Domowe bułki hamburgerowe - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Inne
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. / 10 min.

plate

Ilość osób:

8
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Bez względu na to czy lubisz mięsne, czy wegetariańskie burgery ten przepis powinien na stałe zagościć w Twoim notesie. Dlaczego? Bo najlepsze co możesz zrobić dla swojego burgera to upiec domowe bułki hamburgerowe. Miękkie, puszyste i co najważniejsze upieczesz je również na grillu!

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

DODATKOWE SKŁADNIKI:

  • mąka do podsypania
  • jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam i czarnuszka
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK UPIEC DOMOWE BUŁECZKI DO HAMBURGERÓW?

Do misy wlej wodę, mleko, dodaj roztrzepane jajko oraz masło. Wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszaj składniki łyżką lub wyrabiaj w robocie hakiem na prędkości 1 do wstępnego połączenia się składników. Dodaj oliwę i wyrabiaj dłońmi lub robotem na prędkości 2 - gładkie, elastyczne i lekko klejące ciasto. Uformuj kulę i odłóż do nasmarowanej oliwą miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę (do podwojenia objętości). Ja wykorzystuję do tego grill, który stoi w nasłonecznionym miejscu i w środku jest bardzo ciepło.

Przełóż ciasto na stolnicę lub matę silikonową, podziel je na 8 części. Nie muszą być identycznej wielkości, większe przydadzą się np. do faszerowanych burgerów, mniejsze lepiej sprawdzają się dla dzieci. Z ciasta uformuj bułeczki, ułóż je na posypanej grubą warstwą mąki blasze lub desce i spłaszcz dłonią. Mąka pod bułeczkami jest bardzo ważna w przeciwnym wypadku będzie Ci ciężko przełożyć je na kamień. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posyp ziarnami.

Rozgrzej grill z kamieniem w środku, ustawiając wszystkie palniki w pozycji średnio-wysokiej. Gdy grill rozgrzeje się do temperatury 250 stopni, środkowe palniki zmniejsz do pozycji niskiej.

Za pomocą silikonowej lub drewnianej oprószonej mąką łopatki przenieś bułeczki na gorący kamień. Piecz 10 minut a następnie wystudź na kratce. Jeżeli chcesz, żeby bułki były miekkie i przypominały te które znasz, włóż je na noc do worka z zamknięciem strunowym.

Nadmiar bułek możecie zamrozić. Po rozmrożeniu podpiec na grillu i będą jak pierwszego dnia.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

DODATKOWE SKŁADNIKI:

  • mąka do podsypania
  • jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam i czarnuszka
recipe mask
Przewiń do góry