- Broil King®
- Blog
- Sztuka grillowania
- Bezpieczne przygotowanie i przechowywanie żywności
Bezpieczne przygotowanie i przechowywanie żywności
Bezpieczne przygotowanie żywności
- Umyj ręce zanim zaczniesz obchodzić się z żywnością lub użyj jednorazowych rękawic nitrylowych
Czyste dłonie to podstawa dla każdego kontaktu z jedzeniem. Zastanów się również nad używaniem rękawiczek nitrylowych w trakcie przygotowywania potraw na grilla, zwiększy to poziom higieny i profesjonalnie wygląda :) Co więcej przygotowanie mięsa w rękawiczkach jest wygodniejsze i bardziej komfortowe. Pamiętaj aby również zmieniać rękawiczki, jeśli zaczynasz zajmować się innym rodzajem mięsa. Używanie rękawiczek uświadomi Ci jak często dotykasz twarzy w trakcie przygotowania posiłków. Unikaj wycierania rąk w ubrania lub fartuch - lepiej chwyć czysty ręcznik lub papierowe ściereczki.
- Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego
Zanieczyszczenie krzyżowe jest rodzajem skażenia, które jest najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego. Dochodzi do niego, kiedy groźne zarazki z jednego rodzaju żywności są przypadkowo przenoszone na inne produkty spożywcze
W pierwszej kolejności przygotuj surowe mięso, następnie wyczyść dokładnie cały obszar na którym zostało ono przygotowane. Dopiero teraz możesz przejść do następnych elementów potrawy, np. warzyw lub innych czynności. Pozwól również, aby naczynia do grillowania i deski do krojenia całkowicie wyschły. Zalętą przygotwania mięsa w pierwszej kolejności jest zyskanie czasu, podczas ktorego mięso może marynować się w lodówce, gdy Ty przygotujesz pozostałe składniki.
- Nie pozostawiaj mięsa w temperaturze pokojowej zbyt długo
Niektóre mięsa wymagają, aby nabrały wcześniej temperatury pokojowej, dzięki czemu są bardziej soczyste. Pozostawienie mięsa zbyt długo może powodować jego psucie. Lepiej wyciągnąć mięso na krótko przed przygotowaniem i grillowaniem - rezultaty będą takie same i unikniesz powolnego psucia się mięsa.
Utrzymuj grilla w czystości
Przed grillowaniem wypal urządzenie, a następnie przetrzyj ruszty przy użyciu szczotki z włosiem ze stali szlachetnej (zobacz ofertę narzędzi do utrzymania czystości grilla). Intensywny biały dym to znak, że na grillu znajduje się jeszcze materia organiczna, która musi się spalić, dlatego należy go jeszcze przepalać zanim zaczniemy na nim pracować. Nie zapominaj o natłuszczeniu rusztów, gdy grill będzie czysty i gotowy do grillowania. Dowiedz się więcej jak prawidłowo dbać o czystość grilla.
Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego grilla.
Jako marka Broil King uczymy pasjonatów BBQ metody grillowania przypominającej pracę na linii montażowej. Chodzi o to aby przemieszczać żywność między poszczególnymi elementami grilla. Na lewej półce znajdują się surowe składniki oraz mięso, które trafią na ruszt, a gotowe i ugrillowane potrawy przenosimy na prawą półkę. Dzięki temu unikamy zanieczyszczenia krzyżowego. Jest to bardzo ważne aby surowe i gotowe mięso było trzymane oddzielnie, używając do tego różnych desek, naczyń a także używając oddzielnych szczypiec - jedne przeznaczone dla surowego mięsa, a drugie dla gotowego. Dobrym pomysłem, aby zapanować nad potrawami, są szczypce oznaczone kolorami(#64312) - pomagają one zapamiętać, które narzędzia używasz do surowych składników, a których do gotowych.
