Przepis na grillowane udka z kurczaka w stylu hinduskim a’la tandoori

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

12 godz. / 45 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Udka z kurczaka w stylu hinduskim to potrawa inspirowana orientalnym smakiem, które przygotowane są w popularnym, specjalnym piecu tandoori. Grille Broil King w niczym mu nie ustępują, dlatego proponujemy przygotować kurczaka na grillu, co z pewnością nie wpłynie na jego smak. Wyrazista marynata, która wsiąka w mięso przez 12 godzin jest aromatyczna, a przy tym bardzo prosta. Tak ugrillowane udka możesz podawać z ulubionymi dodatkami, jednak aby zachować smak orientu, proponujemy dziki ryż z zielonym groszkiem.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy garaam masala
  • Łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz
  • 1 szklanka dzikiego ryżu
  • 50 g zielonego mrożonego groszku
recipe mask

Sposób przygotowania

MARYNOWANIE

Z podudzi zdejmujemy skórę, nacinamy mięso w kratkę. W misce mieszamy suche przyprawy z oliwą , solimy kurczaka i nacieramy papka z przypraw. Do miski dodajemy posiekana szalotkę, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier,, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy oraz jogurt. Tą mieszaniną ponownie nacieramy kurczaka. Zostawiamy w zalewie na około 12 godzin.

GRILLOWANIE

Grillujemy podudzia przez godzinę na ruszcie, co jakiś czas obracając. Do grillowania polecamy użyć wieszak na podudzia, wtedy kurczak będzie ugrillowany równomiernie bez konieczności obracania.

PODAWANIE

W czasie grillowania mięsa, gotujemy dziki ryż al dente , po ugotowaniu mieszamy go z zielonym groszkiem i serwujemy razem z wypieczonymi udkami.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy garaam masala
  • Łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz
  • 1 szklanka dzikiego ryżu
  • 50 g zielonego mrożonego groszku
recipe mask
Przewiń do góry