Grill gazowy czy węglowy?

W Stanach Zjednoczonych już 61% rodzin posiada grilla gazowego, w porównaniu do 41%, które posiada grilla węglowego i 10% używających grilla eklektycznego (źródło: HPBA). W Polsce w dalszym ciągu dominują grille węglowe, ale grille gazowe zyskują coraz większą popularność. Dowiedz się co powoduje rosnące zainteresowanie grillowaniem na gazie. Postaramy się pomóc Państwu w uzyskaniu odpowiedzi na pytanie: "grill gazowy czy węglowy"

WYGODA 

Grille gazowe nie mają sobie równych pod względem wygody ich użytkowania. Łatwości rozpalania grilla gazowego nie da się porównać do rozpalania grilla węglowego. Wystarczy przekręcić pokrętło i wcisnąć przycisk zapalarki, a po kilku minutach możesz rozpocząć grillowanie. Zapomnij o rozpałce, zapałkach i dmuchaniu. 

Czystość podczas grillowania to niewątpliwa przewaga gazu nad węglem. Już przy wsypywaniu węgla do grilla węglowego trzeba uważać, by nie pobrudzić rąk czy ubrań czarnym pyłem. Gaz w grillu gazowym występuje w obwodzie zamknietym, więc nie ma z nim żadnego kontaktu. Nie trzeba używać rękawic, ani specjalnie uważać na ubiór jak przy grillu węglowym. Poza tym pełna butla gazowa wystarcza na wiele godzin grillowania.

Oszczędność czasu to cecha, która w dzisiejszych czasach jest bardzo ważnym czynnikiem determinującym zakup. Grill gazowy pod tym względem nie ma sobie równych. Rozpala się błyskawicznie, w niespełna 10 minut rozgrzewa do 250 stopni i jest bardzo łatwy w czyszczeniu.

Przechowywanie jest proste, wygodne i estetycznie. Wystarczy zaopatrzyć się w wytrzymały, wodoodporny pokrowiec i nałożyć go na urządzenie. Zabezpiecza on i chroni przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, a przy tym jest elegancki i trwały. Grille wykonane są z najwyższej jakości materiałów m. in. stali szlachetnej, więc bez problemu mogą zimować w ogrodzie. 

Kontrola temperatury w grillu gazowym jest niezwykle prosta. Wszystkie grille gazowe Broil King wyposażone są w termometr oraz możliwość płynnej regulacji temperatury. Każdy z palników posiada oddzielne pokrętło, co pozwala na sterowanie nie tylko temperaturą, ale i strefami ciepła w zależności od potrzeb i technik grillowania. Mnogość palników pozwala na wyłączenie tych części, które nie są pożądane w danym momencie np. w przypadku powolnego pieczenia, bądź bezinwazyjnego grillowania pośredniego. Jeżeli chodzi o wygodę to w tym przypadku odpowiedź na pytanie "grill gazowy czy węglowy" jest prosta: Grill gazowy.

Opinie użytkowników

Tak łatwy w czyszczeniu, że łatwiej się już chyba nie da.

bazi568, właściciel Gema 320

Grill gazowy  bije klasycznego grilla pod każdym względem: łatwość rozpalenia, czas rozgrzania urządzenia  i co najważniejsze, wspaniałe trzymanie temperatury.

adam294, właściciel Monarcha 320

Grill odmienił moje życie. Używam go min 4 razy w tygodniu. Tak szybko i smacznie można zrobić każdą potrawę. 

Hermionopodobna, właścicielka Monarcha 320

SMAK                                                                                   

Smak grillowanych dań nie pochodzi z węgla, jak błędnie uważa większość osób. Pochodzi on z skapujących na aromatyzery Flav-R-Wave soków i tłuszczy, które zostają odparowane. Dzięki wysokiej temperaturze osiąganej w grillu gazowym szybko ścinamy białko i zamykamy pory w zewnętrznej części mięsa. Gwarantuje to jego soczystość i kruchość. Ze względu na to, że na wielu grillach węglowych, które nie osiągają tak wysokiej temperatury proces pieczenia jest dłuższy, mięso i warzywa są wysuszone.

