Jaki grill gazowy?

Wybór grilla gazowego do ogrodu może okazać się nie lada wyzwaniem jeśli nie wiesz na co zwrócić uwagę i co odróżnia dobrego grilla od lepszego. W tym artykule skupimy się na siedmiu najważniejszych pytaniach, które posiada większość kupujących. 

  1. Najważniejsze elementy systemu grillowania, czyli na co zwrócić uwagę?
  2. Kuchenka boczna i rożno - czy to jest do czegoś potrzebne?
  3. Ile kosztuje grillowanie na gazie?
  4. Serwis i gwarancja
  5. Osprzęt i akcesoria
  6. Jakość grilli gazowych
  7. Najczęściej zadawane pytania

Wybór nowego grilla to ważna decyzja. Możemy wybrać grilla dobrej jakości i cieszyć się nim przed długi czas bądź zadowolić się byle czym i kupić kolejnego za rok. Grillujemy nie tylko dla przyjemności ale takżew celu uzyskania wybornych potraw, ciesząc się chwilami spędzanymi na zewnątrz w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Dlatego należy wybrać grilla, który będzie prosty w obsłudze, zagwarantuje doskonały smak, nie będzie wymagał wiele czyszczenia, spowoduje uśmiech na tważy grillującego i oczywiście będzie świetnie wyglądał na tarasie.

 

Najważniejsze elementy systemu grillowania, czyli na co zwrócić uwagę?

Rozpoczynamy od najważniejszego, czyli systemu grillowania. Jest kilka kluczowych cech, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze nowego grilla gazowego, aby cieszyć się doskonałym smakiem i wygodą użytkowania.

 

Jaki grill gazowy | www.broilking.pl

Piekarnik

Nowoczesne grille gazowe dają użytkownikowi wiele możliwości. W dużym stopniu wpływa na to odpowiednia budowa grilla gazowego. Najważniejsze, aby grill ogrodowy miał pokrywę. Zapewni ona możliwość osiągnięcia wysokiej oraz równomiernej temperatury. Wysoki piekarnik pozwoli Ci nie tylko na przygotowanie  pieczeni na rożnie lub kurczaka na specjalnym stojaku. Wysokość i głębokość piekarnia sprawia również, że ma on dużo lepszą konwekcję, dzięki czemu, grillując, uzyskasz doskonałe efekty grillowanych potraw. Zwróć uwagę z czego wykonany jest piekarnik oraz pokrywa. Elementy wykonane z odlewu aluminium lub o konstrukcji podwójnej grubej stali z powietrzem między nimi, doskonale utrzymują temperaturę, tym samym ograniczając zużycie gazu. Duża powierzchnia rusztu pozwoli Ci na zrobienie dużej ilości potraw oraz wykorzystanie wielu akcesoriów w tym samym czasie.

RADA: Szukaj grilla z głębokim i wysokim piekarnikiem oraz zamykaną pokrywą wykonaną z żeliwa lub z grubej stali. 

Jaki grill gazowy | www.broilking.pl

Ruszt

Zasada wyboru rusztu jest prosta. Im cięższy ruszt tym lepszy. Duża masa utrzymuje więcej ciepła przez dłuższy czas. Dzięki temu ruszt pozostanie rozgrzany nawet po otwarciu pokrywy, położeniu na nim zimnego mięsa oraz gdy zapragniesz grillować w trakcie mroźniej zimy. 

Przeprowadź test małego palca. Jak głęboko jesteś w stanie włożyć mały palec u ręki między żeberka rusztu? Małe odległości między żeberkami rusztu ograniczą prawdopodobieństwo wpadnięcia mniejszych kawałków mięsa czy warzyw pod ruszt. 

W grillowaniu najważniejsza jest przyjemność a mało kto lubi sprzątać. Dlatego sprawdź czy żeberka rusztu są proste i czy ruszt posiada małą liczbę poprzecznych łączeń. Takie rozwiązanie sprawia, że pozostałości po grillowaniu nie utkną w zakamarkach, a czyszczenie szczotką drucianą będzie szybkie i proste. 

