Czy powinienem dokupić do grilla kamienie lawowe?

Kamienie wykonane z lawy wulkanicznej były kiedyś wykorzystywane w ogrodowych grillach gazowych do rozprowadzania i utrzymywania ciepła oraz odparowywania soków. Kamienie lawowe zostały zastąpione aromatyzerami. 

Stare rozwiązanie było problematycze pod względem utrzymania czystości oraz opanowania buchającyh płomieni. Problem polegał na tym, że lawa wulkaniczna nasiąkała skapującym tłuszczem jak gąbka i był trudny w wyczyszczniu. Dodatkowo w trakcie przemieszczania grilla gazowego przemieszczły się również kamienie lawowe, które trzaba było od nowa ułożyć na specjalnym ruszcie, którego dzisiejsze grille nie posiadają.

Zdjęcie pokazuje kamienie lawowe w starym grillu gazowym, umieszczone na ruszcie nad palnikiem.

W grillach gazowych Broil King® kamienie lawowe zostały zastąpione aromatyzerami Flav-R-Wave™ (fale smaku) ze stali szlachetnej. Wypełniają one przestrzeń między rusztami i palnikami grilla gazowego. Dzięki temu, że szybko się nagrzewają i w 86% wypełniają przestrzeń pod rusztami, skapujące soki i tłuszcz z grillowanych potraw w zetknieciu z nimi natychmiastowo odparowują, wytwarzający dym, który wnika w jedzenie nadając im wyjątkowego smaku grillowanych potraw. Tą samą funkcję spełniały kiedyś stosowane w grillach poprzednich generacji kamienie lawowe. Rozwiązanie to jest nadal uważane przez niektórych za słuszne, ponieważ kamienie wykonane z lawy wulkanicznej wyglądem przypominają węgiel i brykiet. Zachęcam do zapoznania się z artykułem skąd bierze się smak dań z grilla, niezależnie od tego czy jest to grill węglowy czy grill gazowy.

Jak powstaje smak na grillu

aromatyzery Broil King

Dowiedz się więcej na temat aromatyzerów Flav-R-Wave™

Grille gazowe z aromatyzerami

Wróć do listy
Przewiń do góry