- Broil King®
- Przepisy
- Jagnięcina
- Comber jagnięcy z grilla - przepis
Comber jagnięcy z grilla - przepis
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/295/233/fp/images/przepisy/comber-jagniecy-z-grilla-przepis/comber-jagniecy-z-grilla-przepis-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
JagnięcinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów rynienkowa
TakStrona rusztów stożkowa
TakTemperatura w mięsie (°C)
65Temperatura w grillu (°C)
250Comber jagnięcy to mięso które doskonale pasuje na wyjątkową okazję. To delikatne mięso które lubi przyprawy i niezbyt długie grillowanie. Dziś mamy dla Was przepis na comber jagnięcy grillowany w całości. Tak przyrządzone mięso będzie bardzo soczyste i na stanie będzie ozdobą świątecznego stołu. Wiosna zawitała do Polski na całego dlatego radzimy wykorzystać ten czas na rodzinny obiad w ogrodzie.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA COMBER JAGNIĘCY Z GRILLA:
- 350 g comber jagnięcy
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO JAGNIĘCINY:
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chilli
- ½ pomarańczy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 5 łyżek oliwy
- sól
DO PODANIA:
- młoda marchewka
- szparagi
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie combra jagnięcego do grillowania
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/comber-jagniecy-z-grilla-przepis/comber-jagniecy-z-grilla-przepis-02.jpg)
Zacznij od przygotowania marynaty. Ziarna kolendry, kumin, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli rozetrzyj w moździerzu ze szczyptą grubej soli. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, sos sojowy, syrop klonowy i wymieszaj z oliwą. Comber umyj i osusz, natrzyj dokładnie marynatą przełóż do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny. Razem z mięsem możesz zamarynować młode marchewki oraz szparagi które uzupełnią całość dania.
Grillowanie combra jagnięcego
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/comber-jagniecy-z-grilla-przepis/comber-jagniecy-z-grilla-przepis-03.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/comber-jagniecy-z-grilla-przepis/comber-jagniecy-z-grilla-przepis-04.jpg)
Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, pozwól mu nabrać temperatury pokojowej i oprósz solą. Rozgrzej grill gazowy do 250°C, ustaw palniki w pozycji medium-low i posmaruj ruszt olejem. Zacznij od marchewek, ponieważ one potrzebują trochę więcej czasu połóż je na grillu zamknij pokrywę i poczekaj 10 minut. Po tym czasie przełóż marchewki na drugą stronę a wolne ruszta spryskaj olejem. Mięso połóż na grillu kością do góry, po 5 minutach przełóż o 90° aby uzyskać wzór charakterystycznej kratki. W tym samym czasie do marchewki dołóż szparagi.
Po kolejnych 5 minutach przełóż comber kością do dołu. W tej pozycji grilluj jeszcze 5-6 minut, aby dokładnie kontrolować stopień wysmażenia mięsa użyj termometru błyskawicznego. Jagnięcina o temperaturze wewnętrznej 60°C będzie medium. W zależności od tego jaki stopień wysmażenia preferujesz comber jagnięcy grilluj do temperatury 50-65° co może dać różnica 2-3 minut na grillu.
Temperaturę wewnętrzną najlepiej kontrolować wykorzystując termometr grillowy. Jeżeli comber nie osiągnął pożądanej temperatury, najlepiej odłożyć go na górną półkę w grillu i zaczekać aż osiągnie wypieczenie, którego oczekujesz. Polecamy termometr z dwoma sondami.
Podawanie combra jagnięcego z dodatkami
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/comber-jagniecy-z-grilla-przepis/comber-jagniecy-z-grilla-przepis-05.jpg)
Po ściągnięciu mięsa z grilla daj mu chwilę odpocząć, pokrój na mniejsze części i podawaj z warzywami.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/295/233/fp/images/przepisy/comber-jagniecy-z-grilla-przepis/comber-jagniecy-z-grilla-przepis-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA COMBER JAGNIĘCY Z GRILLA:
- 350 g comber jagnięcy
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO JAGNIĘCINY:
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chilli
- ½ pomarańczy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 5 łyżek oliwy
- sól
DO PODANIA:
- młoda marchewka
- szparagi
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)