Żeliwny czy stalowy?

Na to pytanie nie ma właściwej odpowiedzi. Ruszt wykonany z żeliwa jest dwustronny i oferuje większą moc, natomiast ruszt ze stali szlachetnej jest wytrzymalszy, ma dłuższy okres gwarancji i nie konserwowany po grillowaniu, wybaczy mniej uwagi. 

RADA: Szukaj ciężkiego rusztu z małymi odległościami między prostymi żeberkami oraz małą ilością łączeń. Najlepsze rezultaty osiągniesz na dwustronnym ruszcie żeliwnym lub wykonanym ze stali szlachetnej. 


Jaki grill gazowy | www.broilking.pl

Aromatyzery

Aromatyzery w grillu gazowym to źródło smaku. Są to pofalowane blaszki między rusztem a palnikami. W celu uzyskania wyrazistego smaku najlepiej, żeby pokrywały jak największą przestrzeń pod rusztem. W ten sposób uzyskasz trzy korzyści:
Soki i tłuszcze, skapujące na rozgrzany aromatyzer, odparują do potrawy, nadając jej charakterystycznego smaku z grilla. Grill posiadający małe aromatyzery nie będzie w stanie odparować soków, ponieważ wylądują one na dnie piekarnika, zabierając ze sobą cały aromat.
Równomierne rozprowadzenie ciepła, dzięki czemu grillowanie będzie prostsze i efektywniejsze.
Zabezpieczenie palników przed skapującymi kwasami i tłuszczem z grillowanych potraw. 

RADA: Szukaj grilla z aromatyzerami pokrywającymi dużą część przestrzeni pod rusztem. 


Palniki

Palniki to silnik grilla. Nie widać ich, ale odgrywają kluczową rolę. Powinny podobnie jak ruszty być ciężkie i solidne, mieć dużą średnicę oraz otwory z płomieniami po obu stronach tuby. Dzięki temu rozwiązaniu zyskujesz dwa razy więcej źródeł ciepła, a co za tym idzie szybsze rozgrzanie grilla, równomierną temperaturę oraz moc potrzebną do grillowania steków. Dlatego liczba palników nie zawsze determinuje wydajność grilla. Sprawdź jak gruby jest palnik. Okres gwarancji jest dobrym wyznacznikiem jakości palnika. Duża odległość palnika od rusztu powoduje, że rozprowadzenie ciepła będzie lepsze, a potrawy nie będą się przypalać. 

RADA: Szukaj grubych palników z dwoma rzędami płomieni.


Zawory oraz dysze

Kupując grilla gazowego sprawdź możliwość regulacji temperatury. Optymalne są pokrętła obracające się o 180º, ponieważ pozwalają na precyzyjną kontrolę temperatury. Ważne jest też, aby regulator był dostosowany do unikalnego na skalę światową ciśnienia gazu wykorzystywanego w Polsce. 

RADA: Szukaj zaworów z pokrętłami obracającymi się o 180º.


Szafka

Ekskluzywny grill gazowy to również ozdoba tarasu. Przed zakupem upewnij się, że do szafki zmieścisz popularną w Polsce dużą 11 kg butlę z gazem. Podniesie to estetykę samego grilla jak i ogrodu oraz wygodę użytkowania. Duża butla zapewni Ci również wystarczającą ilość gazu na wiele grillowań bez konieczności częstej jej wymiany. 

RADA: Szukaj grilla gazowego, który zmieści 11 kg butlę z gazem.


