W jakiej temperaturze grillować na grillu gazowym?

Grille gazowe Broil King® posiadają zamknięte dno piekarnika (mała ilość małych otworów), izolowaną zamykaną pokrywę (odlew z aluminium lub stalowa pokrywa komorowa z pustką powietrzną), mocne palniki oraz ciężkie żeliwne i stalowe ruszty. Elementy te wpływają na to, że grille ogrodowe Broil King® dają niespotykaną moc, wysoką temperaturę oraz wydajność. Oferują znakomite osiągi, ale wymagają większej wiedzy lub nauki metodą prób i błędów. Są jak Ferrari, trzeba wiedzieć jak je prowadzić, aby móc w pełni cieszyć się oferowanymi możliwościami. Z tego względu, jeżeli chcesz od początku grillować jak profesjonalista, zapoznaj się z optymalnymi ustawieniami grilla w ogrodzie. Urządzenia zostały zaprojektowane z precyzyjnym uwzględnieniem kontroli obiegu powietrza, aby lepiej utrzymywać temperaturę, a w rezultacie ograniczyć zużycie gazu i przyśpieszyć proces grillowania poprzez termoobieg. 

Rzadko, o ile kiedykolwiek, będziesz potrzebować ustawienia HIGH w celu długiego grillowania lub rozgrzewania. 

Pamiętaj, że temperatura widoczna na termometrze umieszczonym na pokrywie, wskazuje temperaturę powietrza w piekarniku, nie jest ona taka sama jak temperatura rusztów. Jest to ważne, ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do pieczenia w domu używając temperatury powietrza wewnątrz piekarnika. W piekarniku pieczemy poprzez konwekcję - mówiąc kolokwialnie, za pieczenie odpowiada gorące powietrze. Natomiast na grillu pieczemy zarówno konwekcyjne, czyli tak jak w piekarniku, oraz poprzez kondukcję, czyli tak jak na patelni. Aby lepiej zrozumieć pojęcie mechanizmów przekazywania ciepła i temperatury, wyobraź sobie grilla rozgrzanego do temperatury 200°C. Bez większych problemów włożysz do niego rękę na 3 minuty. Natomiast położenie ręki na rozgrzany do temperatury 200°C ruszt, będzie bolesne natychmiastowo.

Z tego względu, temperatura rusztów jest zawsze wyższa od temperatury na termometrze. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat przeczytaj artykuł dostępny tutaj:

ruszty PGT II

Przed rozpoczęciem grillowania, pamiętaj aby rozgrzać grill ogrodowy. Kilowatogodziny (symbol: kWh) wygenerowane przez palniki odpowiadają za rozgrzanie grilla. Ciepło gromadzi się w rusztach, dnie piekarnika, pokrywie oraz innych elementach. Rozgrzane elementy grilla powodują, że łatwiej jest kontrolować temperaturę oraz uzyskać efekt skwierczenia na ruszcie. Rozgrzanie grilla gazowego zajmuje kilka minut, więc warto to zrobić. 

Poniżej przedstawiamy ustawienie pokręteł w grillu wraz z opisem zastosowania. 

Pozycja pokręteł High (Pow-R-Zone™) - godzina 9:00

maksymalna moc

Temperatura rusztów to około 370°C - 430°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • szybkiego rozgrzania;
  • grillowania w zimnych lub wietrznych warunkach;
  • szybkiego smażenia steków;
  • oczyszczenia rusztów oraz aromatyzerów Flav-R-Wave™ z resztek żywności (maksymalnie 10 minut);
  • pieczenia pizzy;
  • grillowania z otwartą pokrywą.

Pozycja pokręteł Medium/High - godzina 7:00 / 8:00

Temperatura rusztów to około 320°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • rozgrzania grilla do przyrządzenia steków;
  • grillowania steków rare i medium rare;
  • grillowania z otwartą pokrywą.

Pozycja pokręteł Medium - godzina 6:00

średnia moc

Temperatura rusztów to około 230°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • grillowania większości potraw - najbardziej uniwersalna i najczęściej używana;
  • grillowanie steków medium well done;
  • grillowania burgerów;
  • grillowania warzyw;
  • grillowania karkówki.

Pozycja pokręteł Medium/Low - godzina 4:00 / 5:00

Temperatura rusztów to około 200°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • grillowanie drobiu, kiełbasy i ryb;
  • pieczenia na rożnie.

Pozycja pokręteł Low - godzina 3:00

minimalna moc

Temperatura rusztów to około 155°C - 175°C z zamkniętą pokrywą.

Przydatna do:

  • powolnego grillowania dużych kawałków mięsa;
  • wędzenia;
  • delikatnych ryb.

Podane temperatury są jedynie przybliżeniem, ponieważ autentyczna temperatura zależy od temperatury zewnętrznej, wiatru oraz wykorzystanego gazu. Butle z gazem propan zwiększają wydajność grilla. Pozwalają szybciej osiągnąć pożądaną temperaturę oraz wyższe temperatury. 