Podobnie zachowują się warzywa i owoce. Wystarczy krótki czas i wysoka temperatura, aby uzyskać efekt chrupiących i soczystych warzyw, które nie tracą przy tym wartości odżywczych i witamin. Osoby pragnące uzyskać dodatkowy aromat mogą użyć drewnianych wiórek z rozmaitych drzew, kawałków z beczki po winie lub rumie dostępnych w dziale akcesoria do grilla.

Opinie użytkowników

Wspaniałe doznania smakowe.

Talar, właściciel Monarcha 390

 

Wszystkie potrawy są smaczne i pachnące. Dużo smaczniejsze od tych z grilla węglowego.

Radek, właściciel Barona 440

Trochę bałem się braku aromatu grilla itp itd. Nic bardziej mylnego. Niczym się nie różni, więcej mięso nie jest wysuszone nagrzewanie +/- 10-15 min. Grillowanie kolejne 15. 

Toms72, właściciel Signeta 40

potrawy wychodzą naprawdę znakomite, pełne smaku i zapachu i miękkie. 

Felipe, właściciel Royala 320

smak prawdziwego grilla

MAriusz, właściciel Monarcha 390

KONTROLA

Jeżeli wygoda oraz smak nie są wystarczającymi argumentemi w dyskusji na temat grill gazowy czy węglowy, kontrola temperatury jest kolejną kluczową przewagą grillowania na gazie. Niezależnie sterowane palniki, zamykana pokrywa oraz wbudowany termometr to narzędzia do uzyskania pożądanych rezultatów. Na grillu gazowym możesz wędzić w niskiej temperaturze oraz grillować lub piec w wysokiej. Ponad to z łatwością utrzymasz równomierną temperaturę. Przekręcając pokrętło szybko ją podniesiesz oraz obniżysz. Mnogość palników pozwala na grillowanie bezpośrednie oraz pośrednie. Również w tym przypadku można odpowiedzieć na pytanie "grill gazowy czy węglowy" w jednoznaczny sposób: grill gazowy.

Opinie użytkowników

Przygotowywane potrawy są także dużo smaczniejsze i zawsze niezawodnie tak samo dobre, dzięki pełnej kontroli nad temperaturą piekarnika. 

Marcin, właściciel Signeta 40

Pierwszy raz korzystam z grilla gazowego i jest super, łatwe rozgrzanie, kontrola temperatury, mięso wychodzi soczyste, udaje mi się nie przypiec pieczywa, generalnie super sprawa.

chrisnaz, właściciel Crowna 340

 

Jak narazie grillowaliśmy z żoną kilkanaście razy i nie możemy się nacieszyć. 200 stopni łapie dosłownie w pięć minut.

karbeti, właścicielka Signeta 90

MOŻLIWOŚCI

Ogrodowy grill gazowy oferuje dużo większą wszechstronność niż grill węglowy. Można używać go do pieczenia na rożnie, pokrywa oraz głęboki i wysoki piekarnik daje możliwość konwekcyjnego powolnego pieczenia, które również można wykorzystać do pieczenia pizzy, ciasteczek lub nawet chleba. Kuchenka boczna doskonale nada się do zrobienia kawy, ugotowania zupy lub podgrzania sosu. Niektórzy z naszych klientów wykorzystują kuchenkę do smażenia np. placków ziemniaczanych w celu uniknięcia nieprzyjemnych zapachów wewnątrz domu. 

 

Opinie użytkowników

Ryba na desce, polędwica wieprzowa a obok warzywa oraz rondel z sosem na kuchni obok to moje specjalności.

cosinus2803, właściciel Monarcha 340

 

 

Jeżeli Twoja odpowiedź na pytanie

grill gazowy czy węglowy

brzmi grill gazowy!

 

Dowiedz się jaki wybrać grill gazowy

Przewiń do góry