Inne elementy

Jest wiele małych elementów, które robią różnicę. Zobacz czy pręty górnego rusztu są równoległe do tych głównych. Dzięki takiej konstrukcji łopatka lub szczypce nie będą wpadać między żeberka. Ponadto warto wybrać ruszt, który ma zabezpieczenie na końcu górnej półki, zapobiegające spadaniu jedzenia. Jeżeli masz ograniczoną ilość miejsca, sprawdź czy grill posiada opuszczane półki boczne. Zanim dokonasz zakupu zwróć również uwagę na okresy gwarancyjne. Są one dobrym wyznacznikiem jakości wykonania grilla.

RADA: Szukaj grilla gazowego, który da Ci przyjemność z grillowania.

 

Szukaj grilla gazowego, który da Ci przyjemność z grillowania.

Jaki grill gazowy?

Pobierz Check Listę zakupu nowego grilla gazowego

Poznaj modele Broil King

 

 

 

Kuchenką boczna i rożno - czy to jest do czegoś potrzebne?

 

Wybierając grilla ogrodowego należy podjąć decyzję odnośnie dodatkowych funkcjonalności jakie oferuje grill gazowy. Są nimi kuchenka boczna oraz zestaw rożna obrotowego. 

Kuchenka boczna

Kupując grilla gazowego przenosimy całe gotowanie do ogrodu. Grill, który posiada kuchenkę boczną oferuje szereg dodatkowych możliwości, których nie możemy zrobić na ruszcie. Może to być podsmażenie cebulki, podgrzanie sosu bbq, zagotowanie wody na herbatę lub zrobienie kawy w ekspresie moka. Od wielu fanów dowiadujemy się że wykorzystują kuchenkę również do smażenia np. kotletów schabowych aby nie powodować w domu nieprzyjemnego zapachu. Dla osób z kuchnią indukcyjną, palnik boczny okazał się również rozwiązaniem awaryjnym w przypadku braku prądu. 

  

W kuchenkę boczną wyposażone są grille gazowe, które posiadają na końcu nazwy _30, _40 i _90., zaś te z końcówką _10 i _20 nie posiadają kuchenki bocznej. Ważne jest aby podjąć decyzję odnośnie kuchenki bocznej przed zakupem grilla, ponieważ nie można jej dodać później. Jest to związane z tym, że urządzenie musi mieć odpowiednio dostosowany panel z pokrętłem do regulacji gazu orazpalnik (kuchenkę) wbudowany w boczną półkę. Istnieje za to możliwość ‘przekształcenia’ kuchenki w boczną półkę. Po prostu, gdy jej nie używamy, jednym ruchem ją zamkamy i wykorzystujemy jako blat roboczy. 

Zestaw rożna obrotowego

Pieczenie na rożnie jest niezwykle proste, efektowne i gwarantuje niezapomniane rezultaty. Ponieważ potrawa na pręcie jest w ciągłym ruchu, nie wyciekają z niej soki, dzięki czemu pozostaje soczysta. Zasadę działania możemy porównać do łyżyki do miodem. Musimy ją obracać, aby utrzymać na niej miód. Dodatkowo umieszczony z tyłu grilla palnik, który wykorzystujemy do pieczenia, bezpośrednio opieka kurczaka, kaczkę, karkówkę lub cokolwiek innego. Ponieważ nasze danie się ciągle kręci,jest upieczone równomiernie, a płomień powoduje że skórka z zewnętrznej strony jest chrupiąca i pyszna. Pieczenie na rożnie to rozwiązanie, mówiąc żartobliwie, dla osób leniwych. Wystarczy nadziać mięso na pręt, włożyć je do grilla, odpalić palnik oraz elektryczny silnik i zamknąć pokrywę. Mięso piecze się dosłownie samo. Zestaw rożna podobnie jak kuchenka boczna posiadają szereg elementów, które muszą być zamontowane w grillu na etapie produkcji. Inwestując pieniądze w bardzo dobrej jakości grilla na wiele lat, warto wybrać użądzenie które poszerzy nasze możliwości kulinarne. Wszystkie grille z zestawem rożna, posiadają kuchenkę boczną. 

