- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na gigantyczny szaszłyk kebab z rożna
Przepis na gigantyczny szaszłyk kebab z rożna

Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
25 godz. / 3 godz.
Ilość osób:
10Poziom trudności:
ŁatwyRożen
TAKTemperatura w grillu (°C)
200Szaszłyki z grilla są bardzo popularnym daniem na polskich, piknikowych stołach. Razem z Broil King przygotujesz szaszłyk, którym nakarmisz dużą grupę znajomych. Można go również nazwać kebabem, który zrobisz na grillu gazowym. To doskonała propozycja dla osób, które nie chcą pilnować, obracać jedzenia na ruszcie. Włączasz silnik rożna i możesz zająć się gośćmi. Pamiętaj jednak, że taki gigant potrzebuje sporo czasu na grillu.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GIGANTYCZNEGO SZASZŁYKA KEBAB
- 1,5 kg mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez kości)
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg wołowiny (antrykot, rostbef, rozbratel, łata)
- 1 kg boczku (wędzony lub surowy)
- 5 dużych cebul
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soli + do cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku

Sposób przygotowania
Przygotowanie szaszłyka


Cebulę obierz, pokrój w grube plastry i oprósz solą. Wszystkie rodzaje mięsa pokrój na plastry o grubości 1-1,5 cm i natrzyj olejem. Wymieszaj przyprawy i dopraw nimi dokładnie mięso. Możesz to robić partiami, np. najpierw wołowina, boczek, wieprzowina itd. Doprawione mięso układaj warstwami w szklanym naczyniu. Pomiędzy warstwy mięsa włóż plastry oprószonej solą cebuli, gałązki tymianku i listki rozmarynu. Przykryj naczynie i odłóż na noc do lodówki.
Zamarynowane mięso naprzemiennie nabijaj na pręt rożna. Co 2-3 kawałki mięsa włóż gruby plaster cebuli, całość zabezpiecz kolcami do rożna. Jeżeli planujesz zrobić jeszcze większy kebab wykorzystaj większe widelce do rożna.
Zamocowanie rożna w grillu gazowym



W celu prawidłowego wkorzystania rożna w grillu gazowym wyciągnij ze środka górną półkę oraz ruszta. Na środkowych aromatyzerach Flav-R-Wave™ połóż stalową brytfannę, włóż do niej kilka plastrów cebuli, zioła i zalej 1 szklanką wody, piwa czy soku jabłkowego. Piwo z sokiem jabłowym to nasz faworyt. Odpal boczne palniki grilla, ustaw je w pozycji medium i nagrzej grill do temperatury 200°C. Następnie wyłącz dolne palniki i zamontuj rożen na grillu.
Uruchom silnik obracający rożnem, odpal tylny palnik rożna i nastaw go na maksymalną moc. Jeżeli Twój szaszłyk jest tak duży jak nasz i całość nie mieści się na szerokość tylnego palnika, możesz odpalić zewnętrzny dolny, boczny palnik i ustaw go na minimum. Dzięki temu mięso upiecze się równomierni, a w chłodniejsze dni, dodatkowe źródło ciepła pozwoli utrzymać Ci temperaturę wewnątrz grilla.
Szaszłyk gigant z grilla


Grillowanie 5 kg mięsa zajęło nam prawie 3 godziny. Ponieważ na czas grillowania ma wpływ kilka czynników zewnętrznych najlepiej sprawdź czy mięso jest gotowe używając termometru błyskawicznego. Szaszłyka możesz zdjąć z rożna w całości i podać dużej grupie gości na jeden raz.
Możesz również odcinać kawałki upieczonego mięsa, a resztę zostawić na grillu, zmniejsz tylny palnik do minimum i co jakiś czas możesz posmarować mięso sosem który podczas grillowania powstał w brytfannie.
Podawanie

Podawaj po ugrillowaniu w formie kawałków mięsa z ulubionymi dodatkami, bądź zawijaj w tortille z warzywami i sosem tworząc mini kebaby dla przyjaciół :)

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GIGANTYCZNEGO SZASZŁYKA KEBAB
- 1,5 kg mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez kości)
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg wołowiny (antrykot, rostbef, rozbratel, łata)
- 1 kg boczku (wędzony lub surowy)
- 5 dużych cebul
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soli + do cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
