Różnice między grillami Broil King z systemem PGT i bez

Cieszymy się, że trafiłeś lub trafiłaś na ten tekst. Oznacz to, że lubisz podejmować w życiu dobre decyzje. Dobre czyli rozpatrujesz zalety oraz wady, i na ich podstawie podejmujesz decyzję. W tym artykule dowiesz się jak podjąć właściwą decyzję odnośnie Twojego nowego grilla.

Wybierając nowego grilla gazowego wiele osób zastanawia się nad różnicami pomiędzy poszczególnymi modelami z szerokiej oferty Broil King. Wkładamy wiele pracy w to aby nasza oferta była na tyle szeroka, żeby każdy znalazł grilla dopasowanego do swoich potrzeb i na tyle wąska by łatwo wybrać grilla. Dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z grillowaniem na grillu gazowym, wiele grilli może wyglądać podobnie. 

W tym artykule skupimy się na jednym bardzo ważnym aspekcie, który pomaga wybrać odpowiedniego grilla gazowego. Jest nim legendarny system grillowania PGT. Zapewnia on wysoką wydajność oraz dostarcza autentyczny smak dań z grilla. Został on już szczegółowo opisany tutaj. Natomiast chcielibyśmy wykorzystać tę wiedzę w celu pokazania różnicy pomiędzy na pierwszy rzut oka podobnymi grillami jakimi są Royal i Monarch. 

Pierwszą znaczącą różnicą jest oczywiście cena. Wynika ona z różnic technicznych, wykorzystanych materiałów do budowy grilli oraz ich funkcjonalności. W przypadku grilli Broil King, wyższa cena oznacza lepszego grilla. Dlaczego? Grille gazowe z serii Monarch™, Baron™, Signet™, Sovereign™, Regal™, Imperial™ posiadają system PGT, który wpływa na ogromną wydajność i autentyczny smak bbq grillowanych potraw. Grille gazowe Broil King® bez systemu PGT, są skierowane dla osób mniej zaawansowanych i mniej wymagających od grilla. Klientów, którzy poszukują tańszego rozwiązania kosztem wydajności oraz innych rozwiązań z półki premium.

Na samym początku poruszymy tylko dwie najważniejsze różnice, czyli ruszty oraz palniki. Jeżeli to nie wyczerpie Twoich wątpliwości przestawimy więcej różnic. 

1. Ruszty 

Grille gazowe z serii Monarch™ posiadają identyczną powierzchnię grillowania jak grille z linii Royal™. Natomiast ruszta w Monarchu™ są dwustronne, cięższe, posiadają mniejsze odległości między żeberkami rusztu i inny kształt. 

Dwustronność nadaje rusztom świetne funkcjonalności. Stronna rynienkowka rusztu służy do grillowania np. tłustych potraw. Ustawiając ruszt w tej pozycji, kanaliki odprowadzają nadmiar tłuszczu z karkówki, co zapobiega jej przypaleniu, w skutek wyciekających tłuszczy które mogą się zapalić. Soki, tłuszcze i marynaty, które pozostają w rynience rusztu odparowują do naszej karkówki zapewniając soczystość oraz smak. Strona spiczasta doskonale nada się do przyrządzenia steków, na których chcemy uzyskać diamentowy wzór steak-house.

Waga to kluczowy aspekt rusztów w każdym grillu. Im cięższe tym lepsze. Wynika to z kilku względów. Po pierwsze lepiej utrzymują ciepło. Podnosząc pokrywę grilla, nie wychłodzą się tak szybko. Kładąc na ciężkim ruszcie większy kawałek mięsa, po obróceniu można go odłożyć w dokładnie w to samo miejsce i usłyszymy skwierczenie. Dzięki temu nie musimy przekładać mięsa w różne części ruztu, a w rezultacie możemy grillować więcej w tym samym czasie. Ciężki ruszt równomiernie rozprowadza temperaturę. W Monarchu jedna kratka rusztu waży 3,5 kg, w Royalu 2,6 kg. Jak widać różnica jest spora. Widać ją w masie oraz masywności rusztów.

Odległości między żeberkami rusztu w Monarchu wynoszą około 5/6 mm, w Royalu jest to 11/12 mm. Większe odległości zwiększają prawdopodobieństwo, że plasterek cukinii lub mały kawałek kurczaka wpadnie pod ruszt. 11 mm odległości między żeberkami wpływają również na mniejszą wagę. Większe odległości między żeberkami wpływają na mniejszą ilość prążków na grillowanych potrawach, które są zkarmelizowanymi liniami. Zrobione prawidłowo nadają głęboki delikatnie słodki smak, które tak kochamy. 

