Grillowanie pośrednie i bezpośrednie na grillu gazowym

Gotowanie na grillu gazowym stwarza niezliczone możliwości łączenia technik i smaków. Dobór właściwej metody grillowania, która powinna zostać użyta, aby nasze dania były aromatyczne i soczyste, zależy od rodzaju mięsa i potraw, które chcemy przygotować. Grill gazowy pozwala na przygotowanie kilku dań, wykorzystując różne metody, w tym samym czasie. Nie mniej warto zapoznać się z podstawowymi metodami przyrządzania posiłków na grillu, którymi są grillowanie pośrednie i grillowanie bezpośrednie.

Grillowanie bezpośrednie na grillu gazowym

 

Grillowanie bezpośrednie jest najbardziej popularną metodą, polegającą na przyrządzaniu potraw na ruszcie bezpośrednio nad płomieniem palnika. Zalecamy zastosowanie tego sposobu do grillowania większych porcji mięs, takich jak: steki, udka, ryby, burgery, kebaby oraz warzywa, a także inne „szybkie” potrawy.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty:

  1. Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na największą moc, przez 5-10 minut.
  2. Usuń wszystkie pozostałości i resztki jedzenia z poprzedniego grillowania przy użyciu drucianej szczotki do grillowania.
  3. Pokryj ruszty cienką warstwą oleju roślinnego przy użyciu rozpylacza lub silikonowego pędzelka aby zapobiec przywieraniu jedzenia.
  4. Zmniejsz temperaturę, aby dostosować ciepło do potrawy.
  5. Umieść na ruszcie przygotowywaną potrawę.
  6. Gotowe! Mówiliśmy, że to będzie proste.

Ustawienie palników głównych w grillu gazowym do grillowania bezpośredniego

Przydatne akcesoria do grillowania:

 

 

Akcesoria do czyszczenia i konserwacji 

 

Grillowanie pośrednie na grillu gazowym

 

Metoda grillowania pośredniego jest techniką gotowania większych porcji mięsa, po przez pieczenie konwekcyjne oraz wędzenie. Jak sama nazwa sugeruje, potrawy nie są grillowane bezpośrednio nad źródłem ciepła, ale pieczone przez gorące powietrze otaczające danie. Przypomina to pieczenie z termoobiegiem w kuchennym piekarniku. Na grillach gazowych Broil King jest to możliwe dzięki wyjątkowej budowie piekarnika. Więcej na ten temat dowiesz się czytając artykuł - Piekarnik w grillu gazowym. Oznacza to, że przygotowywany posiłek nie wymaga obracania. Podczas pieczenie można go nawilżyć marynatą przy użyciu silikonowego pędzla. W celu uzyskania najlepszego efektu należy skorzystać z brytfann i dedykowanych stojaków. Rezultaty są wyśmienite.

Pieczeń na stojaku do żeberek i pieczeni pieczona metodą pośrednią na grillu gazowym

Przewodnik wędzenia na grillu gazowym

Grillowanie pośrednie na grillu z użyciem brytfanny:

Soki i marynata, które skapują do brytfanny, mieszają się z jej zawartością. Mieszanina odparowując, wydziela cudowne aromaty oraz nawilża potrawę, dzięki czemu pieczeń, żeberka czy drób są pyszne i soczyste:

  1. Wyciągnij z grilla ruszt, a następnie umieść brytfannę bezpośrednio na aromatyzerze Flav-R-Wave™.
  2. Do brytfanny wlej wodę, sok owocowy albo wino. Do wieprzowiny dobrze pasuje piwo z sokiem jabłkowym. W trakcie grillowania uzupełniaj zawartość, nie dopuszczając aby brytfanna była sucha.
  3. Włóż ponownie ruszt (możesz jednocześnie grillować coś na nim).
  4. Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na największą moc przez 10 minut, a następnie zmniejsz ustawienie na pozycję Medium lub Medium/Low.
  5. Pokryj ruszty cienką warstwą oleju roślinnego aby zapobiec przywieraniu jedzenia, następnie umieść mięso na ruszcie, bezpośrednio nad brytfanną.
  6. Zamknij pokrywę, usiądź i zrelaksuj się do czasu, aż Twoje potrawy napełnią się niesamowitym smakiem.

Metoda pośrednia pieczenia na grillu gazowym z wykorzystaniem brytfanny

 

Dobrą alternatywą dla brytfanny są tacki aluminiowe o szerokości jednego rusztu w grillach z serii Baron™, Crown™, Regal™ i Imperial™.

 

Grillowanie pośrednie z użyciem palnika:

  1. Umieść brytfannę bezpośrednio na aromatyzerze Flav-R-Wave™, po stronie grilla gdzie wyłączysz przynajmniej jeden z palników.
  2. Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na największą moc przez 10 minut, a następnie wyłącz przynajmniej jeden palnik.
  3. Pokryj ruszty cienką warstwą oleju roślinnego aby zapobiec przywieraniu jedzenia.
  4. Gdy grillujemy wołowinę lub wieprzowinę, najpierw opiecz mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym ruszcie nad zapalonym palnikiem, następnie przełóż mięso nad wyłączony palnik.
  5. Zmniejsz temperaturę, aby dostosować ciepło do rodzaju potrawy (najczęściej pozycja Medium).
  6. Ten sposób daje świetne rezultaty nie tylko dla pieczeni, ale także grubszych steków, kotletów oraz kawałków kurczaka z kością.

Przydatne akcesoria:

  

 

Brytfanny do grillowania  

Stojaki i wieszaki do grillowania

 

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.