Możesz również zapobiec skażeniu krzyżowemu żywności poprzez marynatę, nakładając ją jedynie na mięso, które będzie na grillu przez kolejne 20 minut. Lepiej trzymać świeżą marynatę obok i nakładać ją (bądź spryskać) bezpośrednio na pieczące się mięso. Pozostałą marynatę możesz wykorzystać jako bazę do przygotowania sosu, podgrzej ją do 55ºC lub powyżej i zagotuj przez 10 minut. Na wierzchu sosu może powstać piana - wyrzuć ją.
Unikaj reakcji alergicznej grillując jedzenie zawierające alergeny oddzielnie
Jeżeli ktoś spośród Twojej rodziny lub znajomych ma alergię na niektóre składniki z grillowego menu, zadbaj o przygotowanie dla niego posiłku oddzielnie lub na końcu - w ten sposób unikniesz skażenia krzyżowego. Pamiętaj też aby serwować takie dania na oddzialnych nakryciach.
Jak długo przygotwywać mięso
Sprzawdzenie temperatury termometrem jest najlepszym sposobem wskazania gotowości potrawy i uniknięcia niedogotowania mięsa.Jest to również najlepszy sposób na uniknięcie rozczarowania spowodowanego podaniem przegotowanego mięsa, np. steka. Poniższe temperatury wewnętrzne zostały zatiwerdzone przez Amerykańską Organizację Bezpieczeństwa Żywności (USFDA)
Jedzenie | Rodzaj | Temperatura wewnętrzna (ºC) |
---|---|---|
Mięso mielone i mieszanki mięsa |
wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, indyk, kurczak |
70 75 |
Świeża wołowina, cielęcina, jagnięcina |
steki, pieczenie, kotlety Czas odpoczynku: 3 minuty |
60 |
Drób |
Każdy rodzaj drobiu (wszystkie części) |
75 |
Wieprzowina i wędliny |
Świeża wieprzowina i świeże wędliny Czas odpoczynku: 3 minuty Odgrzewana wieprzowina i wędliny |
60 75 |
Jaja i potrawy jajeczne |
Jaja Potrawy z jaj |
Gotuj aż żółtko i białko się zetną 70 |
Owoce morza |
Ryby Krewetki, homary, kraby, przegrzebki Małże, ostryki, omułki |
60 lub gotuj do momentu gdy mięso jest nieprzejżyste (lub perłowe) i łatwo rozdziela się widelcem Gotuj do mementu otwarcia się muszli |
Jak bezpiecznie serwować potrawy
Kiedy ściągniesz gotowe potrawy z rusztu zaczną one puszczać soki. Przyda się wtedy deska do krojenia z rowkami (jak na przykład deska z zestawu #68426), dzięki czemu nadmiar soków i tluszczu gromadzi się w zagłębieniach, zabezpieczając przed zabrudzeniem stołu.
Większość desek do krojenia, które posiadamy służą do przygotowania posiłku lecz nie do jego podawania. Miękkie drewno zwykłych desek do krojenia wchłania soki i może oddawać stare i nieświeże aromaty - psując smak grillowanego mięsa, które właśnie chciałeś podać.
Jak bezpiecznie odgrzewać jedzenie
Grill gazowy pozwala z łatwością odgrzewać potrawy. Dzięki czemu kawałki pizzy będą ciągle chrupiące i świeże... w przeciwieństwie do rozmoczonego kawałka ciasta po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej.Ważne jest aby nie śpieszyć się przy odgrzewaniu jedzenia. Pozostałości potraw zostały już przygotowane a Ty po prostu chesz przywrócić je do dawnej chwały. Podgrzewane dania muszą osiągnąć i przez chwilę utrzymać temperaturę 74ºC lub zagotować się w przypdaku zup i sosoów. Po pponownym podgrzaniu i zaserwowaniu jedzenia, nie możemy ponownie go przechować. Niestety nie ma drugich szans dla resztek z pozostałości.
Bezpiecznego grillowania !