Palnik boczny na podczerwień do grilla gazowego

Jakie jest najbardziej męskie danie z grilla? To proste, nie ma nic bardziej męskiego od porządnie ugrillowanej porcji steka. Wewnątrz soczysty i aromatyczny głęboki smak, a na zewnątrz idealnie chrupka skórka w charakterystyczną kratkę. O tak! Jak przystało na prawdziwego samca alfa, siła tkwi w prostocie. Ale czy na pewno? Ugrillowanie perfekcyjnego steka wymaga odpowiednio wyselekcjonowanego mięsa, wprawy w gotowaniu oraz odpowiednich narzędzi. Jednym z nich jest palnik boczny na podczerwień, który ułatwi uzyskanie najlepszych rezultatów.

Na temat jak przygotować perfekcyjny stek piszemy w tym artykule, natomiast jak wybrać odpowiednie mięso w tym wywiadzie. Aby ułatwić uzyskanie najlepszych rezultatów Broil King wprowadził nowość na sezon 2019 - palnik boczny na podczerwień. 

Czym jest palnik boczny na poczerwień?

Palnik boczny na podczerwień (IR, infrared side burner) - Wysokowydajny boczny palnik na podczerwień o mocy 2,9 kW (10 000 BTU) jest przeznaczony do generowania temperatury około 930ºC (1 700ºF). To tak, jakbyś miał moc słońca na Twoim bocznym palniku! Palnik IR swoją konstrukcją przypomina plaster miodu wykonany z ceramiki. Wstrzyknięty do niego gaz pali się i rozgrzewa ceramiczną płytkę, która nagrzewa sie dosłownie do czerwoności i emituje fale podczerwone. Przekazuje w ten sposób ciepło radiacyjne, o bardzo wysokiej temperaturze. 

Odlewany ze stopu aluminium korpus palnika odprowadza tłuszcz i odpadki do tacki na tuszcz, takiej jaką znasz ze swojego grilla. Aluminium jest odporne na korozję co zapewnia trawłość na wiele lat. 

Tacka ociekowa palnika na podczerwień

 

Do czego służy palnik boczny na podczerwień?

Palnik boczny jest dedykowany do grillowania potraw w wysokiej temperaturze - najczęściej steków wołowych, ale jego zastosowanie ogranicza wyłącznie nasza wyobraźnia. Można go używać jak palnik kuchenki bocznej. Do sterowania temperaturą wykorzystujesz to samo pokrętło co do standardowej kuchenki bocznej, którego zakres obrotu został ograniczony ze względu na aspekty techniczne, dzieki specjalnym nakładkom dołączonym w zestawie. 

Co jest w takiego niezwykłego w palniku na podczerwień? Poprzez uzyskanie bardzo wysokiej temperatury około 900ºC grillowane mięso natychmiastowo się zamyka, zatrzymując w sobie wszystkie soki. To jest idea, która przyświeca temu produktowi. Zatrzymać maksimum smaku i wilgotności wewnątrz steka. Następnie, skórka fantastycznie opieka się z zewnątrz, zyskując przyjemny karmelowy smak i piękną brązową barwę, czyli reakcję Maillarda i proces karmelizacji. Palnik na podczerwień świetnie się sprawdzi do przyrządzania steków metodą reverse-sear lub sous-vide. Doskonale sprawdzi się również do podgrzewania wody i innych popularnych zastosowań tradycyjnej kuchenki bocznej. 

Ruszt z 9 mm prętów stali szlachetnej zapewnia wysoką trwałość oraz pozwoli uzyskać charakterystyczną kratkę. Wymiary rusztu to 30 cm x 24.5 cm.

Wielkość rusztu z prętów stali szlachetnej palnika na podczerwień

Konstrukcja obudowy pozwala umieszczać ruszt na dwuch wysokościach, a specjalnie zaprojektowane dno odprowadza tłuszcz do zbiorniczka pod palnikiem.

 

Możliwość umieszczenia rusztu na dwóch wysokościach

 

Zalety i wady palnika na podczerwień

Zalety palnika bocznego na podczerwień

+ kosmicznie wysoka temperatura

dodatkowa przestrzeń do grillowania

można przyrządzić jeden stek, bez konieczności rozgrzewania całego grilla

dostępny do starszych modeli grilli 

dostępny jako akcesorium

 

Wady palnika na podczerwień

- wszystkie palniki na podczerwień ze względu na technologię, nie pozwalają osiągnąć niskiej temperatury do np. karmelizowania cebulki

palnik musi byś osłonięty od wiatru

Kompatybilność i montaż planika bocznego na podczerwień w kuchence bocznej grilla gazowego

Palnik boczny na podczerwień montuje się z łatwością w miejsce standardowej kuchenki bocznej w lewej półce grilla, a zestaw posiada wszystkie niezbędne elementy do montażu. Palnik IR jest kompatybilny z grillami Broil King serii Imperial™, Regal™ oraz Baron™ produkowanych od roku 2013, które od początku były wyposarzone w kuchenkę boczną. Ze względów konstrukcyjnych palnik boczny na podczerwień nie pasuje do grilli do zabudowy. Kuchenki boczne które posiadają gumowy wąż, wymagają wymiany węża na stalowy #S13473-079 ( Imperial i Regal ) #S13470-079 ( Baron ).

Mężczyźni to gadżeciaże, którzy kochają udoskonalać swoje zabawki. Palnik boczny na podczerwień to nietuzinkowe rozwiązanie, które potrafi zaszokować nawet największych twardzieli. Dzięki niemu Twoja ogrodowa kuchnia zyska nowe możliwości, a Ty wzniesiesz swoje umiejętności na wyższy poziom.

Palnik dostępny jest w wersji na gaz z butli oraz gaz ziemny. 

Zobacz wersję na gaz ziemny

Zobacz wersję na butlę z gazem

Płomień pilot

Palnik na podczerwień Broil King jest jedynym palnikiem na rynku z płomieniem pilot zapobiegającym gasnięciu palnika poprzez wiatr. Jest to bardzo trudny w zdmuchnięciu płomień, w rogu palnika, który zawsze się pali i w sytuacji zgaśnięcia palnika IR samoczynnie go odpala. 

Palnik pilot

Technologia palnika IR

Palnik emituje fale podczerwone, czyli fale IR niewidoczne dla ludzkiego oka.  

Czyszczenie palnika na podczerwień

Palnik czyścimy poprzez wypalenie, czyli pirolizę. Płytka ceramiczna czyści się sama bardzo szybko. Ruszt czyścimy szczotką i konserwujemy olejem po użyciu. Należy pamiętać o okresowym opróżnieniu tacki na tłuszcz.

 

Zobacz wersję na gaz ziemny

Zobacz wersję na butlę z gazem

Wideo montażowe

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.