Sama temperatura grillowania to nie wszystko. Bardzo ważny jest również czas w jakim grillujemy nasze ulubione potrawy. Ze względu na to, że ich temperatura początkowa i waga są różne, polecamy użyć termometru, który dokładnie stwierdzi czy nasze danie jest już gotowe. Jeżeli grillujemy bez termometru musimy zdać się na doświadczenie, szczęście lub tabelę, która jest jedynie drogowskazem, aczkolwiek nie oferuje precyzyjnych informacji.

Jak grillować na dwustronnych rusztach

Znasz już temperatury grillowania oraz ustawienie pokręteł w grillu gazowym, dowiedz się w jakiej pozycji ustawić ruszt, czy grillować na rusztach w pozycji stożkowej czy rynienkowej? A może na górnej półce? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz w artykule poniżej.

Jak grillować na dwustronnych rusztach Flav-R-Cast™

Tabela czasów grillowania

WARZYWA PRZYGOTOWANIE PRZYBLIŻONY CZAS GRILLOWANIA KOMENTARZE
Szparagi Odetnij końcówki.

Grilluj przez 8 minut, odwrócić raz. 

Polej oliwą z oliwek przed grillowaniem. 

Marchewka Obrać marchewki, duże marchewki poroić pod ukosem.

Grillować powoli przez 20-30 minut razem z czerwoną cebulą. 

Słodki smak tych wolno grillowanych marchewek świetnie idzie w parze z bogatym smakiem pieczeni wołowej lub jagnięciną. 

Kukurydza na kolbie Moczyć w  zimnej wodzie przez 20minut. Nie obierać.

Otrząsnąć z nadmiaru wody. Grillować 25 minut przy ustawionym pokrętle na pozycji LOW, odwrócić raz. Pozostawić przez 5 minut do ostygnięcia. 

Odciągnij łupinę i zobacz czy włoski odchodzą razem z nią. Podawać z masłem albo margaryną, solą i pieprzem, jeśli chcemy. 

Bakłażany Umyć i pokroić w plastry albo wzdłuż. Zadecyduj czy lubisz je ugrillowane grube i mięsiste czy cienkie i chrupiące. 

Grillować przez 6-8 min. z każdej strony, w zależności od grubości plastrów. 

Plastry posypać solą i pozostawić do osuszenia na papierowym ręczniku przez 15 min. Zetrzeć sól i wodę. Przed grillowaniem skropić oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.

Grzyby Usunąć ogonki i oczyścić kapelusze. Marynować przez 2 godziny. 

Grillować 5-7 minut. 

Pieczarki to doskonałe warzywa do grillowania, są soczyste i mięsiste. 

Duże Ziemniaki

Pokroić w 6mm plastry. 

Grillować 8 minut, z każdej strony. 

Skropić oliwą z oliwek, posypać solą i garścią świeżych posiekanych ziół, np. rozmarynem lub tymiankiem.

Młode Ziemniaki

Pokrój w 6 mm plastry. 

30-35 minut. 

Skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Obrać i przeciąć na pół. Owinąć folią aluminiową i wlać do środka ocet balsamiczny, oliwę i cukier trzcinowy. 

Czerwona cebula

Obrać i pokroić w ćwiartki albo w 1 cm plastry. 

20 minut. 

Skropić oliwą z oliwek. 

Grillowana papryka

Pokroić na duże kawałki. 

Grillować przez 5 minut, z każdej strony.

Ostudzić w papierowym worku aby pozbyć się poczerniałej skórki. Obrać i usunąć nasiona. 

Pieczona Papryka

Umyć i położyć na grillu w całości. 

Grillować,  przy pokrętle ustawionym w pozycji HIGH, tak aby zwęglić całą skórkę dookoła, 15-20 minut. 

Ostudzić w papierowym worku aby pozbyć się poczerniałej skórki. Obrać i usunąć nasiona. 

Słodkie Ziemniaki

Obrać i pokroić w podłużne plastry. 

Nasmarować oliwą z oliwek. Umieścić na grillu na 10 min., z każdej strony. 

Polać sosem Hoisin na przynajmniej 5 min. grillowania. Jeżeli wolicie bardziej subtelny smak, należy posmarować oliwą z oliwek i cukrem trzcinowym. 

Pomidory

Umyć i przekroić na pół. 

Położyć na ruszcie skórką do dołu. 

Skropić oliwą z oliwek i posypać na wierzchu świeżą bazylią. Posypać parmezanem, aby uzyskać chrupką wierzchnią warstwę. 

Cukinia

Umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. 

Grillować 4 minuty, z każdej strony. 

Posmarować oliwą z oliwek i posypać świeżym oregano i natką pietruszki. 

Pieczony Czosnek

Odciąć końcówkę główki czosnku. Owinąć folią aluminiową. 

Umieścić na górnej półce, pokrętło ustawione na LOW. Piec przez 30 min. 

Skropić troszkę oliwą z oliwek górną część główki. 

*Na czas grillowania ma wpływ wiatr, temperatura na zewnątrz, grubość mięsa oraz jego temperatura przed smażeniem. 

Pamiętaj aby pokryć ruszt olejem po każdym grillowaniu. Zabezpieczysz w ten spoób ruszt przed rdzewieniem, a potrawy przed przywieraniem do rusztu. 

Grillowanie pośrednie i bezpośrednie     Grillować z zamkniętą czy otwartą pokrywą?

Przewiń do góry