Wielkość grilla gazowego - jak wybrać odpowiedni rozmiar dopasowany do potrzeb?

Grill gazowy Broil King to wybór, który posłuży Ci na lata grillowania. Dlatego ważne jest, aby był to przemyślany, w pełni świadomy zakup. Oprócz wszlekich technicznych aspektów, na które należy zwrócić uwagę przy doborze urządzenia, nie można zapominać o niezwykle istotnym czynniku jakim jest wielkość. Bo przecież wszyscy dobrze wiemy, że wielkość ma znaczenie.

Grill gazowy, oprócz dostarczenia niezwykłego smaku i armatu przygotowanych przez Ciebie potraw ma za zadanie również sprawiać, aby każda chwilla poświęcona grillowaniu przynosiła przyjemność i odprężenie. Nie będzie to możliwe, jeśli w wyniku kupienia zbyt dużego grilla na swój taras, za każdym razem będziesz frustrował się z powodu braku wystarczającej przestrzeni bądź też gdy nie będziesz w stanie podać w tym samym czasie ciepłego obiadu bo miejsca na ruszcie było za mało aby synchronizować dania i podać je w jednym czasie. Broil King to nie tylko wysoka jakość i niesamowita prezcyja, ale również komfort i wygoda, dlatego w tym artykule pomożemy Ci wybrać wielkość grilla dopasowanego do Twoich potrzeb.

Jak dużo miejsca mam dla swojego grilla?

Jedzeniem na grillu musisz zarządzać, dlatego upewnij się, że będziesz miał na to wstarczająco dużo przestrzeni, zarównej tej na ruszcie, jak i przy grillu. Dla osób posiadających ogród lub patio problem z ilością miejsca nie istnieje. Mogą one w pełni korzystać z możliwości nawet największych z grilli. 

Co jednak gdy chcemy posiadać grilla gazowego a dysponujemy tylko niewielkim balkonem bądź tarasem? W przypadku naprawdę małych powierzchni zmierz wymiary i upewnij się, że grill się zmieści.  Warto również zwrócić uwagę na modele Broil King, które posiadają składane póki boczne. Są to między innymi grille serii Monarch™, Baron™ oraz Signet™. Opuszczenie obu, bądź w razie potrzeby jednego z blatów bocznych pozwala zaoszczędzić wiele miejsca.

Co chcesz grillować?

To drugie, niezbędne pytanie przy wyborze odpowiedniej wielkości grilla. Świadomość Polaków na temat grillowania zmienia się z roku na rok i przestaje być ogarniczona do kiełbasek czy karkówki. Grill gazowy daje nam o wiele więcej możliwości! Przygotowanie obiadu dla rodziny, w całości na grillu, staje się normą. Coraz częściej sięgamy po warzywa, eksperymentujemy z deserami w postaci grillowanych owoców. Musisz wiedzieć, że te produkty zazwyczaj zajmują o wiele więcej miejsca niż samo mięso. Dokładając jeszcze skrobię w postaci pieczonego ziemniaka bądź batata zdecydowanie musimy myśleć o czymś większym niż Baron z serii 300 czy Monarch.

Mówiąc, grill gazowy może więcej, mieliśmy na myśli naprawdę WIĘCEJ. Pizza, pieczone udka, kurczak z rożna, potrawy smażone na płycie żeliwnej to tylko namiastka nowo otwartych przed Tobą dróg. Nie zamykaj jednak drzwi zbyt wcześnie wybierając nieodpowiedniego, zbyt małego grilla. Wielkość kamienia do pizzy z łopatą automatycznie wyklucza grille typu Monarch czy Singent. Chcąc oprócz pizzy ugrillować jednocześnie coś jeszcze, eliminujesz grille rozmiaru Barona 340. Najprostszym sposobem, aby sprawdzić czy grill jest dopasowany do Twoich kulinarych aspiracji jest włożenie akcesoriów, z których chciałbyś korzystać bądź kupić w nabliższym czasie, do grilla. Dowiesz się wtedy, jak dużo miejsca pozostaje na ruszcie do tradycyjnego grillowania i czy spełnia to Twoje wymagania.  Przykładowo, płyta żeliwna, dedykowana do większych grilli, w grillach modelu Baron, będzie zajmować dwie kratki rusztu. W przypadku Barona z serii 300, akcesorium potrzbuje więc aż 2/3 miesjca dostępnego w tym urządzeniu. Optymalnym rozwiązaniem są grille serii Monarch, Signet oraz Baron z serii 400, gdzie żeliwna płyta zajmuje połowę powierzchni dostępnej do grillowania. 

Broil King zawsze wychodzi naprzeciw Twoim potrzebom. Z tego względu stworzyliśmy unikatową serię akcesoriów, dedykowanych poszczególnym seriom grilli Imperial™, Regal™, Baron™, Crown™ i Crown™ Classic. Akcesoria, opracowane z myślą optymalizacji przestrzeni do grillowania, wykorzystują powierzchnie tylko jednej kratki rusztu. Aby dowiedzieć więcej, kliknij tutaj.

