Przepis na owoce morza z grilla

Owoce morza to przysmak, który stopniowo zaczyna gościć na naszych stołach. Co powiesz na to aby zrobić go na Twoim grillu? Dzięki brytfannie na żeberka przygotowanie dania nie będzie trudne i pracochłonne. Ostre kiełbaski, soczysta kukurydza i delikatne ziemniaki duszone razem w brytfannie aby wydobyć głębie smaku. Świeże owoce morza - homar, krewetki i ostrygi dodaje się na samym końcu grillowania, aby otrzymać idealny smak. Dodaj - rozpuszczone masło, cytrynę i pietruszkę aby podkreślić to co najlepsze. Przygotuj to pyszne danie i zaskocz swoich bliskich!

 

Przygotwanie: 25-30 minut

Czas grillowania: 40-45 minut

Porcja dla 4-6 osób

 

SKŁADNIKI NA OWOCE MORZA PRZYRZĄDZONE NA GRILLU

 

500 g krewetek w pancerzach 

500 g ostryg w muszlach

2 świeże homary

4 ostre kiełbaski

8 ząbków czosnku

6 średnich ziemniaków

2 cebule 

4 łyżki oleju o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia np. olej ryżowy, z pestek winogron czy rzepakowy

3 łyżki klasycznej przyprawy do grilla

2 liście laurowe

4 kolby kukurydzy

4 szklanki wody

kostka masła

sól, pieprz

 

DO PODANIA:

cytryna

pęczek pietruszki lub kolendry

 

PRZYGOTOWANIE OWOCÓW MORZA NA GRILLU GAZOWYM

Minimum 30 minut przed grillowaniem wyjmij składniki z lodówki, muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Homara podziel na mniejsze kawałki, zdejmij pancerze z krewetek i oczyść ostrygi. Grillowanie rozpocznij od wyjęcia rusztów z grilla, użyj do tego uchwytu wielofunkcyjnego. Ruszty ostrożnie odłóż na bok, nie będą Ci na razie potrzebne. Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM. Na aromatyzerach umieść żeliwną brytfannę do żeberek, wyjmij z niej stalowy ruszt. Zamknij pokrywę grilla i rozgrzej do temperatury 150oC. Do brytfanny wklej olej, musi on minimalnie pokrywać dno brytfanny. Na ruszcie obok przypiecz kiełbaski, grilluj je przez 3-4 minuty na każdej stronie. Ich skórka ma się lekko przy brązowić, jednak środek ma pozostać niedopieczony. Po przypieczeniu zdejmij je z rusztu i umieść na desce do krojenia i serwowania

Przeciśnij 4 ząbki czosnku przez praskę i dodaj do oleju. Cebulę pokrój w niedużą kostkę i dodaj do czosnku. Grilluj przez ok. 4-5 minut do momentu, w którym cebula stanie się miękka i przeźroczysta. Pamiętaj o tym, aby przemieszać składniki od czasu do czasu. Następnie, dodaj pokrojone w ćwiartki ziemniaki, 2 liście laurowe i 1,5 łyżeczki klasycznej przyprawy do grilla. Grilluj wszystko razem przez około 2 minuty, po tym czasie dolej wody, załóż wieko na brytfannę i grilluj przez 15 minut pod zamknięciem. 

 

Czas na dodanie reszty składników. Kiełbasę pokrój w nieco grubsze plasterki, każdą kolbę kukurydzy podzieli na 3 w miarę równe części. Pozostałe 4 ząbki czosnku pokrój na drobną kostkę i odłóż na bok, będziesz go potrzebował później. Otwórz pokrywę grilla i zdejmij wieko z brytfanny, najlepiej jak na ręce założysz rękawice skórzane, ochronią Cię przed poparzeniem. Zobacz, czy ziemniaki są gotowe, mają być lekko niedogotowane. Jeśli nie są jeszcze gotowe, grilluj je jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodaj do brytfanny pokrojoną kiełbasę i kukurydzę. Grilluj przez 5 minut, kiełbasa, która wcześniej była niedopieczona, teraz będzie gotowa do spożycia. 

   

Kolejnym krokiem będzie dodanie przygotowanych wcześniej owoców morza. Brytfannę zakryj pokrywką i grilluj pod zamknięciem przez 5 minut. Równocześnie, rozpuść masło w niewielkim rondelku na kuchence bocznej. Zrób to na małym ogniu, aby masło się nie przypaliło. Po roztopieniu dodaj pokrojony czosnek i 1,5 łyżki klasycznej przyprawy do grilla. Wymieszaj delikatnie i smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z palnika i odłóż na bok. 

 

Używając łyżki cedzakowej ostrożnie wyjmij zawartość brytfanny. Potrawę przełóż do dużego głębokiego naczynia lub brytfanny ze stali szlachetnej. Uważaj na to, aby większość powstałego w trakcie grillowania płynu pozostała w brytfannie, w której grillowałeś. Pokrój pietruszkę/kolendrę, a cytrynę przekrój na pół. Przed podaniem polej potrawę roztopionym masłem, posyp ziołami i dodaj połówki cytryny. Twoja potrawa jest gotowa do spożycia. 

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

 

Smacznego!

Kucharz Broil King 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.