcąc wykorzystywać jak najdłużej jedną butlę z gazem, zalecamy użycie czystego gazu Propan. Jest on bardziej kaloryczny od mieszanki Propan-Butan, dzięki czemu do uzyskania tej samej temperatury zużyjemy mniej gazu.

 

Z tego względu grille innych marek mające taką samą moc palników, będą zużywały więcej gazu podczas identycznego grillowania. 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
NEWSLETTER
Dołącz do naszego newslettera w celu otrzymania nowości dotyczących naszych promocji