Myśląc o kurczaku z rożna, pamietaj, że nie wszystkie grille posiadają rożno. Nie znajdziesz go w mniejszych grillach typu Baron™ serii 300, Gem™ czy Royal™.

Dla ilu osób chcesz grillować?

Prosta i jednoznaczna odpowiedź na to pytanie nie istnieje a pytanie, w koncepcji wyboru odpowiedniej wielkości grilla, samo w sobie nie ma większego sensu. Jednak z połączeniem z poprzednimi zagadnienieniami, tworzy się formuła pozwalająca wyciągnąć wnioski i w efekcie podjąć najbardziej optymalną dla Ciebie decyzję. Ile mam miejsca dla swojego grilla, co chcemy jeść i dla ilu osób to ugrillować?

Dla uproszczenia podzielimy grille na trzy kategorie według rozmiaru: grille małe, średniej wielkości oraz duże.

Do grilli małych zaliczamy urządzenia z serii Gem™, Royal™ i Monarch™. Świetnie sprawdzają się przy grillowaniu dla maksymalnie 4 osób. Czy to oznacza, że nie jesteśmy w stanie obsłużyć nimi większych przyjęć? Oczywiście, że nie, jednak znacznie obniży to komfort i wygodę grillowania, będzie wymagało większego skupienia i lepszej organizacji oraz musimy liczyć się z tym, że nie wszsycy goście dostaną posiłek w tym samym czasie. 

Grille średniej wielkości to serie Signet™, Barony z serii 400, Sovereign™ 90, Regal™ S490 Pro i Imperial™. Przeznaczone do grillowania dla 2 do 8 osób. Gwarantują wygodę i komfort nie tylko podczas przygotowywania weekendowego obiadu, ale także obsługiwania wszelkich imprez rodzinnych oraz spotkań towarzyskich. Duży ruszt zapewnia miejsce zarówno dla różnych akcesoriów, jak i przestrzeń do tradycyjnego grillowania.

Wśród największych grilli Broil King wymieniamy Imperial™ XL S i Black, Imperial™ 590, Regal™ S590 Pro, Sovereign XL 420, Baron™ 590. To urządzenia, dzięki którym bez problemu przygotujesz jedzenie nawet dla 12 osób jednocześnie. Nie oznacza to, że grillując na tak dużym grillu dla 2 czy 4 osób tylko niepotrzebnie tracimy moc. Grille Broil King wyposażone są w dedykowane pokrętła dla każdego z palników. Tym sposobem to Ty decydujesz z jakiej części rusztu chcesz korzystać. 

Pamiętaj, że nawet największy ruszt można zatłoczyć, obniżając tym samym komfort grillowania. Zbyt duża ilość jedzenia na grillu oznacza trudności z przekręceniem i obracaniem potraw. Potrzebujesz przestrzeni aby odpowiednio zarządzać swoim jedzeniem. Przed dokonaniem ostatecznego wyboru zrób w głowie prostą i szybką wizualicja. Jest sobota, piękna pogoda, organizujesz małą impreze dla 4 osób. Chcesz przygotować steki. Czy na ruszcie zmieszczą się 4 kawałki mięsa plus brytfanna z warzywami, które chcesz do nich podać?

Odpowiadając na te trzy pytania wiesz już czego szukać. Nie zapomniajmy jednak o detalach, gdyż to one robią różnice. 

Wielkość rusztów

Wybrałeś już swoją serię grilli dopasowaną idealnie do Twoich potrzeb, jednak ku Twojemu zaskoczeniu w serii znajduje się kilka dodatkowych modeli. Czym one się różnią? Jedną z różnic jest właśnie między innymi wielkość rusztów. W przypadku serii Baron™ czy imperial™, urządzenia są zróznicowane tylko i wyłącznie pod względem powierzchni grillowania, a w konsekwencji, posiadają inną ilość palników i aromatyzerów. Przyjrzyjmy się bliżej serii Baron. Składa się on z trzech modeli:

Baron™ seria 500, model 590

Baron™ seria 400, modele S490, 490, 440 i 420 

Baron™ seria 300, modele 340 i 320 

Najmniejszy, Baron z serii 300 posiada trzy, dwustronne, żeliwne ruszty. Podąrzając wcześniejszym tokiem myślenia, oznacza to również, że pod rusztami kryją się trzy aromatyzery Flav-R-Wave™ a pod nimi znajdziemy trzy palniki Dual-Tube™.

Nieco większy, Baron z serii 400, powiększa przestrzeń do grillowania o dodatkową kratkę rusztu. Analogicznie więc, posiada o jeden więcej aromatyzer Flav-R-Wave™ oraz dodatkowy palnik Dual-Tube™.

