Domowe bułki hamburgerowe - przepis

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
InneCzas przygotowania / Czas gotowania:
2h / 10minIlość osób:
8Poziom trudności:
ŁatwyBez względu na to czy lubisz mięsne, czy wegetariańskie burgery ten przepis powinien na stałe zagościć w Twoim notesie. Dlaczego? Bo najlepsze co możesz zrobić dla swojego burgera to upiec domowe bułki hamburgerowe. Miękkie, puszyste i co najważniejsze upieczesz je również na grillu!

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- ½ szklanki ciepłego mleka
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
DODATKOWE SKŁADNIKI:
- mąka do podsypania
- jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam i czarnuszka

Sposób przygotowania
JAK UPIEC DOMOWE BUŁECZKI DO HAMBUREGÓW?
Do misy wlej wodę, mleko, dodaj roztrzepane jajko oraz masło. Wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszaj składniki łyżką lub wyrabiaj w robocie hakiem na prędkości 1 do wstępnego połączenia się składników. Dodaj oliwę i wyrabiaj dłońmi lub robotem na prędkości 2 - gładkie, elastyczne i lekko klejące ciasto. Uformuj kulę i odłóż do nasmarowanej oliwą miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę (do podwojenia objętości). Ja wykorzystuję do tego grill, który stoi w nasłonecznionym miejscu i w środku jest bardzo ciepło.
Przełóż ciasto na stolnicę lub matę silikonową, podziel je na 8 części. Nie muszą być identycznej wielkości, większe przydadzą się np. do faszerowanych burgerów, mniejsze lepiej sprawdzają się dla dzieci. Z ciasta uformuj bułeczki, ułóż je na posypanej grubą warstwą mąki blasze lub desce i spłaszcz dłonią. Mąka pod bułeczkami jest bardzo ważna w przeciwnym wypadku będzie Ci ciężko przełożyć je na kamień. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posyp ziarnami.
Rozgrzej grill z kamieniem w środku, ustawiając wszystkie palniki w pozycji średnio-wysokiej. Gdy grill rozgrzeje się do temperatury 250 stopni, środkowe palniki zmniejsz do pozycji niskiej.
Za pomocą silikonowej lub drewnianej oprószonej mąką łopatki przenieś bułeczki na gorący kamień. Piecz 10 minut a następnie wystudź na kratce. Jeżeli chcesz, żeby bułki były miekkie i przypominały te które znasz, włóż je na noc do worka z zamknięciem strunowym.
Nadmiar bułek możecie zamrozić. Po rozmrożeniu podpiec na grillu i będą jak pierwszego dnia.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- ½ szklanki ciepłego mleka
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
DODATKOWE SKŁADNIKI:
- mąka do podsypania
- jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam i czarnuszka