  

3. Ile kosztuje grillowanie na gazie?

 

Koszt jednego grillowania na gazie jest trudny w określeniu, ze względu na fakt, że wiele czynników wpływa na to ile gazu zużyjemy w trakcie przygotowywania posiłku. Wpływa na to między innymi temperatura zewnętrzna, wielkość grilla oraz typ potraw które grillujemy, ponieważ do nich dostosowujemy temperaturę rusztu. Duży wpływ na sam koszt ma również cena gazu. Przyjmując założenia, które odpowiadają realiom możemy śmiało powiedzieć, że jedna godzinna grillowania na gazie na średniej wielkości grillu to koszt zaledwie 1,50 zł / 2,00 zł. Jest to znacząco mniej niż grillowanie na węglu. Dodatkowo butla z gazem wystarcza na około 35/40 godzin grillowania. 

Powodem dla którego grille gazowe Broil King są tak oszczędne jest ich wyjątkowa konstrukcja. Izolowane piekarniki, zamknięte od dołu dno piekarnika, ciężkie żeliwne dwustronne ruszty, palniki z otworami po obu stronach. To wszystko powoduje, że grille są ciężkie i działają jak termos. Raz rozgrzane, fantastycznie trzymają temperaturę, co sprzyja grillowaniu, ale również ogranicza zużycie gazu. 

Jeżeli chcesz zapoznać się z dokładnymi wyliczeniami unikalnymi dla każdego z ogrodowych grilli gazowych Broil King odwiedź nasz artykuł poświęcony tej tematyce. Kliknij tutaj

 

4. Serwis, gwarancja i części

 

Wybierając nowego grilla warto kupić urządzenie, które cechuje się niezawodnością. Najlepszym miernikiem niezawodności są okresy gwarancyjne oraz opinie innych użytkowników. Okresy gwarancyjne sugerują z jakich materiałów wykonane są urządzenia i jak pewny ich jakości jest producent. Grille gazowe Broil King posiadają bardzo długie okresy gwarancyjne. Przykładowo palniki Dual-Tube objęte są 10 letnim okresem gwarancyjnym, a większość piekarników gwarancją dożywotnią. 

Sama gwarancja to jednak nie wszystko. Broil King w Polsce to również wysokiej klasy serwis, który posiada wiedzę na temat sprzedawanych urządzeń oraz doświadczenie w ich naprawie, zdobyte przez ponad 16 lat sprzedaży grilli gazowych kanadyjskiej marki. 

Części zamienne jak palniki, aromatyzery i ruszty, które wymagają wymiany po kilku latach, można dostać bez problemu na terenie całej Polski w salonach sprzedaży Broil King. Podobnie z częściami serwisowymi, które dostępne są w magazynie w Polsce, dzięki czemu naprawa grilla z jakiegokolwiek powodu będzie przebiegała sprawnie. Słyszeliśmy już różne dziwne historie, od silnych wiatrów które zdmuchnęły 80 kg grilla z tarasu po drabiny które upadając zarysowały pokrywę grilla. Nie ważne ile lat ma Twój grill, będziemy mieć do niego części i pomożemy Ci go naprawić. 

 

Dowiedz się więcej na temat serwisu

 

5. Osprzęt i akcesoria

 

Sam grill gazowy to dopiero początek przygody z grillowaniem. Do grilla gazowego można  dokupić również szereg akcesoriów, które ułatwiają życie. Poprzez prostsze grillowanie, czyszczenie oraz przechowywanie. 