Podobną sytuację obserwujemy u największego z Baronów, Barona z serii 500, który posiada jedną kartkę więcej niż Baron z serii 400 oraz dwie kratki rusztu więcej w porównaniu do Barona z serii 300.

Górna półka

Wraz z wielkością grilla zmienia się również wielkość górnej póki rusztu, zamocowanej w pokrywie bądź na ściankach bocznych grilla. 

Większe górne półki posiadają urządzenia z serii Sovereign™, Signet™, Royal™, Gem™ i Porta-Chef™.  Ale do czego służy ten dodatkowy ruszt i w jaki sposób z niego skorzystać? Górna półka służy przede wszystkim do grillowania delikatnych potraw, które chcemy tylko lekko podgrzać, np. bułki do burgerów czy grzanki z serem. Pozwala ona na stosowanie tzw. metody pośredniej grillowania, nie dociera tam bezpośredni płomień z palnika. Pośrednio ugrillujemy kiełbaski, które położone na ruszcie żeliwnym mogą zbytnio przypiec się z zewnątrz, w wewnątrz będąc nadal zimne. Dodatkowy ruszt to idealne miejsce na gotowe potrawy, które muszą jeszcze poczekać z podaniem a chcemy by były ciepłe. 

Piekarnik

Piekarnik jest istotnym elementem grilla, a jego wielkość, tak samo jak w przypadku samego grilla, ma znaczenie. Im wyższy piekarnik tym lepsza cyrkulacja ciepła wewnątrz grilla co przyśpiesza zdecydowanie proces grillowania. Trzeba też wspomnieć, że wysoki piekarnik daje możlwiość grillowania kaczki bądź kurczaka w pozycji pionowej na dedykowanym do tego stojaku.

Wysoki piekarnik jest ważny, ale wiadomo, co dwa piekarniki to nie jeden, a im więcej tym jeszcze więcej możliwości. Jedynym z grilli Broil King posiadającym dwa piekarniki jest Imperial™ XL. Jakie dodatkowe funkcje uzyskamy posiadając dwa piekarniki? 

Najważniejsza, temperatura. Mając do dyspozycji dwa piekarniki jesteśmy w stanie grillować w dwóch skrajnych tempereaturach jednocześnie. Podczas gdy w rozgrzanym urządzeniu grillujemy pizze czy steki, w drugim, mniejszym piekarniku możemy przygotowywać warzywa bądź kurczaka, do czego wskazana jest niższa temperatura. 

Dwa piekarniki to więcej miejsca, większa swoboda czyli większy komfort i elastyczność. Grillując romantyczną kolację dla dwojga wykorzystamy tylko mały piekarnik, za to gdy rodzina wpadnie na obiad korzystamy z większego. Bez przeszkód obsłużymy także większą imprezę wykorzystując całego grilla.

Oddzielenie jedzenia dla osób posiadających alergie bądź spożywających dania koszerne, nie stanowi problemu jeśli posiadasz dwa piekarniki. Nie ryzykujesz, że potrawy będą miały ze sobą jakąkolwiek styczność. 

Ilość palników

Większy grill, posiadający co najmniej trzy palniki, otwiera przed Tobą nową technikę grillowania, jaką jest grillowanie pośrednie. Jednak nie jest to jedyna korzyść. Większa liczba palników w większym stopniu zapewnia równomierne rozprowadzanie temperatury wewnątrz, co dla Ciebie oznacza większą kontrolę nad procesem grillowania. Dodatkowo umożliwia to strefowe rozmieszczenie ciepła, czyli jesteśmy w stanie utworzyć strefy o zróżnicowanych temperaturach. Wiemy, że lubisz mieć wybór, dlatego biorąc pod uwagę elastyczność i kontrolę, rekomendujemy urządzenia z conajmniej trzema palnikami. 

Grillowanie pośrednie

 

Jak już wspominaliśmy wcześniej, jedną z technik grillowania jest grillowanie pośrednie. Grille Broil King, dzięki unikatowej budowie piekarnika, dają możliwość pieczenia konwekcyjnego - potrawy nie mają styczności z płomieniem, ale są ogrzewane poprzez równomierny obieg gorącego powietrza. Odnosząc się do komentarza odnosnie palników wiemy, że większa ilość palników odpowiada za bardziej równomierną cyrkulacje ciepła w piekarniku. Dlatego jeśli chcesz grillować pośrednio, musisz wziąć pod uwagę większego grilla. Aby przyrządzić kurczaka metodą pośrednią, najpierw umieszczamy na środku grilla pod rusztem tacę wypełnioną wodą oraz innymi płynami. Należy upewnić się, że palnik pod tacą jes wyłączony a następnie odpalić palniki zewnętrzne, po obu stronach tacy. 

Mięso umieszczamy na ruszcie, bezpośrednio pod brytfanną z płynami. Pamiętaj, aby zawsze gdy grillujesz pośrednio, pokrywa była zamknięta.

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.