Kształt rusztów w pozycji stożkowej w Monarchu jest również inny od Royala. Kształt który przypomina daszki, lepiej odparowuje soki, tłuszcze i marynaty. Dodatkowo lepiej zachodzi na nim reakcja Maliarda. 

Dwustronne ruszty w grillach Broil King są najlepszymi na rynku. Zapewniają wszystko czego potrzebuje grillujący w każdych warunkach. Są najlepszym możliwym wyborem. Jednostronne ruszty są również dobrą opcją, szczególnie jeżeli porównamy je do innych opcji dostępnych na rynku jak ruszty żeliwne z płaską powierzchnia, cienkie ruszty stalowe i inne lekkie ruszty.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat rusztów przeczytaj artykuł im poświęcony. 

Więcej o rusztach

2. Palniki

W grillach gazowych z serii Monarch™ wykorzystano najlepsze na rynku, opatentowane palniki Dual-Tube™. Są to palniki, które posiadają wewnątrz drugą tubę, która wyrównuje ciśnienie gazu oraz ulepsza mieszankę gazu z tlenem. Technologia ta zapewnia równomierne rozprowadzenie gazu na całej długości palnika, a w rezultacie równomierną temperaturę na całej długości rusztów.

Dodatkowo palniki w grillach z serii Monarch™ mają o 20% większą średnicę (palniki Dual-Tube™  32 mm średnicy, palniki tubowe w grillach Broil King - 25.5 mm średnicy), ważą o 44% więcej i są wykonane z grubszej stali szlachetnej. Z tego względu palniki z tą opatentowaną technologią mają aż 10 letni okres gwarancyjny w porównaniu do 5 lat na planiki w grillach z linii Royal™. 

Palniki w obu grillach posiadają dwa, rzędy płomieni co powoduje, że rozprowadzenie ciepła od lewej do prawej strony grilla jest bardziej równomierne. Mając grilla z 3 palnikami, mamy tak naprawdę 6 rzędów płomieni. Palniki w grillach z jednostronnym rusztem czyli Crown™, Crown™ Classic, Royal™, Porta-Chef™ posiadają palniki o mniejszej średnicy niż Dual-Tube™. 

Palniki Dual-Tube™ są najlepszymi palnikami do grilli na rynku. Zapewniają moc, równomierny płomień oraz długowieczność. Podobnie jak w przypadku rusztów, w odniesieniu do innych palników na rynku, palniki tubowe Broil King, bez technologii Dual-Tube™ są świetnym wyborem. Posiadają dwa rzędy płomieni, długi 5 letni okres gwarancji producenta i dużą moc.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat rusztów przeczytaj artykuł im poświęcony. 

Więcej o palnikach

Ruszty oraz palniki to dwie najważniejsze i najbardziej zauważalne różnice między grillami z PGT i bez. Występują one również między grillami z serii Baron™ i Crown™ oraz Crown™ Classic.


Dla zainteresowanych prezentujemy również kolejne różnice między grillami ogrodowymi Royal™ i Monarch™.

3. wysokość pokrywy

W grillu z serii Monarch™ pokrywa jest wyższa. Wpływa to na lepszą konwekcję wewnątrz grilla. Wyższa pokrywa powoduję, że można w grillu zmieścić kurczaka w pozycji pionowej na stojaku. 

4. okresy gwarancyjne

Okresy gwarancyjne w przypadku Monarcha są korzystniejsze. Piekarnik grilla, czyli pokrywa i dno objęte są dożywotnim okresem gwarancyjnym. W Royalu te elementy posiadają 10 lat gwarancji. Tak jak już wspominaliśmy okres gwarancji na palniki jest 2 razy dłuższy w Monarchu. 

5. funkcje dodatkowe

Grill z serii Monarch™ występuje również w konfiguracji 390, czyli z rożnem. Jest to funkcja która jest niedostępna w Royalu.

6. tył grilla

W grillach z serii Monarch™ tył urządzenia jest zabudowany. Dzięki temu szafka grilla jest jeszcze sztywniejsza i nie widać butli z gazem. 

7. większe grille

Monarch™ jest pierwszym i najtańszym grillem Broil King, który posiada system grillowania taki sam jak większe i droższe grille. Takie same ruszty znajdziemy w Signecie i Baronie. Takie same palniki znajdują się w Regalu i Imperialu. 

9. różnice w wyglądzie

Pozostają jeszcze aspekty wizualne między urządzeniami. Np. w Monarchu pokrywa jest pokryta płaszczem ze stali szlachetnej co powoduje, że prezentuje się lepiej od Royala.

Poznaj Monarcha

Poznaj Royala

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.

  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.