Grillowanie

Podstawowym akcesorium do każdego grilla jest zestaw narzędzi. Większość z nich zawiera najbardziej potrzebne akcesoria - szczypce, szczotkę i łopatkę. Warto zainwestować w wysokiej jakości zestaw aby w pełni cieszyć się grillowaniem. Tanie, niskiej jakości szczypce często wyginają się w drugą stronę jak próbujemy złapać kiełbaskę lub rozjeżdżają się na boki gdy próbujemy złapać coś mniejszego. Wielu entuzjastów grillowania zachwala również żeliwne płyty, które wymiarem idealnie pasują do grilli gazowych Broil King. Na płycie można przygotować na przykład sadzone jajka lub zrobić burgery. Dla fanatyków jest również szereg akcesoriów dedykowanych do wybranych potraw. Np. deski z drzewa cedrowego do grillowania ryb, żeliwne brytfanny do pieczenia żeberek, stojaki do pieczenia kurczaka aromatyzowanego piwem, kamienie do pieczenia pizzy, wieszaki do pieczenia udek i kosze do różnych mniejszych kawałków mięs i warzyw. 

Czyszczenie

Do czyszczenie i konserwacji grilla niezbędnym akcesorium jest szczotka z drucianym włosiem oraz rozpylacz oleju. Po przepaleniu grilla, w trakcie którego pozostałości tłuszczu i resztek jedzenia ulegną zwęgleniu należy zmieść pozostałości z rusztu i pokryć go warstwą oleju przy użyciu rozpylacza oleju lub silikonowego pędzelka. W ten sposób ruszt będzie czysty na kolejne grillowanie i będzie posiadać nieprzywierającą powierzchnię. 

Przechowywanie

Grille gazowe Broil King, można przechowywać cały rok w ogrodzie pod uszytym na miarę pokrowcem. Pokrowce chronią grilla w każdych warunkach atmosferycznych, dlatego warto dokupić idealnie pasujący pokrowiec na Twojego grilla gazoweg. 

 

 

Poznaj akcesoria do grillowania

 

6. Jakość grilli gazowych

 

Kupując nowego grilla gazowego polecamy wybrać urządzenie wykonane z wysokiej jakości materiałów, z dobrymi rozwiązaniami technologicznymi i ergonomicznym designem. W ten sposób nie będziesz musiał/musiała się martwić czy grill odpali przed sobotnią imprezą. Wszystkie grille gazowe Broil King zostały zaprojektowane z myślą o użytku domowym. 

Grille gazowe Broil King produkowane są z wysokiej jakości materiałów w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Jako kilka przykładów możemy podać:

  • stal - w grillach wykorzystywana jest stal z amerykańskich hut. W ten sposób mamy pewność, że spełnia ona rygorystyczne wymagania co do specyfikacji. Jednocześnie stal szlachetna nie jest szczotkowana, ale jest walcowana. Dzięki temu brud nie wnika w szczeliny i grill jest prostszy w czyszczeniu. 
  • spiek ceramiczny - pokrywy w grillach z serii Baron oraz limitowanej edycji Imperial XL Black pokryte są warstwą emalii porcelanowej. Jest bardzo odporna na wysokie temperatury oraz inne zniszczenia. Ten sam materiał wykorzystywany jest do produkcji reaktorów jądrowych i bomb. 
  • 3 ochronne warstwy - elementy malowane proszkowo, są dodatkowo cynkowane, aby nawet w przypadku cerwania farby posiadały podniesioną odporność na korozję. 

Jakoś to nie tylko materiały, ale również rozwiązania technologiczne. Grille Broil King posiadają szereg wyjątkowych cech:

  • Palniki Dual-Tube to opatentowana technologia Broil King, która wprowadza gaz w na początku palnika turbulencje, w celu wyrównania ciśnienia w palniku i dokładnego wymieszania gazu z tlenem. 
  • Dwustronny ruszt z odlewu stali szlachetnej to jedyny taki ruszt na rynku. Cechuje się wyjątkową uniwersalnością ze względu na dwustronność i ponad przeciętną wytrzymałością poprzez ręczne wykonanie z stali szlachetnej 304. 
  • Aromatyzery Flav-R-Wave jedyne aromatyzery w grillach gazowych, które posiadają 86% pokrycia powierzchni pod rusztem, w celu odparowania największej ilości tłuszczu, marynat i soków, aby uzyskać smak i aromat bbq. 
  • Dwustronny ruszt żelwiny oferuje dwustronność oraz doskonałe właściwości utrzymywania ciepła. Jest najcięższy na rynku. 
  • Dodatkowo w wybranych ogrodowych grillach gazowych Broil King znajdziesz, oświetlenie wewnątrz piekarnika, podświetlane pokrętła, kuchenkę boczną, zestaw rożna obrotowego, wysuwane szuflady, szafki pod grillem, które zmieszczą najbardziej popularną - 11 kg butlę z gazem oraz inne wyjątkowe rozwiązania. 

 

7. Najczęsciej zadawane pytania

 

Czy ilość palników ma znaczenie?

Nie. Wybierając grilla zwróć uwagę na wielkość rusztu. Palniki powinny mieć otwory po obu stronach, aby równomiernie rozprowadzić temperaturę. Warto również wybrać grilla z palnikami Dual-Tube. Mnogość palników pozwala na grillowanie pośrednie i bezpośrednie.


Czy moc palników jest ważna?

Moc palników nie powinna być kluczowym aspektem wyboru grilla. Kupując wysokiej jakości urządzenie na pewno jego moc została odpowiednio dobrana do wielkości urządzenia. Ważniejsze jest aby skupić się na wyborze grilla, który równomiernie rozprowadza ciepło i dobrze je utrzymuje. 


Jaki gaz/butla do grilla gazowego?

Najlepszym gazem jest czysty propan, nie mieszanka propan-butanu. Jest on bardziej kaloryczny, dzięki czemu grill rozgrzeje się szybciej oraz uzyskasz wyższą temperaturę. Zdecydowanie polecamy również duże 11 kg butle z gazem. Mieszczą się one w szafkach w ogrodowych grillach Broil King. Gaz w dużej butli w przeliczeniu na 1 kg jest tańszy i wystarcza na dłużej. 


Czy grill musi mieć pokrywę? 

TAK! Zamykana pokrywa pozwala na lepszą kontrolę nad temperaturą, ogranicza zużycie gazu i pozwala na szybsze grillowanie. 


Do czego służy łańcuszek przy grillu?

Jest to awaryjny sposób odpalenia grilla gazowego za pomocą zapałki, którą umieszczamy w metalowym uchwycie. 


Grill gazowy czy węglowy?

Zdecydowanie grill gazowy. Jest wygodny w użyciu, ponieważ szybko się rozgrzewa, jest prosty w czyszczeniu i umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury.


Grill gazowy jest bezpieczny?

TAK! Grille gazowe Broil King posiadają szereg certyfikatów i atestów, które potwierdzają ich bezpieczeństwo. 


Czy mogę umieścić butlę z gazem w szafce?

Grille gazowe Broil King zostały zaprojektowane tak aby bezpiecznie zmieścić dużą 11kg butlę z gazem w szafce pod grillem, aby zawsze wyglądał świetnie na Twoim tarasie. 


Jak odpalić grilla gazowego?

W celu odpalenia grilla należy podnieść pokrywę, przekręcić pokrętło jednego z palników i wcisnąć przycis elektroniczej zapalarki. Następnie przekręć pozostałe pokrętła. 


Czy kupić grilla z okienkiem / szybką?

Grille z okienkiem w pierwszej chwili wyglądają na dobre rozwiązanie. Niestety po kilku grillowaniach okienko jest czarne i nic przez nie nie widać. Dodatkowo producenci stosują szybkę, ponieważ jest tańsza od stali. Natomiast tak jak w domu okno, ucieka przez nią dużo ciepła, przez co wzrasta zużycie gazu i grill rozgrzewa się wolniej.

Więcej pytań i odpowiedzi w sekcji FAQ

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
NEWSLETTER
Dołącz do naszego newslettera w celu otrzymania nowości dotyczących naszych promocji